Bolístky (nejen) v dětské pusince

Rubrika: Onemocnění a léčba

I přesto, že se nejedná o závažné onemocnění ohrožující život, dokážou tyhle malé vřídky v puse znepříjemnit život nejen dětem samotným, ale i dospělých. Nejčastěji se s nimi setkáme u batolat a dětí předškolního věku, výjimku netvoří ani děti starší…

Stomatitis apthosa neboli afta. Takto ji nazval již před staletími zakladatel lékařství, Hippokrates. Malý vřídek někdy velikosti připomínající malý špendlík, jindy větších rozměrů. Ale pokaždé je to něco, co dítěti zabrání jíst, pít, mluvit, zkrátka dělat věci jak oblíbené, tak nutné.
Afty postihují více ženy, vyskytují se přibližně u 20% obyvatelstva.

Příznaky
Jedná se většinou o drobný vřídek v dutině ústní. Typická je pro něj bělavá část se zarudnutým okolím, které připomíná mírně zduřený lem. U dětí není výjimkou, že dojde i ke zduření mízních uzlin v čelistní krajině. Tyto vřídky jsou velmi citlivé na dotyk, proto afty provází často nechuť či nemožnost jíst apod. Jedinec trpí bolestí, pálením, řezáním či palčivou bolestí.
Výskyt může být zcela ojedinělý, afty se objeví občas, nepravidelně, nebo naopak o častý jev.

Příčina
Bohužel, přesná příčina není zcela jasná. Usuzuje se na vliv infekce, především pak na stav imunitního systému, jež má na jejich tvorbě zřejmě velký vliv, ale záleží i na poraněních drobnějšího charakteru. V neposlední řadě je častou příčinou vliv alergický.
Afty velmi často doprovázejí jiné onemocnění, které oslabuje organismus a výskyt těchto vřídků je pak jedním z projevů.
U dětí se setkáme i s vlivem mechanickým, zvláště tehdy, kdy mají rovnátka. Sliznice dutiny ústní může být rovnátky poškozena, rozedře se.
Aftózní stomatitida ale může být také způsobena viry, například virem Herpes simplex. U této formy herpetické stomatitidy se objevuje právě ono zmiňované zduření mízních uzlin spolu s horečkou.

Kdy k lékaři
Rozhodně nebudeme otálet s návštěvou lékaře, pokud dítěti stoupne teplota nad 38°C, nemůže pít a aftů má v pusince příliš hodně.
Vydejte se za ním i v případě, pokud má dítě afty v puse delší dobu, týden a více a pokud se u něj vyskytují častěji do roka než pouze jednou. Pokud se totiž afty opakují častěji, může se skutečně jednat o poruchu imunitního systému a je třeba, aby lékař dítě řádně vyšetřil, popřípadě jej odeslal na další speciální vyšetření.
Každopádně nikdy neuděláte chybu, jestliže lékaře navštívíte i třeba při výskytu jednoho vřídku. Lékař doporučí vhodné léky určené pro věk vašeho dítěte a upozorní vás, jak dále postupovat.

Léčba stomatitidy aphtosy
Léčba je většinou místní a sestává se z potírání různými přípravky. Velice populární je genciánová violeť, lidově fialka, která se dá zakoupit v lékárnách.
Rovněž lze zakoupit znecitlivující přípravek, tím se afty potírají před jídlem.

Dítěti podávejte chladnější tekutiny a nedopusťte, aby se snížil jeho příjem tekutin. Děti patří do skupiny lidí více ohrožených tzv. dehydratací. Bohužel, právě nedostatek tekutin je velmi častou komplikací afty u dětí.
Stejně chladnější podávejte i stravu. Nižší teplota připravených jídel působí příjemněji a tolik nedráždí.

Afty jsou velmi dobře šířitelné, nakažlivé, je tedy na snaze zvýšit hygienická opatření, aby nedošlo k jejich přenosu na další dítě apod.

Má-li dítě rovnátka, měla by se provést kontrola u zubního lékaře. Rovnátka mohou tlačit a způsobovat podráždění či odřeniny, na základě kterých pak dojde k výskytu vřídků.

V nabídce lékáren je již dnes mnoho přípravků, které působí téměř okamžitě, resp. přináší rychlou úlevu. Jedná se o speciální gely, masti či oleje, velmi často s přídavkem bylinek.

V oblasti prevence se doporučuje omezit kořeněná či jinak aromatická jídla a vyměnit zubní kartáček za měkčí, jež sníží možnost poranění dutiny ústní. Při častějším výskytu by měl právě zubní lékař vyloučit onemocnění dutiny ústní, neboť afty mohou znamenat i závažnější onemocnění.

Vzhledem k faktu, že na výskyt afty působí možnost snížené imunity, doporučuje se zvýšit dávky vitamínů, především v přírodní formě, nabízet dítěti pestrou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny v syrové formě. Zapomínat bychom neměli ani na dostatek pohybu na zdravém vzduchu a psychickou stránku osobnosti dítěte, která hraje důležitou roli.

Vitamíny hrají u afty důležitou roli. Jedná se především o vitamín C, který pomáhá s hojením sliznic a v neposlední řadě vitamín B, jehož mívají často jedinci s těmito vřídky nedostatek.

Z dalších přípravků je vhodná echinacea, která posiluje imunitní systém a užívá se při jejich léčbě, nebo například heřmánek. Výborné jsou také výplachy úst šalvějovým odvarem, které může takto místně využít i těhotná žena (neměla by ji polykat). V těhotenství se může také podávat přípravek Cordosyl 0,1% roztok.
Z naprosto přírodních produktů, které nám nabízí přímo na stůl příroda, neopomínejte „obyčejnou“ cibuli. Má antiseptické účinky a její složení dokáže zabránit již samotné tvorbě afty.

Dospělý člověk může využít dražé B-komlexu nebo přípravek Pangamin.

Dítěti při výskytu afty nabízejte spíše kašovitou stravu, která nedrobí, není kořeněná, více solená, kyselá a především teplá. Raději podávejte jídlo chladnější.

A jak jste na tom vy? Trápíte se těmito nepříjemnými vřídky nebo jste je nikdy „nezažili“ ani vy či vaše děti?

Napsal/a: Ivča a Domča

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)

  • Anonymní

    U nás doma trpí na afty hlavně taťka. Vyzkoušel snad všechno možné, ale v poslední době jsme objevili takřka zázračný lék-zubní vodu Listerine. Do dvou dnů aft vždy zaručeně zmizí 🙂 . Trápí nás teď ale velký problémem, protože jsme dnes objevili aft v pusince našeho malého 7 měsíčního Tomáška. Má ho navíc až na kořeni jazyka, takže netuším jak a čím bychom ho mohli léčit. Pokud vás někoho něco napadá prosím poraďte. Kamila

  • Anonymní

    Trpěla jsem na afty, kolegyně mi poradila, abych na čerstvý bolavý vřídek dala rozdrobený acylpyrin, vřídek se zatáhne a okamžitě přestane bolet, postupně se zahojí už bez jakýchkoliv komplikací.

  • danasi

    Já kupodivu jsem afty dostala vždy po návštěvě jisté rodiny. Stačilo dát si u nich kávu, či čaj a olíznout lžičku. Pokud možno na návštěvy k této rodině již nechodím.

  • Ivčo, musím potvrdit, že afty jsou bolestivou a obtěžující záležitostí jak pro děti tak pro dospělé. Mně se afty objeví pokud bych snědla víc rajčat, jedná se zřejmě o alergii. Taky mi od afty zduřela uzlina, přesně tak, jak Ty popisuješ ve svém zajímavém příspěvku.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist