Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
pečení z listového těsta
Tak jdu pro radu…ač si myslím že peču dobře listové těsto se mi nějak nedaří pokořit, dnes jsem si koupila v lidlu na pečícím papíru už rozválené, koupila jsem si takové to tvořítko jak doprostřed kolečka se dá například tvaroh, povidla, pak se zmáčkne a je z něj mušlička, nebo škeblička na oko to vypadá hezky ale ve finále nejsem nadšená …..nemám ho takové drobivé,, nadýchané a rozpraskané na jednotlivé vrstvy….tak pomooooc… vaše fígle jak na listové těsto budu hltat jedním dechem máme ho moc rádi ale já ho neudělám nikdy dobré zkoušela jsem z něj i štrůdl, ale na ty taštičky jsem se těšila a nic extra….vyndávám to brzy??? podle čeho poznáte že je to hotové???
Jé a ten ztužený tuk nastrouhat,,,,(ne rozehřát)))jen nastrouhat a on je pak takový měkký a zpatlat vše dohromady.
Holky já jsem vyzkoušela hodně receptů,ale myslím,že tenhle je chutově nejlepší a i nejjednodušší
30 dkg hladké mouky, 1/2 kostky ztuženého tuku, 16¨-18 lžic 10° piva, tot vše.
A já to teda dělám z dvojnásobnýho množství,,když už ,tak už.
Kukačko
tak ať se ti ten závin povede.Já pekla včera s tvarohem a broskvema a už ho snědli.
Paťko, úplně jsem dostala chuť na štrůdl. Udělám ho zítra podle tvého receptu, dnes nemám doma jabka.
bami já si dělám těsto domácí a je hodně dobré a není to těžké uhňácat.
Recept.
350 g hladké mouky
špetka soli
0,125 l vlažné vody
1 vejce
1 lžička octa
2 lžíce rozpuštěného rostlinného tuku
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme vejce,ocet,rozpuštěný tuk a sůl,pomalu přidáme do připravené mouky a zpracujeme.Těsto rukama dobřě vypracujeme,uděláme z něho dva bochníky,které překryjeme teplou nádobou a necháme asi 30 min odležet pod nádobou.Bochník na pomoučeném vále trochu vyválíme a hřbetem ruky ho vytvarujeme do šířky a do délky,těsto pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme opraženou strouhankou a klademe připravenou náplň. Těsto svineme a uložíme na vymaštěný plech a nebo na plech vyložený pečícím papírem.Závin potřeme rozpuštěným máslem, aby byl křehký a potíráme i během pečení a pečeme pomalu v předehřáté troubě do růžova.Upečený závin hned po vytažení z trouby znovu potřeme rozpuštěným máslem, aby byl křehký a necháme ho vychladnout.Nakonec pokrájíme na řezy a posypeme moučkovým cukrem.Podávat lze teplý i studený.
Nene Bami, dávám syrové maso, peču tak dlouho, dokud závin nezezlátne a maso je hotové, neboj…………zkus třeba pro začátek to kuřecí, jak psala myslím kukačka a třeba ho i pomel:-)
Ještě připomínka k teplotám pečení: všude píšou, že v troubě s horkovzduchem (s ventilátorem) se dává oproti třeba plynové troubě nižší teplota….
(Takže já víc jak 200 fakt nedávám, a to jen na chvilku a pak snížím na 175 – a šneci jsou “listnatí“…)
😉
bami, jak píšou holky, je to v teplotě, musíš dávat do hodně teplé trouby(dávám min. 220), takže 180 je málo udělá ti to jen jednu jakoby mazlavou vrstvu.
Ještě masová varianta závinu, kopíruju ze stránek M. Brýdové: http://www.brydova.cz/recepty/rychle-vecere/589-zavin-s-kurecim-masem-
Maso sice z toho trochu padá, ale chuť je dobrá.
Já dělám z listového hlavně šátečky, sladké i slané. Sladké s tvarohovou náplní (tvaroh, vanilk. cukr, rozinky, žloutek), pak se to posype moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým – mají vždycky úspěch. Slané jsem si oblíbila podle receptu od Ájíka tady na VD, najdete v receptáři pod jménem Pirožky z listového těsta. Dělám tu verzi s anglickou slaninou a taky jsem za ně vždycky chválená. Poslední dobou se mi ale stává, že mi ta náplň (sladká i slaná) z těch šátečků vyteče. Nevíte někdo, co s tím? Kupuju buďto Babické t., nebo to vyválené. Jenom u zmražených čtverců se mi to nedělá. Ještě mám vyzkoušený závin pro vegetariány: placku posypat strouhaným balkánským sýrem a na to kolečka pórku. Zabalit, péct. Rychlé, zdravé, dobré.