Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Bez umělých sladidel ani ránu
Holky,
nedá mi to, musím si postěžovat. Dneska mě dorazily obyčejné okurky v láku. Potřebuju je do ptáčků, jinak je dávám jen do bramborového salátu na vánoce, v rodině je nikdo doma nedělá, takže jsem odkázaná na nakupování. Dnes jsem vyrazila, a díky tomu, že je kupuju málo, jsem zapomněla, jaký jsem už loni měla problém koupit okurky bez umělých sladidel.
Letos jsem si polepšila – nenašla jsem ve 3 obchodech ani jednu sklenici, kde by nebylo umělé sladidlo. Jen jediné měly uvedeno, o jaké sladidlo se jedná, slovně.
Je to děs! Copak budu muset zavařovat doma i okurky, abych měla pro ty 2-3příležitosti ročně možnost použít potravinu bez chemie? Přece nebudu dávat úmyslně potraviny se sladidly dětem, ono bohatě stačí, že jsou v každém dětském vitaminku nebo dokonce v sirupech proti teplotě, což mě mimochodem taky pěkně míchá.
Jak to snášíte vy? Možná jsem teď jen přehnaně ze všeho podrážděná, to na sobě vnímám, ale tohle mi přijde fakt už mimo realitu…
okurky si zavařuju doma sama protože mi málokterý lák chutná mám svůj osvědčený, ale i do něho když ho svářím je pár peciček umělého sladidla, ale je jich málo a je to na víc litrů nálevu…………..v okurkách by mě to ani nenapadlo řešit, mám pocit, že jinde jich je mnohem víc
Matildo, Jarmuschko, máte pravdu, zrovna okurky a sladidla v nich neřeším jako šílený problém už proto, že je kupuju zřídka. Mám poslední týdny opravdu černější pohled na svět, toto byla dneska kapka, kterou to přeteklo.
Protože včera jsem zjistila, že manža nafasoval v práci pro děti vitaminový rozpustný preparát – s umělými sladidly. Velký kompot od babičky – s umělými sladidly. Přitom z těhotenství pamatuju, jak mě diabetoložka důkladně upozorňovala, hlavně ne umělá sladidla, mohou být škodlivá pro plod. Nemají se dávat předškolním dětem. Nojo, jenže jsou prakticky v každé skupině potravin, která přijde na stůl…
Je fakt, že se mi podařilo sehnat sacharinové okurky, a tak mi to tolik nevadilo. Já zase neřeším to, aby křupaly, v omáčce nebo salátu na kostičky to nikdo nepozná a jinak je nejíme. Kyselé mi přijdou prakticky všechny stejně…
Ono mi tolik nevadí to, že právě okurky, umělá sladidla čtu a registruju ve všem a snažím se jim vyhnout. Ale u těch okurek nebyla žádná možnost sáhnout po něčem jiném. Jogurt, kompot, většinou všechno má i variantu s fruktózou nebo cukrem, ale okurky letos poprvé ne. Nemožnost volby je většinou to, co mě dráždí, i když je to v opačném gardu – víc toho, co pokládám já za dobré a minimum té druhé varianty na výběr.
Virenko, tak já umělá sladidla v okurkách taky moc neřeším. Je fakt, že narazit na chutné okurky je problém a ty chutnější jsou taky fest dražší. To, že jsou taky slazené uměle, by pro mě byl podružný fakt. Zavařovat svoje zatím nehodlám, z dob dětství mám k této práci vybudovaný blok. Každé léto jsem trávila dlouhé hodiny u vany s kartáčkem v ruce. Nenáviděla jsem to a nenávidím dodneška. Ale s rukou na srdci si myslím, že to je jen nedostatkem času, až prcínci odrostou, dostanu se i k zavařování okurek, tak jak jsem celou dobu zavrhovala zavařování jako takové a nyní mám stodolu plnou svých produktů ze zahrádky, prostě se to stihnout muselo, jinak by to padlo na kompost a to by mě mrzelo…
Kyselé okurky se u nás jedí velmi málo, ptáčky děláme jednou za čas, dáváme do každého jen kousek okurky, šťávu podléváme bílým vínem – moc výtečné, zkuste to:-)
No a jinak někdy znojemské hovězí a někdy chlebíčky, to se dá přežít i s kupovanými okurkami. Umělá sladidla řeším v dětských pitíčkách, to opravdu pečlivě čtu, radši volím 100% džusy a ty ředím vodou. Vitamínové tablety dávám dětem jen občas, nějak jsem se za ty roky nepřesvědčila, že by nějak fungovaly. Takže když to shrnu, tak těch umělých sladidel v našem jídle není tak velké množství.
Ale přesně jak píše Jarmuschka – vytáčí mě určitě jiné věci, které by tebe nechaly chladnou:-)
Virenko, chápu, sdílím 🙂 Štvou mě i vitamíny pro děti zbytečně (dle mého) slazené umělými sladidly. Jestli budete mít nějaký tip na ty kupované okurky, beru. Mně vůbec nechutnají, kupuju jen řezy, ty mi tak nevadí.
já už aninevím coje to kurka.mamka přestala zavařovat amě ty kupované nechutnají.což o to když by byly dobré tak at sou slazené klidne sacharinem.ale sou spíš slané a fuuuj.
jen jednou jsem dostala od známe okurky slazené cukrem zavařované.prý ji ujela ruka.byly výborné,sladoučké.od té doby mi uz nechutnají jiné a malo sladké.
Taky ho mám, jde tam jak cukr, tak sacharin, dávám sacharin, ani nevím proč. Ale jinak ho nepoužívám na nic. Čaje si nesladím a když, tak medem.
Sacharin a jiná sladidla fakt nemusím, nechápu tchýni, která tím sladí kafe a čaj a to přitom nejsou cukrovkáři:)
Když už, tak budu mest být bez cukru, ale tohle je podle mého gusta fuj, fuj, fuj:)))
Lien, znám lidi, co mají recepty na okurky se sacharínem a dělají to tak:)
Nevím, třeba se k tomu taky dopracuji:))))))))))))
Okurky jsou dobré znojemské, ale mám pocit, že už přestali vyrábět:)
Já mívám okurky od mamky (ale tento zdroj pomalu vysychá – mamka už nemá tolik energie, tak tyto svoje aktivity pomalu utlumuje).
Letos jsem dělala svoje – dostala jsem kyblík okurek, no nevemte to (byl to druhý můj pokus – poprvé jsem se k tomu odhodlala, když ségra dovezla okurky na poslední chvíli a mamka to před odjezdem do lázní už nezvládla – chuťově tehdy byly dobré, jen trošku méně křupavé).
My je ještě nezkoušeli, ale rodiče už ano (dávám rodičům z obou stran vždy vzorek – okurky, džemíky) – a prý dobré.
Ale jak dojdou domácí, taky kupujeme – a to vyzkoušené a a oblíbené značky – hlavně aby křupkaly.
Pravda, složení až tak dopodrobna nesleduji.
To spíš na nápojích pro děti.
Jsem možná lehce naivní, ale musela bych se z toho všeho zbláznit (nemluvě o tom, že i tak holkám naše nakupování připadá dlouhé).
Zatím máme ale štěstí, a nějaké nežádoucí reakce na potraviny se nám vyhýbají. Tak proto to nehrotím.
(Ale určitě by se našlo něco, co zas bedlivě sleduji já a někoho jiného to nechává chladným.)
Můžem zkusit udělat “miniprůzkum“ složení okurek (případně dalšího zboží) a najít ty nejideálnější.
;o)
Tak já jsem asi ujetá, ale do okurek místo cukru dávám sacharin. Netušila jsem, že je to nějak horší než cukr. Tudíž my máme domácí s umělým sladidlem.
Virenko, musím přiznat, že složení okurek jsem ještě nikdy nečetla. Také nedělám svoje, takže kupuji zn.která nám chutná a kde jsou okurky vždy nerozbředlé apod. Nepoužíváme je taky nijak moc často.
Umělá sladila, to je fakt na zbláznění. Opravdu kam se člověk podívá.
Už jsem o tom něco četla, ale i tak. Může mi někdo ve zkratce vysvětlit, proč jsou umělá sladila pro dítě tolik nevhodná? Je to chemie, to je mi jasné.
Ale jsou i umělá sladila vytvořená přímo z cukru, ne?