Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Umíte vařit?
Holky, tak jsem dnes tak závistivě koukala na Prostřeno jak tam paní vařila králíka (toho teda nejím), zelí a chlupáče, lívance… Umíte takováto jídla? Já se přiznám, že vařím opravdu jen takové to jednoduché jídlo – omáčky umím jen srbské žebírko, milánskou (teda počeštěnou) a “svíčkovou“ – z halali – jinak ji nedochutím. Knedlíky vařím jen bramborové a vždycky je mám takové “ovařené“… Tak mě to ani nebaví neb mám pak pocit, že jsem totální lempl… Kšanda
Diskuze týdne 10/2013
Tak na knedlíky já jsem teda asi odborník 😉 Mně by totiž kupovaný doma nejedla myslím ani kočka, kdybysme nějakou měli 😉
Dělám tvrdé, houskové, bez kvasnic, jen mouka, voda, vajíčko, sůl, rohlíky. Vařím je ve vodě.
Z omáček nejčastěj asi rajskou (minule jsem dostala pochvalu, že je luxusní ;-)), svíčkovou, koprovou.
Bramborové vařím jedině v páře – teda v parním hrnci. Udělám dvě šišky, parňák vyložím pečícím papírem, který propíchám. Dávám program na 20 minut.
Právě večer jsem dodělala sladké kynuté borůvkové, též na parňáku, též na 20 minut.
Tvarohové dělám z tvarohu, vajíčka, krupice, plním tím, co je zrovna v sezóně.
Jinak vařím a peču moc ráda. Jediné, co mi moc nejde, je italská kuchyně. Jsem asi spíš na tu českou klasiku.
Z ryb máme moc rádi pečeného kapra, pstruha, makrely.
a ještě poslední tip http://www.apetitonline.cz/recepty/850-polevka-vichyssoise.html naprosto luxusní polévka, má se jíst sice studená, ale i teplá je výborná. Dělala jsem ji i na slavnostní oběd a všichni jen mlaskali.
tohle mám taky ověřený, kdo má rád pálivější http://www.apetitonline.cz/recepty/793-chilli-con-carne.html bylo moc dobrý
tady jsou knedlíky http://www.apetitonline.cz/recepty/7462-nejjednodussi-a-nejlepsi-ovocne-knedliky.html
a ještě doporučuju tuhletu bábovku http://www.apetitonline.cz/recepty/1127-tvarohova-babovka.html Je tak dobrá, že se ji naučil i manžel, aby si ji mohla upéct 🙂 Už ji pekl 2x a to normálně vaří asi tak 3x za rok max. polívku z pytlíku 🙂
Jarmuschko, já taky péct celkem umím – to mě baví. Tam je přesný postup, přesná gramáž všeho…, takže to většinou vyjde:-). Umím dokonce i kynuté buchty, vánočku…
Mankaš, já na ryby používám prakticky jen bylinky, červenou papriku, kmín a sůl (ale já vlastně nepoužívám skoro nic jiného ani na nic jiného).
Katko, písni prosím recept na ty tvarohové knedlíky. Já je dělám pokaždé podle něčeho jiného – nepamatuju si recept, podle kterého nám chutnaly… a teď naposledy byly fakt tragický. Mohla bych založit diskuzi – “Naučme Kšandu vařit“ a pak všechny kdo mi pomohli pozvat na “Prostřeno“ – za spokojené manželství by to jistě stálo :-). Dělám si legraci, ale je fakt hrozné, že ti chlapi postupem času jsou spokojení jen když mají dobré jídlo.
vařit umím jak co, asi. Omáčky moc nedělám, dělám jen rajskou, svíčkovou, hnědou na ptáčky, guláš – na hovězí jsem si troufla fakt až teď a přitom byl napoprvé opravdu výborný – nevím, proč jsem ho nevařila dřív. Jo, ještě vlastně kuře na paprice.
Svíčkovou ochucuji v podstatě stejně jako holky, ale nepeču ji. Ten špek je tam moc dobrej a přidávám i přímo do omáčky brusinky (takový ty sladký) a ta sladká chuť je tam moc dobrá dohromady pak s tím citronem. Jednou ji tak vařili v telce a od tý doby už nezkouším nic jinýho.
Knedlíky jsem snad ještě doma nedělala, jen kynutý nasladko, tvarohový (na ty mám fakt super recept z Apetitu) a pak spařený se švestkama.
Jinak asi spíš takový běžný jídla.
Odebírám ale Apetit, tak občas vařím něco podle něj. Teď zrovna minulý víkend jsem si vařila omáčku na pizzu podle něho – prý je to zaručeně ta pravá 🙂 – no, byla dobrá. Ještě ji mám v mrazáku.
Třeba výbornej recept mají taky na Chilli con Carne – taky jednoduchý, dobrý, zasytí a je z toho špinavej jeden hrnec 🙂
V rámci pokusů se mi ještě vybavilo, jak jsem na Vánoce pekla 13 hodin kačenu – nemusela jsem ji ani stříhat 😀 ale byla teda fakt luxusní. Klidně by ale stačila péct tak 10 hodin. Příště to zkrátím.
Tak já dřív pekla než vařila.
A od namrzlého filé na česneku jsem se dostala k té svíčkové (klidně z krůtího prsa), houskovým knedlíkům (tzv. bácany – rozhodně ne knedlíky sací), různým omáčkám.
Chotě, tehdy ještě budoucího, jsem pozvala poprvé na oběd na domácí bramborové šišky s mákem – povedly se. Tak nechápu, proč se mi opakovaně nepovedly bramborové knedlíky. Jednu dobu ani z prášku (teď už jo) – budu to muset znovu prubnout.
Rodině chutná, když choť prohlásí, že je to jak od jeho máti, tak to už je hodně velká pochvala (a občas se dostanu ještě na vyšší než “tchýní“ úroveň).
Tu svíčkovou dělám tak, že maso naložím do halali – nejlépe přes noc (doliju vodou, aby bylo maso ponořené). Druhý den přidám hafo strouhané zeleniny a koření a dám péct.
Než jsem ji dělala poprvé, taky jsem si myslela, jak je třeba svíčková těžká…
Já, když chci vařit něco nového, vytáhnu více kuchařek, načtu ty recepty v různém provedení a udělám si postup, aby mi co nejvíce vyhovoval.
no tak to poslední jsem teda nikdy neslyšela 🙂 pstruha máme také rádi, máme ho v plánu v sobotu se zeleninových salátem, no už se těším 🙂 Já vždycky moc překořenila, no třeba koření na ryby si už nikdy nekoupím, to nám s tím vůbec nechutnalo.
Mankaš, tak ryba je jedna z mála “surovin“, které uvařit umím. Nejdůležitější je výběr ryby a candát nepotřebuje opravdu žádné koření – je to podle mě nejlepší ryba. Máme tu výhodu, že ryb můžeme mít kolik chceme. Děti ryby milujou (já teda jen candáta a pstruha a můžu i tylápii).