Vánoční speciál – Pečeme cukroví

Rubrika: Recepty, VD tipy

Už vám to doma voní cukrovím? Ještě ne? Nevadí, ještě máte čas :-). Určitě už ale máte vybrané recepty podle kterých budete péct. Pečete každý rok stejné cukroví, nebo rádi vyzkoušíte něco nového?
Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet i něco z receptů, které jsem už vyzkoušela za vás a nyní vám je mohu nabídnout.

V tuhle dobu by měly být hotové perníčky. A protože jsem vám v předchozích článcích už několik receptů psala, perníčkům se věnovat nebudeme.
Také by měli být hotové zázvorky. Potřebují nějaký čas na změknutí.

Zázvorky
700 g hladké mouky
500 g cukru moučky
5 vajíček
60 g másla
kypřící prášek
lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru (pokud by vám vadil nastrouhaný zázvor, použijte lžičku šťávy z nastrouhaného zázvoru)

Z dobře propracovaného těsta vyválíme plát, na lehce pomoučeném vále pak vykrajujeme formičkami různé tvary, každý kousek po vykrojení převrátíme, aby strana od mouky byla nahoře . Tvary dáváme na plech s pečícím papírem a necháme sušit 24 hod. Pak je upečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C do světlerůžova.

Linecké cukroví
420 g hladké mouky
240 g másla
140 g cukru moučka
4 žloutky
vanilkový cukr
citronovou kůru
marmeládu na slepování
moučkový cukr na posypání

Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto a necháme ho uležet v lednici.
Těsto vyválíme na pomoučněném vále na asi 3 mm silný plát, vykrajujte z něj kolečka a jiné tvary. Do poloviny vykrojených tvarů ještě uděláme malými tvořítky menší otvory. Pokládáme na pečicí papír a pečeme na 150°C dorůžova.
Spodní část lineckého namažeme marmeládou a přiklopíme vrchní částí, kterou jste ještě před tím posypaly moučkovým cukrem.

KARAMELOVÉ ROHLÍČKY
210 g hladké mouky
140 g mletých ořechů
70 g cukru moučky
140 g másla (hery)
1 lžíce kakaa
2 žloutky a citrónová kůra
Na krém:
1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka předem uvařeného (vařit 3 hodiny)
250g másla
Na ozdobení:
čokoládová poleva

Ze všech surovin na těsto si vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v ledničce. Těsto vyválíme a pomocí formičky vykrajujeme rohlíčky.Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova na 180°C.

Uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka ponoříme do vody a vaříme cca 3 hodiny, tím nám zkaramelizuje. Mléko necháme vychladnout a vyšleháme s máslem na hladký krém. S pomocí cukrářského pytlíku nastříkáme krém na rohlíčky a nakonec jeden po druhém namáčíme do čokoládové polevy, může být i bílá.

Pařížské rohlíčky
4 bílky
280 g cukru krystal
150 g vlašských ořechů
10 g hrubé nebo polohrubé mouky
Čokoládový krém
125 ml mléka
75 g cukru krystal
1/2 vanilkového cukru
1 žloutek
2,5 lžíce dětské krupice
1 lžíce kakaa
1 máslo (250 g)
100 g cukru moučka
Čokoládová poleva

Rohlíčky:
Nad parou ušleháme bílky s cukrem krystal do zhoustnutí. Odstavíme a přimícháme mleté ořechy a mouku. Na plechu vyloženém papírem na pečení tvarujeme zdobičkou proužky (trochu „nakynou“, nejlépe dělejte malé tenké proužky a dávejte dále od sebe) a pečeme tak na 150 stupňů do hněda.
Čokoládový krém:
Všechny suroviny kromě másla a cukru moučka uvaříme na hustou kaši a necháme vychladit – tento krok dělám ještě před rohlíčky, za tu dobu to hezky vychladne. V mixeru vyšleháme máslo s cukrem moučka a přidáme vychlazenou hmotu. Vznikne moc dobrý krém.
Rohlíčky nazdobíme krémem, necháme ztuhnout a pak polejeme čokoládovou polevou.

Košíčky Izidor
400 g hladké mouky
200 g moučk. cukru
1 vejce
140 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce kakaa
250 g másla
na špičku nože mletá skořice
kůra a šťáva z 1 citronu
rybízová marmeláda

Ořechová náplň: 300g mletých vlašských ořechů, 100g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1dcl rumu.
čokoládový krém: 3 vejce, 150 g krystal cukru, 1 vanilkový cukr, 300 g másla, 2 lžíce kakaa.
Poleva: 200 g čokolády na vaření, 100g ztuženého tuku.

Nejdříve si nachystáme těsto na košíčky a ty pečeme na 175°C (malé formičky) Upečené a vychladlé košíčky potřeme rybízovou marmeládou a navršíme smíchané ořechy s cukrem, vanil.cukrem a rumem.
Na čokoládový krém ušleháme vejce spolu s cukry nad párou do zhoustnutí. Necháme vychladnout a pak zašleháme máslo a kakao. Krémem zdobíme košíčky a ztuhlé z lednice máčíme v čokoládové polevě.

Jemné pomerančové rohlíčky
250 g hl. mouky
75 g cukr moučka
1 van. cukr
100 g jemně nasekaných mandlí
200 g hery
kůra z pomeranče
na dokončení:
rum (místo rumu můžete použít také nějaký likér)
moučkový cukr smíchaný s pomerančovou růrou

Z přísad si vypracujeme vláčné těsto na rohlíčky a dáme ho na hodinu odpočinout do ledničky. Po odležení si těsto rozdělíme na kousky (nejlépe je, když si vyválíte váleček a ten pak nakrájíte na kousky). Tvarujeme rohlíčky, které pečeme v předem vyhřáté troubě na 175°C 10-12 minut.
Ještě horké je namáčíme v rumu nebo v likéru. Pozor, aby rohlíček moc nenasákl rumem, pak by se lámal. Pak rychle obalujeme v moučkovém cukru s pomerančovou kůrou.

Sladké mrkvové cukroví
300 g hl. mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
150 g nastrouhané mrkve
50 g moučkového cukru
1 vejce
250 g hery
na obalení – moučkový a vanilkový cukr

Zpracujeme si těsto, které bude takové tužší, ale přitom vláčné. V lednici necháme na hodinu odležet. Pak si vyválíme plát, z kterého budeme vykrajovat tvary. Pečeme na pečícím papíře a po upečení hned obalujeme v moučkovém cukru.

Rumové maryšky
těsto:
150 g hl. mouky
50 g cukr moučka
1 van. cukr
strouhaná citronová kůra
nepečené těsto:
250 g cukr moučka
15 g kakaa
30 g namletých ořechů (lískové nebo vlašské)
lžíce citronové kůry
30 g másla
2 lžíce rumu
poleva: 1 bílek, 140g cukr moučka, citronová šťáva
dále: marmeláda na slepování

Připravíme si těsto, které dáme na chvíli odpočinout do ledničky. Mezitím si připravíme nepečené těsto.
První těsto rozválíme na plát a vykrajujeme kolečka, které dáme péct na 175°C a pečeme do růžova. Z nepečeného těsta si také vyválíme plát a vykrajujeme kolečka.
Upečené a vychladlé kolečka potřeme marmeládou a na každé dáme kolečko z nepečeného těsta. Povrch kolečka pak potřeme polevou a doprostřed dáme půlku vlašského ořechu nebo jinak nazdobíme.

Mocca cukroví
360 g hladké mouky
280 g másla nebo hery
100 g moučk. cukru
120 g mletých ořechů
1 žloutek
1 neúplná kávová lžička mleté kávy
1/2 balíčku vanilk. cukru

Ze všech surovin uděláme na vále těsto a necháme chvíli odpočinout v chladu. Poté vyválíme a vykrajujeme jednoduché tvary, které upečeme.
Slepujeme krémem. Já používám krém ze salka. Nahoře dozdobíme a máme hotovo.

Cukroví s vaječným likérem
těsto:
400 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 kypřicí prášek do pečiva
2 balíčky vanilkového cukru
2 PL vaječného likéru
200 g měkkého másla
2 žloutky
náplň:
1 balení Krémové náplně s příchutí vaječného koňaku Dr.Oetker
200 ml studeného mléka
3 PL moučkového cukru
125 g změklého másla

Na přípravu těsta si na vále pomocí nože promísíme všechny sypké suroviny. Přidáme likér, máslo a žloutky. Vše zpracujeme v hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto vyválíme a vykrajujeme tvary. Vykrojené těsto klademe na plech vyložený papírem na pečení. Na polovině vykrojených kousků vykrájíme středy menší formičkou nebo náprstkem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
Po upečení necháme vychladnout.
Náplň připravíme s mlékem, cukrem a máslem dle návodu na obalu. Nevykrájené části těsta namažeme nožem náplní a lehce ke každé přimáčkneme druhý díl. Posypeme cukrem a dáme nejlépe do ledničky nebo na jiné chladné místo.

Citronové řezy
těsto:
80 g másla
100 g hl. mouky
20 g mletých mandlí
40 g cukru
1 van. cukr
poleva:
100 g cukru
2 lžíce hl. mouky
2 vejce
citronová kůra
šťáva ze dvou citronů

Nejprve si předehřejeme troubu. Máslo rozpustíme a přidáme do něho mouku, mandle, cukr a van. cukr. Ušleháme si těsto a rozprostřeme na pečící papír. Pečeme dozlatova. Vytáhneme a necháme trochu vychladnout.
Teplotu v troubě stáhneme na 150°C. Smícháme si cukr, mouku, vejce, kůru a šťávu z citronů. Těsto rozetřeme na předpečený plát a dáme zase péct do trouby. Pečeme asi 30 min. Ale je lepší to hlídat. Vrchní díl musí být upečený, ale ne dozlatova.
Vytáhneme, necháme vychladnout a nakrájíme na malé řezy které pocukrujeme a vložíme do papírových košíčků.

Co se týká cukroví, mohla bych ještě pokračovat :-), ale pak by toho bylo strašně moc. Tohle cukroví mám vyzkoušené a mohu vám ho doporučit.
Máte nějaké své oblíbené cukroví, které musí být každý rok na stole? Podělte se i s námi.

V příštím Vánočním speciále vám nabídnu nepečené cukroví.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

  • Jarmuschka

    Nečetla jsem to celé, jen mě zaujaly „zázvorky“ v komentáři.
    Konstatuji, že nám čerstvý zázvor vadí – je vláknitý a je to znát i v těstě.
    Takže já dávám sušený.
    Mám recept na cca 400 g mouky a na to lžičku zázvoru – je to málo. Dávám aspoň dvě nebo tři, aby zázvor byl vůbec cítit.
    Ale my jsme rodina, co máme rádi výraznější chutě.
    😉
    A k vaření slazeného kondenzovaného mléka – z letité zkušenosti (mé i mých „předků“) vím, že stačí vařit 2 hodiny (já dávám na dno hrnce starou složenou utěrku a na ni položím konzervu. Vody udržuji tolik, aby byla konzerva stále ponořená). Minimálně loni se na trhu objevilo „hotové“ karamelizované mléko – mám ho už doma (loni se objevilo „pozdě“), ale ještě jsem nezkoušela…
    Je asi dražší, než to obyčejné, ale když k tomu připočtu starosti s varem (a taky pak musí chládnout, aby při otevřené nevystřelilo ke stropu…), energie…
    🙂

  • MarieB

    Lákají mě zázvorky! Ale jinak péct budu až o víkendu. Tvé cukroví vypadá moc hezky a chutně 😉 MarieB

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist