J. Prchal: Doma chutná nejlépe + SOUTĚŽ o knihu

Rubrika: Kulturní a literární tipy

Přinášíme vám další soutěž o novinku z nakladatelství Motto. Tentokrát budete mít možnost vyhrát sbírku receptů Jiřího Prchala, které vycházely šest let v magazínu deníku Právo pod názvem Muž v hrnci.
Recepty určitě potěší i kuchaře začátečníky 😉

Soutěžit můžete od 19. do 23. dubna na stránce soutěže Víte…?

Teď už ale více o knize i autorovi:

Jiří Prchal: Doma chutná nejlépe


Osvědčené recepty, které vycházely více než šest let v sobotním magazínu Práva pod názvem Muž v hrnci.

Když se mne ptají, jak jsem se dostal k veřejnému vaření, musím popravdě odpovědět: To zavinil můj přítel Fidra! Právě ten totiž za mnou kdysi přišel, že manželka od něj chce k narozeninám chutnou slavnostní večeři. A ať se ukáže, nebo uvidí!
I zželelo se mi kajícího prosebníka a poradil jsem mu Jiříkovu pomstu (recept najdete i v této knize). Se zřetelně lepší náladou odkráčel. Když jsem ho však později potkal, veřejně mě nazval kuchařským neumětelem, kvůli němuž s ním manželka nemluví a děti pláčou.
Jak se později ukázalo, celý problém byl v česneku. Tím měl právě naklepané kotlety potírat. Ale utřeným či promačkaným! Fidra ovšem tohle zapomněl, jal se kotlety potírat celým stroužkem česneku a roztrhal je k nepoužití…
A tak vyvolal myšlenku na publikování podrobných receptů, podle nichž by uměl chutně uvařit každý.


O autorovi:
Jiří Prchal, 67 let, se narodil v rodině železničářů. Pracoval s dětmi a později vedl v nakladatelství Mladá fronta časopis pro děti Pionýrská stezka, orientovaná především na sport a pobyt v přírodě. Od roku vydával sešity Muž v hrnci, ve kterých zveřejňoval recepty spolu se slovním i kresleným humorem. V roce 1993 začal pracovat v redakci Práva a od října 1993 připravoval pro sobotní Magazín stránku receptů, doplněnou o příhody žižkovského přítele Fidry. Ve svých receptech se zaměřuje na tradiční českou kuchyni, doplněnou vhodnými trendy a novějšími recepty, vycházející z dostupných surovin.


Ukázka:
Falešná manželka
4 roštěnky (dobře naklepeme na vlhkém prkénku a necháme dýchat), olej.
Na marinádu: 1-2 nadrobno nakrájené střední cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky,
1 ½ lžičky mletého pepře, 3 špetky soli, 6 utřených stroužků česneku, 2 lžíce sójové omáčky.

Do misky klademe střídavě vrstvičku této dobře promíchané směsi s plátky masa až do vyčerpání všeho, končíme marinádou. Vše zalijeme olejem tak, aby se dostal i mezi plátky masa, a necháme alespoň 24 hodin uležet. Rozehřejeme olej, zhruba očištěné plátky do něj vložíme a opékáme asi 4 minuty na každé straně, pak maso vyjmeme. Zbylou marinádu, ve které byly plátky naloženy, procedíme a vlijeme do oleje. Necháme pouze přejít varem a hned jí přeléváme maso na talíři.
Příloha – rýže, orestované brambory (uvařené, nakrájené a opečené na másle).

Medové kotlety
4 libové vepřové kotlety, sůl, olej, 1 stroužek česneku, špetka tymiánu, 1 lžíce medu, 2 lžíce rajčatového kečupu, špetička mletého zázvoru, 1 lžíce octa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 vejce, mletý pepř, 1 bobkový list.

Vepřové kotlety nakrojíme po obvodu a u kostí, naklepeme, osolíme a lehce opečeme po obou stranách na oleji. Mezitím promícháme rozetřený česnek, tymián, med, kečup, zázvor, ocet, sójovou omáčku, vejce a pepř, polovinou této směsi potřeme kotlety, podlijeme je trochou vody, přidáme bobkový list a dusíme nebo pečeme do poloměkka. Pak kotlety obrátíme, potřeme zbylou směsí a dusíme (pečeme), až kotlety změknou.
Příloha – rýže promíchaná se lžící mleté sladké papriky, předem krátce zpěněné na oleji.

Minutkový kuřecí guláš
400-500 g kuřecího masa bez kostí a bez kůže, 1 ½ lžíce oleje, 1 střední cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, špetička pálivé papriky, špetička mletého pepře, ½ lžičky soli, 2 lžíce kečupu, 80 g sýra (eidamu), malá plechovka sterilovaného hrášku (nemusí být celá), 0,5 dl vody.

Drobně nakrájenou cibuli restujeme na tuku asi 5-8 minut, přidáme kuřecí maso pokrájené přes vlákno na menší hranolky (nudličky), zaprášíme sladkou a pálivou paprikou a za stálého míchání opékáme 5 minut. Poté směs osolíme, opepříme, zlijeme kečupem, přilijeme 0,5 dl vřelé vody, přidáme okapaný hrášek a dusíme dalších 5-8 minut, stále mícháme, podle potřeby mírně podléváme horkou vodou. Hotový pokrm (s minimem šťávy) přeložíme na nahřáté talíře a posypeme strouhaným sýrem.
Příloha – rýže.

Váz., barevná fotografická příloha, 348 stran, doporučená cena 259 Kč
Novinka z nakladatelství Motto

Napsal/a: redakce (Petra)

Toto taky stojí za přečtení!

Hravé kostky: Objevte říši kouzel i pestré barvy globálního světa

Na začátku byla… kostka. Ale nebyla obyčejná. Za vším stojí Dán Öle Kirk Christiansen. V roce 1932 zakládá firmu Lego,

Čtu dál →

Ta nejmenší miminka cítí lásku skrze dotek

Něžný dotek je nesmírně důležitý pro vytváření vzájemného vztahu rodiče s miminkem. Novorozenci ještě nemají plně vyvinutý zrak a o

Čtu dál →

Jak vybrat postel do dětského pokoje?

Výběr postele je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí při zařizování dětského pokoje. Pokud má dítě ničím nerušený a kvalitní spánek,

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (3 vyjádření)

  • Gratuluji vítězům k výhře a určitě si výhry užili a vaří podle kuchařky oba dva.Přeji krásný slunný den.

  • Petra Vymětalová

    jenom oprava – další kolo začíná samozřejmě 25. dubna 😉

  • Petra Vymětalová

    Soutěžní otázka zněla následovně: Kolik let ja autorovi knihy Doma chutná nejlépe?

    Správná odpověď: 67

    Soutěže se zúčastnilo 215 návštěvníků našich stránek, správně odpovědělo 207 z nich.

    Svým tipem – 214 – se skutečnému počtu soutěžících nejvíce přiblížil Vlastimil Láník.
    GRATULUJEME!!!

    Pokud vás kniha zaujala natolik, že byste ji také chtěli mít doma, OBJEDNEJTE si ji na našem Náměstíčku. Členové KLUBka mají 10% slevu.

    Další kolo soutěže bude zahájeno zítra, tj. 24. dubna 2007.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist