Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Nechte se inspirovat a zkuste i vyhrát v naší soutěži!
Kuchařka Jezte česky – Rok v naší kuchyni přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.
Jezte česky – Rok v naší kuchyni
Vydalo nakladatelství Smart Press
Formát: 172 x 240 mm
Vazba: pevná, celobarevné zpracování
Počet stran: 240 stran
Cena: 399 Kč
Knihu Jezte česky – Rok v naší kuchyni si můžete objednat například zde.
Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Neopomíjejí ani Vánoce, Velikonoce či posvícení.
Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.
Vyzkoušejte – Bramborové paštičky
2 menší brambory (160 g) var. typu C
100 g hladké pšeničné mouky
100 g krupice
140 g másla
1 vejce
špetka soli
100 g strouhaného ementálu
1. Do hrnce s osolenou vroucí vodou dejte vařit brambory ve slupce. Vařte doměkka, asi 15–20 minut. Pak je nechte vychladnout a oloupejte. Do mísy vsypte mouku i krupici a rozdrobte máslo. K mouce prolisujte nebo nastrouhejte vařené brambory. Vejce rozklepněte. Žloutek přidejte do mísy, bílek uschovejte do hrnečku na potírání. Přidejte špetku soli a vypracujte nelepivé, pružné těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do lednice.
2. Odleželé těsto rozválejte na podlouhlý obdélníkový tvar a třikrát ho přeložte. Dejte ho opět na 30 minut odležet. Pak ho zase rozválejte, třikrát přeložte a znovu rozválejte na slabý plát. Z něj potom vykrájejte kulatou formičkou kolečka nebo vyřežte obdélníky. Posypte sýrem a stočte do válečků.
3. Připravené tvary naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je bílkem, posypte zbylým sýrem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova, asi 25 minut.
P.S.: Přehýbané a odleželé těsto se při pečení nafoukne a je křehčí. Pokud ale nemáte čas, stačí je složit jen jednou. Tyhle paštičky se dříve podávaly ke zvěřině, ale jsou výborné také samostatně jako slané chuťovky.
O autorkách:
Jana Vašáková
Kdo jsem? Maminka dvou holčiček, manželka a dcera, která poprvé upekla bábovku ve svých 9 letech a od té doby vlastně z kuchyně neodešla. Nyní pracuji jako redaktorka časopisu Dieta, s šéfredaktorkou Petrou Lamschovou jsme vydaly knihu Velký dietní plán.
Zdena Skokanová N.
Kdo jsem? Pracuji jako kulinární redaktorka časopisu Žena a život a její kulinární přílohy Chuťovka. V této kuchařce jsem si s Janou Vašákovou s chutí užívala kromě vaření i postávání za fotoaparátem.
Vyzkoušejte i další kuchařku z nakladatelství Smart Press:
Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše vám umožní uvařit si autentické recepty ze všech míst, kde jako kuchař působil (Rakousko, Švýcarsko, Karibik, zaoceánská loď nebo soukromý ostrov), a navíc také nahlédnout do zákulisí kuchařské profese a zjistit, jak to chodí v kuchyních luxusních hotelů.
Svět na pánvi si můžete objednat například zde
Pozor, soutěž!
Vaříte rádi? Milujete českou kuchyni, ale zdá se vám příliš těžká a ne zrovna zdravá?
Pak právě pro vás je tady zbrusu nová kuchařka, která vám poradí, jak vařit česky jednoduše, levně a také zdravě!
Ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press jsme pro vás připravili soutěž, ve které hned tři z vás mohou vyhrát tuto báječnou knihu plnou úžasných receptů!
Stačí jen správně odpovědět na soutěžní otázky a mít štěstí při tipování.
Soutěž o kuchařky Jezte česky – Rok v naší kuchyni běží od 22. listopadu do 5. prosince 2012.
Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Každý den nad ránem probíhá kontrola soutěžních tipů. Všichni soutěžící, jejichž tip byl již překonán, budou o tomto faktu informováni emailem. Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (6 vyjádření)
Soutěž je vyhodnocená, výherci se najdou ve vyhodnocených soutěžích 😉
Všem gratuluji!
Včera jsem přečetla jen tento článek, dnes jsem knihu prolistovala a musím uznat, že je nádherná a moc se mi líbí. Je tam to, co já prostě potřebuju – ke každému receptu fotka výsledného jídla. Byť to tak mnohdy nevypadá u nás na talíři, ale i ta fotka dá chuť do práce a zkusit nové 🙂 Alespoň u mě 🙂
Fakt se povedla! *
Ale teda, to by byla luxusní výhra! Celý rok dobré, zdravé, české a hlavně předem navařené jídlo až do domu! 🙂
Jojo, Bami, mě taky napadlo, že mi bude dodáván nákup do domu a já budu jen vařit 😀 Ale i tak to vypadá na moc hezkou knihu plnou receptíků… *
jé se tu řehním…jsem myslela jak mi bude domů chodit dobré papáníčko a ony knížky 😀
Na soutěž se už těším 🙂 knížky vypadají dost zajímavě.
Mobile Sliding Menu