Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Bez umělých sladidel ani ránu
Holky,
nedá mi to, musím si postěžovat. Dneska mě dorazily obyčejné okurky v láku. Potřebuju je do ptáčků, jinak je dávám jen do bramborového salátu na vánoce, v rodině je nikdo doma nedělá, takže jsem odkázaná na nakupování. Dnes jsem vyrazila, a díky tomu, že je kupuju málo, jsem zapomněla, jaký jsem už loni měla problém koupit okurky bez umělých sladidel.
Letos jsem si polepšila – nenašla jsem ve 3 obchodech ani jednu sklenici, kde by nebylo umělé sladidlo. Jen jediné měly uvedeno, o jaké sladidlo se jedná, slovně.
Je to děs! Copak budu muset zavařovat doma i okurky, abych měla pro ty 2-3příležitosti ročně možnost použít potravinu bez chemie? Přece nebudu dávat úmyslně potraviny se sladidly dětem, ono bohatě stačí, že jsou v každém dětském vitaminku nebo dokonce v sirupech proti teplotě, což mě mimochodem taky pěkně míchá.
Jak to snášíte vy? Možná jsem teď jen přehnaně ze všeho podrážděná, to na sobě vnímám, ale tohle mi přijde fakt už mimo realitu…
Já souhlasím v rámci s Virenkou…. Sice okurky nějak nekupujeme, j áje nejím vůbec, pár sklinek zavaříme a amanžovi to stačí… Ale obecně ke sladidlům, taky nechápu….
Někdo se tady ptal na sladidla, tak kromě zvýšeného rizika alergie sladidla zatěžují organizmus – tuším mají vliv na trávení… Jsou to uměle vyrobené látky. Jak psala Virenka, tak Aspartan je asi nejčastější a většinou často “nejkritizovanější“ – to ale nevím proč. Nicméně když jsme sledovala etikety v těhu – hlavně kvůli těhucukrovce, tak jsem se nestačila divit, kde včude to najdeme. Hlavn různá pití a co je s podivem, tak i různé ochucené “minerální vody“… Takže na to pozor. Prostě všude, kde je napsáno “light“ apoddobné zkratky, tak toto neobsahuje cukry (které jsou sladké a zároveň příjmem energie), ale umlěé sladidla (které sjou sladké, ale nemají takový příjem energie – takže se po nich jakože “nepřibírá“…). Ohromný trik prodejců, který mi v poslední době taky vadí… Prostě ohromné reklamy, jak třeba light coca cola je k nepoznání od té skutečné..apod…
Takže já za sebe, třeba Colu běžně nepiju, nemám ráda bublinky a nějak mi už v poslední době vadí i to pomyšlení, jaký hnus to je (směs barviv a jiných..), ale když si ji mám občas svátečně dát, tak rozhodně “tu pravou“, co obsahuje to příšerné množství cukrů, než to light, po které prý nepřiberu…
A jako těhule jsem měla těhucukrovku, ale kompenzovanou JEN dietou a po zjištění všech informací jsem věděla že pokdu jako těhule chci náhoud “zhřešit“ něčím sladkým, tak je pořád lepší, když si vezmu tři čtverečky čokolády (jednorázově neuškodí, že…), než si kupovat nějaké dia nebo ligkt výrobky. Ale třeba po porodu jsme měli “dietu pro cukrovkáře“ a mě překvapilo, že jsme třeba na snídani dostali “diamarmeládu“….. Tož, škoda mluvit, že…
No a už to po sobě čtu – do pusy, ne do ruky:-))))
Bamisko, nemusíš se omlouvat, víš, ono záleží na zvyku, jaký si vypěstuješ. Já jsem celiak, musím hlídat každou potravinu, kterou si dám do ruky, aby tam nebyl lepek. No a jak jsi tak zvyklá všechno luštit – v poslední době se snad ta písmenka zmenšují, ne? – tak ti pak nemůže uniknout ten obsah samých chemických hnusů a třeba i modifikovaných škrobů, co do všeho cpou…
Já to nějak moc neprožívám, ze sladkostí mé děti mají stejně nejradši čokoládu a tou se u nás šetří, pročítám hlavně jogurty a mléčné výrobky – mimochodem – pamatujete si, jak se tu řešila Dobrá máma? Tak už jsme z toho venku, konečně naše děti papají kvalitu, poslední Dobrou mámu ze srandy dojídal pes:-)
Sladká pitíčka kupujeme dvakrát do roka, když se někam jede, šťávy do vody kupujeme slazené cukrem, ale i tak, všude se cpou umělé vitamíny, nic už nemá takovou chuť, jako kdysi. Jogurt byl opravdu jogurt, i když se musel sníst do dvou dnů, tak do dneška cítím, jak mi chutnal…
No a o náhražkách sýrů rostlinným tukem by se dalo taky vykládat, to šizení mléčných výrobků mě štve neskutečně…
Povzdechnutí Virenky beru jako to, že ji to prostě momentálně trklo do hlavy a jak už byla načatá z jiných důvodů, tak ji to prostě pak všechno nakrklo, ne?:-)
Tak když to po sobě čtu, zní mi to, jako bych tě strašila alergií… Myslela jsem to tak, že snad nebudeš mít alergické miminko a nebudeš nucena začít číst složení věcí. Já při kojení staršího zjistila, že se jeho ekzém zhoršuje, když jím jogurty se sladidly – tehdy jediné, které v sobě měly cereálie. To jen jako příklad. Rozhodně jsem to nemyslela tak, že když teď nečteš, budeš mít miminko alergika.
Bamisko, to je každého věc. Ale jako těhotnou by tě občas mohlo zajímat aspoň to, co je pro těhotné nezdravé, to jsou třeba ty náhradní sladidla. Těhotná by neměla konzumovat aspartam a acesulfam K, jsou to kromě sacharinu nejčastěji užívaná sladidla. Jsou běžně v jogurtech a skoro ve všem, co je sladké chuti (sirupy, šťávy, kompoty, bonbony, dokonce nejedno pečivo).
Nemusíš to číst v obchodě, stačí doma. Člověk potom ví, co už nebude kupovat příště. Ale u něčeho bys nemohla kupovat asi nic, tak snad ani nepátrej a doufej, že nebude tvé současné dítě alergik, jako jsou oba mí kluci a cca 10-25%současné dětské populace do 6 let.
O okurkách jsem tu už psala, ale docela mě zaráží jak někteří lidé zkoumají co a jak obsahuje(předem se omlouvám) já jsem prostě břídil vůbec by mě nenapadlo se na složení například těch okurek kouknout…..a nesleduju to ani u jiných potravinách, ale asi je to tím, že jsem žádné problémy já ani děti něměla a proto nesleduji…..a na druhou stranu představa doby strávené při nákupu při zkoumání se mi nelíbí už takhle trpím při nákupech
Virenko, fajn, sacharin tedy až tak “nevadí“. A jaká jsou tedy umělá sladila, která tobě “vadí“ a která prostě používat nemůžete vůbec?
Co fruktoza? To je ovocný cukr,
Cukren by měl být snad přírodní cukr, tedy bez chemie?
A Aspartam? Nebo Melasa – extrakt z cukrové třtiny, ten by neměl být nijak škodlivý, ne?
Fakt se v tom neorientuju, tak se omlouvám za hloupé otázky.
Děkuji za vysvětlení, jsem ráda, že tak velký hřích zase nepáchám. Jinak jasně, že by měl být výběr, o tom určitě není pochyb.
Lien, ano, sacharin je syntetické = umělé sladidlo. Zároveň ale nejdéle používané a ve velkých studiích nebyl prokázaný žádný vyloženě škodlivý efekt. Proto jsem byla ráda, že jsem potkala aspoň jedny okurky s tím sacharinem. Chápu, že pro výrobce jsou se sladidly lacinější, ale to nemůže být vážně ani jediná sklenice na výběr? Jsou lidi, kteří mají po všech umělých sladidlech průjem, ti holt mají s okurkami smůlu…
Jsem to nějak nepochopila. Je tedy sacharin umělé sladidlo, je ne?