Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Umíte vařit?
Holky, tak jsem dnes tak závistivě koukala na Prostřeno jak tam paní vařila králíka (toho teda nejím), zelí a chlupáče, lívance… Umíte takováto jídla? Já se přiznám, že vařím opravdu jen takové to jednoduché jídlo – omáčky umím jen srbské žebírko, milánskou (teda počeštěnou) a “svíčkovou“ – z halali – jinak ji nedochutím. Knedlíky vařím jen bramborové a vždycky je mám takové “ovařené“… Tak mě to ani nebaví neb mám pak pocit, že jsem totální lempl… Kšanda
Diskuze týdne 10/2013
Katko polévka mi přijde jako porková bez brambor, moc si nedkážu představit jíst jí studenou, měla jsi jí i studenou a chutnala?
Mně ta z halali nechutná, už to chytne chuť halali a nic se s tím neudělá, ale to je určitě věc chuti.
Mně ještě napadla ta kačena, jak jí zmiňovala katka, tu my děláme celkem často, rpotože jich máme hodně. Večer před pečením jjí odřežu co nejvíc sádla jde, nasolím, nakmínuju a nacpu nádivkou /klasika rohlík mléko vejce/, zašiju a uložím do pekáče a trošku podliju a druhý den vstanu třeba v pět a strčím jí do trouby na teplotu max. 120, čím déle jí můžu péct, tím menší teplotu, ale zase pod 90 jí nedávám. Většinou se do ní snažím vůbec nelézt, tak jednou dvakrát za pečení jí otevřu, obrátím a zkontroluji, zda je dostatečně podlitá. Pak už jen otevřu po šesti, sedmi hodionách k obědu :-).
A chlupaté knedlíky dělám: Kolik knedlíku tolik rohlíků a tolik brambor. Tzn. na deset knedlíků /jeden určitě stačí na porci průměrnému jedlíkovi/ deset rohlíků a deset středních brambor. Brambory nastrouhám (syrové)na jemnějších kapkách, vymačkám vodu, přidám nakrájené rohlíky na kostky, sůl, vejce, promíchám a tvaruji koule asi tak velké jako tenisák, pokud jsou moc řídké, přidám trochu hrubé mouky. Vaří se 10 minut, pak se jeden rozkrojí a prostředek ukáže, zda je ještě třeba vařit nebo ne. Tohle jsou u nás dost oblíbené knedle.
JInak si ale nemyslím, že bych byla nějaká extra kuchařka, to říci nemůžu.
kšando s parním hrncem nevím, nemám zkušenost, ale pavlínka už asi odpověděla.
nevím, jestli už to tu někdo nedopsal, ale u svíčkové jsem zapoměla na zásadní věci na začátku se maso musí nechat zatáhnout na sporáku a na konci tam samozřejmě musí přijít smetana, ale to snad každý ví i když moc nevaří.
Nico, děkuji, to vážně neznám. 🙂
Peti,ano do spravne svickove se na konci dava smetana..a na zjemneni a kousicek maslicka..a ja pridavam lzici zakys.smetany na servirovani na taliry..kolecko citronu a brusinky 😀
Na tvarohove knedliky mam bezva repect..a i ofoceny v mobilu(pro maminku do Cr),
pokusim se ji sem zitra dat,jsou vazne rychle a vzdy se podari,uvnitr i na ozdobu jsem dala jahudku) 😀 Ma nekdo zajem o recept?…
Meggii
Těsto na tvarohové knedlíky mám od mamky, dělám z něj i šišky s mákem.
My děláme tak, že do mísy nasypem polohrubou mouku, přidáme kostku měkkého tvarohu, špetku soli, jedno vejce, “vlašský ořech“ másla (či podobného tuku), postupně zpracováváme těsto a přisypáváme tu mouku tak, aby, jak bylo v odkazu, vzniklo nelepivé těsto.
Pak dáme odpočinout do lednice, minimálně na půl hodiny, lépe třeba na dvě (už jsem vyzkoušela i variantu, že jsem udělala těsto, dala do lednice, pak kvůli okolnostem přípravu odložila a dělala knedlíky až druhý den).
Plníme švestkama, meruňkama, hruškama. Jak zjišťuji, málo známá je varianta s jabkama – vyzkoušejte.
A kdo nezná – vařit ve vroucí osolené vodě cca 5-7 minut.
Pavlinkav, já mám recept na houskové knedlíky z hrubé mouky, soli, mléka a žloutku (a nakrájených housek). S tou vodou je to ještě “úspornější“.
Halali je zelenina ve sklenici něco jako moravanka
Nestačím zírat. Samé kuchařinky.
Svíčkovou jsem nikdy nedělala, chodíme na ni k babičce. :-)Ale jak to tady čtu, možná zkusím. Zaujala mě ta možnost strčit to do trouby!
Do svíčkové nedáváte smetanu?
Může mi někdo napsat, co to je halali??
Řekla bych,že celkem umím.Ráda zkouším nové recepty a některé se ujmou jiné ne,ale tvarohové knedlíky jsem zkoušela jen jednou a dopadlo to strašně.U nás nastává problém vždy při výběru.
Manžel má rád sladká jídla takže by mohl mít pořád sladký nákyp,zemlbábu,šišky z mákem a ty knedlíky to by chrochtal blahem.
Svíčkovou taky dělám,ale pořád ji něco chybí.
Jedno z oblíbených u nás je kuřecí maso v lískovém těstě nebo penne těstoviny a nedávno jsem zkoušela cibulové zelí s krkovicí pečenou v alobalu s černým pivem a to byla dobrota.
Pečení nemusim,ale peču.Nejradši mám těsto které se smíchá v jedné míse naleje na plech a je to.Ovšem manžel má nejradši vánočku.Tu peču několikrát do roka.Nesnáším pečení vánočního cukroví,ale Anetka ho peče ráda tak co bych pro holčičku neudělala.
Ahoj ja jen bleskem,mala marodi..
Vareni..peceni..je moje vasen,konicek,relax..Miluji to 😀 Krom toho;ze me maminka dobre pripravila,tak mam na to i “bunky“ 😀
Kucharky nepouzivam,varim z hlavy..vymyslim i ruzne kombinace..+umim uvarit i z mala,ci v casove tisni, chutne.
Milujeme vsecko..i ryby,morske potvurku..Svickovou a jine omacky..varim od puberty..svickovou uplne od zakladu,den dopredu nakladam(pokud je cas),
postup jako Lien,jen ji od zacatku delam na plotne 😀
Knedliky klasika kynute(nic sloziteho,vazne),houskove,bramborove..
Varim i ruzne “prave“ciny..A jidla ruznych narodu..
Smele “rikam“,ze umim vsecko..I dle reakci rodiny..znamych 😀 Nebojim se niceho..a clovek se varit uci prave varenim (i praxi) 😀
Naucila jsem se skvele dochucovat..servirovat..Skratka me to vazne bavi! 😀
Nechci se chlubit,to vazne ne 🙂 A kdo by chtel pripadne neco poradit,at napise..Ptala jsi se,zda umime varit,tak odpovidam 😀
Mam dve dcery..a chci je taky naucit varit..zatim se ta nejstarsi “nepomamila“ 😀
Co te zajima konkretne? 🙂
nepr.Meggii