Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Bez umělých sladidel ani ránu
Holky,
nedá mi to, musím si postěžovat. Dneska mě dorazily obyčejné okurky v láku. Potřebuju je do ptáčků, jinak je dávám jen do bramborového salátu na vánoce, v rodině je nikdo doma nedělá, takže jsem odkázaná na nakupování. Dnes jsem vyrazila, a díky tomu, že je kupuju málo, jsem zapomněla, jaký jsem už loni měla problém koupit okurky bez umělých sladidel.
Letos jsem si polepšila – nenašla jsem ve 3 obchodech ani jednu sklenici, kde by nebylo umělé sladidlo. Jen jediné měly uvedeno, o jaké sladidlo se jedná, slovně.
Je to děs! Copak budu muset zavařovat doma i okurky, abych měla pro ty 2-3příležitosti ročně možnost použít potravinu bez chemie? Přece nebudu dávat úmyslně potraviny se sladidly dětem, ono bohatě stačí, že jsou v každém dětském vitaminku nebo dokonce v sirupech proti teplotě, což mě mimochodem taky pěkně míchá.
Jak to snášíte vy? Možná jsem teď jen přehnaně ze všeho podrážděná, to na sobě vnímám, ale tohle mi přijde fakt už mimo realitu…
Lien, můj pesimismus se prohloubil v posledních měsících, ale doléhá to na mě někdy od loňské zimy. Jsem sama ze sebe zaskočená, neznám to, ale co, projít tím asi někdy musí každý.
Tady si postěžuju, protože tady svoje bolavý místa otvírám, navenek to na mně nikdo neregistroval, už vůbec ne pacientky. Byla jsem zvyklá se od rána do večera spontánně smát, to mi vždycky šlo samo. Teď poprvé mi pusa do úsměvu moc nejde.
Ach jo, nějak ani nejsem pobavená tím, že jsem tě pobavila…
Mě to teď skoro začíná připadat, jako kdyby cukr byl nějak extra zdravý, já ho tedy nemusím, už jen od pohledu mě odpuzuje.
Vírenko, pobavila jsi mě s tím “návratem“ k optimismu, nějak si tě optimistickou ne a ne vybavit, ale nechodím sem dlouho, tak snad proto.
aha, takže Tobě nešlo “jen“ o lepek….
Jinak ta kukuřičná mouka mě taky napadla, nicméně chválím i to, oproti klasické pšeničné….
JInak mezi náma, já jsem dneska taky “nakrknutá“…. Já mám zase problém koupit tříleťákovi zimní boty, tak aby nestály 1100kč… a aby byly kvalitní… a jak mě nakrkli u Bati…no, škoda povídat… Třeba písnu večer do tam-tamu, abych popsala, kterak jsme už dvě odpoledne strávili nákupem zimních bot pro děcko a stále žádné nemáme a chodí v teniskách… 🙂 Ještě, že mu za odměnu stačí pojezdit se na autíčku a vrtulníku… :-):-):-):-)
Ctiradko, oni mohou použít kukuřičný nebo rýžový substrát místo klasické obilné = lepkové mouky. Věřím, že když píšou bezlepkový, že to tak bude.
Ale my nejsme coeliatici, mně ve špekáčcích(uzeninách) vadí absence masa, plnění tím, co vysokotlakým působením dostanou z kostí – včetně míchy zvířat, sojou, obarvení ponejvíc paprikou, protože jinak by ten sajrajt měl šedou barvu. K tomu škroby. Já bych stála o klasický, masový výrobek, ne moc často, ale mít tu možnost ho koupit, třebas draho…
Virenko, promiň, že Ti tady “zneužiju“ Tvoje stěžování si, ale mám dotázek, když jsme narazily na ty bezlepkové špekáčky….. U nás v masně jsou výrobky “Krásno“ a mě už před nedávnem “trkl“ do očí jejich leták, kde třeba u salámu Junior mají napsáno, že je bezlepkový. Dneska jsem tam zase byla, to že je bezlepková šunka, to mě tak nepřekvapuje, ale že mají napsáno “bezlepkové“ u Slovenského točeného… no, já nechápu… Já měla za to, že salámy jako Junior a točený jsou v principu moučné… Nevíte někdo, jak je možné, že jsou ty výrobky “bezlepkové“???? (když jim teda budu věřit, že nekecají?????)
JInak Virenko, možná by to mohl být tip, třeba mají i “bezlepkové špekáčky“… Když můžou mít bezlepkový junior….
Barmisko, kdysi jsme tady na VD diskutovaly o jogurtech, tak pohledej…. 🙂
bamisko, tvůj názor rozhodně nevyzněl špatně, jsem ráda, že jsi napsala.
Matildo, máš pravdu. Vzdychla jsem pořádně načatá z jiných důvodů a naše trvalá opice za krkem – potravinová alergie kluků – mě jen dopinkla. Protože nejen škroby v jogurtech, lepek od smetany k Tatrám všude, ale i nemožnost sehnat třeba 2x ročně kvalitní uzeninu (mladší tolik loudí o špekáčky, jen když vidím tu oranžovou barvu, obrací se mi žaludek), protože to už nikdo nedělá. Sýr není sýr, jogurt není jogurt, ovocné sirupy mají z deseti maximálně v jednom dvou jen cukr a fruktozu, jinak ve všem je doplněno nějaké náhradní sladidlo. A nemožnost sehnat české ovoce a zeleninu… Kluci ze sladkostí jenom asi čokoládu, mladší ji miluje, ale prakticky všechny značky začaly poslední rok (určitě v rámci úspor) přidávat lískooříškovou pastu. Sehnat čokoládu bez oříšků je skoro nereálné… Oni se těší na Mikuláše a na figurky na stromečku, perníky to všechno nenahradí. V tomhle směru se vůbec netěším, protože tuším, že bez lískooříškové pasty asi neseženem, je to levnější pro výrobu, pro nás drahé stejně… Ach jo.
Asi jsem si potřebovala na něco zanadávat. Tady mě pata tlačí, tak to šlo tudy, líp než křičet na děti, tak se na mě nezlobte. Já se k optimismu zase vrátím, jen to není zrovna teď.
vierenko díky za názor já dofám, že ani ten můj nevyzněl špatně, já jsem se nad tím nikdy nepozastavovala a jsem překvapená co a jak, ale jak jsem psala hlavně kvůli tomu problémy nemáme tak jsme to neřešili pokud problémy člověk má tak to čte chápu to…..no s alergii nestrašíš sama jsem, na roztoče a trávy tak si myslím, že nás to nemine, i když ťuk, ťuk oba kluci jsou zdraví, ale nikdy neříkej nikdy……musím přiznat, že jsem mimo i kvůli těm názvům co jsi tam psala jáááááá to neznám se tu u toho culím
Matildo k těm jogurtům jak poznám tedy kvalitu, já tohle vážně neřešila kluci mají radi prince, jogobelu a valašskej a docela by mě zajímalo jaké jsou.,…nebo mě odkažte někam kde můžu juknout a přečíst a vyznat se vůbec ve značkách……….
No přiznávám, že tedy až tak daleko na zkoumání etiket nejdu:-) Kupujeme Znojemské, pokud nedostaneme domácí z Moravy od příbuzných.Kupuju ty, co nám chutnají. Jistě je to ovlivněné tím, že nemáme problémy…Klepu na dřevo:-)
No, jako těhotná jsem se řídila chutěmi svého těla.
Light jogurty nejím, light nápoje nepiju (jen kdyby fakt nebylo nic jiného).
Okurky jsem tehdy měla od mamky – a ta má nálev s poctivým cukrem.
Akorát jsem ujížděla na kofole – dělala mi dobře na moje nevolnosti, co trvaly celé moje těhu. Jen jsem se snažila to krotit a dát si vždy jen pár loků.
NO a taky Hanáckou kyselku s příchutí…
Byli jsme tehdy na svatbě, kamarádka byla taky těhotná.
Úplně se zhrozila, když mě viděla pít slazenou minerálku, ale na druhou stranu se vůbec nepohoršovala nad radou svého gynekologa – dát si ráno malou štamprlku slivovice…. Ač to bylo na Valachách, toto už mi přišlo teda moc….
Manža je potravinový alergik, holky jsou v pohodě. Tak snad to tak zůstane.
JO, a okurky favoritky jsou pro nás Efko Delikates. Jiné si teď neuvědomuju.