Chcete učinit maximum, aby se vám narodilo zdravé děťátko?

Rubrika: Těhotenství

Přejete-li si, aby vaše těhotenství probíhalo pokud možno bez nepravidelností a narodilo se zdravé děťátko, učiňte včas, již před početím, některá opatření. Snažte se vyloučit vlivy, které by mohly narušit vývoj plodu a naopak využijte možností, které podporují jeho zdravý vývoj.

Naplánujte si početí tak, aby porod proběhl dříve než dosáhnete věku 35 let. Tím snížíte riziko výskytu některých vrozených vad plodu (Downův syndrom aj.).

V době, kterou jste si naplánovali na početí, a také po celou dobu těhotenství i kojení nepijte alkohol, nekuřte a neberte drogy. Vyvíjející plod je nejcitlivější na uvedené škodliviny právě ve dnech početí a prvních týdnech těhotenství.
Pokud používáte hormonální antikoncepci (tablety) nebo nitroděložní tělísko, ukončete antikoncepci tři měsíce před dobou, na kterou jste naplánovali početí.

Při svém stravování pamatujte na listovou zeleninu, špenát, brokolici a oříšky. Obsahují kyselinu listovou, jež podporuje zdravý vývoj centrální nervové soustavy plodu. Podrobné doporučení ke zdravému stravování naleznete v kapitole „Správné stravování“.

V době přibližně tři měsíce před zamýšleným otěhotněním navštivte vy a váš manžel (partner) ženského lékaře a pohovořte s ním o vašem zaměstnání a případném riziku vzhledem k vývoji plodu. V případě, že byste pracovala s olovem, Rentgenovými paprsky anebo jinými škodlivinami, doporučil by vám přejít na jiné zaměstnání.
Pokud byste vy nebo váš partner měli mezi svými předky, případně v blízkém příbuzenstvu někoho s vrozenou chorobou, upozorněte na to lékaře. Doporučil by vyšetření v genetické poradně. Genetik vyhodnotí stupeň ohrožení dítěte a poskytne vám cenné rady. Odpoví na všechny vaše otázky.
Vyšetření v genetické poradně je cenné také v případě, pokud by manželé byli pokrevně příbuzní (sestřenice a bratranec).

Požádejte svého ženského lékaře o kontrolu hladiny protilátek proti zarděnkám. Je to důležité zvláště v případě, pokud jste v dětství zarděnky neměla. Kontrola hladiny protilátek je vhodná i tehdy, pokud jste proti zarděnkám byla očkována. Někdy totiž hladina protilátek po očkování časem klesá.

Zdravotní kontrola u lékaře před plánovaným početím má veliký význam také v případě, když je žena nemocná cukrovkou, epilepsií, trpí onemocněním srdce nebo jinou dlouhotrvající chorobou. Bývá třeba změnit léky a nahradit je takovými, které neohrožují vývoj plodu.

Jedná se o ukázku z knihy Budeme mít děťátko
(autor: Stanislav Trča, vydala Grada Publishing, 2009, 9., přepracované a doplněné vydání).

Napsal/a: Stanislav Trča

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (8 vyjádření)

  • Lien

    Tak já se s tímto článkem neztotožňuji vůbec. V něčem je podle mě třeba udělat mnohem víc a mnohem dřív a něco bych vynechala úplně, jelikož je to dle mého názoru víc na škodu než k užitku.

  • Anonymní

    Smazáno administrátorem – nepovolená reklama

  • Anonymní

    Smazáno administrátorem – nepovolená reklama

  • Matilda

    No právě, mariko…
    Já měla test na cukrovku u každého těhu, protože ji máme v blízké rodině – maminka, babička, no ale kdo dneska nemá, že, těch rodin už moc není. Pokaždé jsem testem i těhu prošla bez cukrovky, takže ono to zas nebude až tak nutné ty maminky tak nutit do všech testů.
    Třetí dítě v 36 letech, tak jsem myslela, že mě určitě pošlou na plodovku a už dopředu jsem se chystala na obranu, protože jsem si to nepřála, a ono nic:-) Doktorka řekla, jste mladá, zdravá, rodina bez anamnézy, já tam posílám ženské až po 40. Je to o lékaři, jak říkáš.

    A k tomu pivečku se ani nemusí nic dodávat:-)))

  • marika81

    Poučný článek, ale myslím si, že si to příroda stejně zařídí po svém, jsou nastávajicí maminky, co to berou dost vážně, ale i takové, které to berou jako normální stav.
    A třeba malé pivečko na trávení není zas tak špatné a myslím si, že ani neublíží:)
    Genetiku jsem podstupovala pouze u druhého dítěte, test na cukrovku taky, takže si myslím, že je to i na lékaři:)

  • Matilda

    Pro mě článek není žádnou novinkou až na drobnosti, já souhlasím se zuzinou, že o odběru na protilátky proti zarděnkám teda slyším poprvé. Jinak od své gynekoložky jsem měla jiné info, po vysazení antikoncepce si prý tělo říká samo, kdy už je schopné otěhotnění, takže nějaká pauza není nutná. Další věc, souhlasím, alkohol, drogy, cigarety je zlo, ale já jsem ve všech třech těhu okamžitě na začátku chytila chřipku – vysoké horečky, kašel, malátnost, bylo mi zle a brala jsem paralen i brufen, a miminka to přežily, díky bohu, bez problémů. A ohledně migrén, které mě pokaždé v prvním trimestru velmi trápily, jsem měla s paní doktorkou dohodu, že jeden brufen neuškodí, naopak, švagrová, která trpěla na migrény taky a trvala na tom, že je zvládne bez léků, byla po třech dnech naprosté agonie a zvracení odvezena manželem na pohotovost, kde dostala docela silný driák, po kterém spala dvacet hodin.

  • ctiradka
    ctiradka

    No, mi ten článek připadá „divný“…. Skoro se divím, že jsem vlastně mohla dvakrát otěhotnět, když jsem se nenechala kompletně vyšetřit a nevyvarovala se „všeho“… 🙂 A skoro se divím, že jsou mé děti vlastně zdravé, že… :-):-):-)
    Ještě, že ta příroda si nějak poradí….

  • Jde o poučný článek,ale myslím si,že realita bývá často jiná.Osobně jsem se nesetkala,že by mi lékaři brali protilátky proti zarděnkám a to jsme první dítko počali v podstatě pod lékařskou kontrolou.Jinak si myslím,že i v dnešní době je spousta žen,co otěhotní jaksi mimochodem a cigaretu odloží až s pozitivním těhotenským testem,stejně tak jako je mnoho těch co žijí zdravě,vyvarují se negativních vlivů a na miminko si počkají dlouho..
    Ještě k převedení na jinou práci-jsem zdravotník,pracovala jsem na oper. sálech,kde se i rentgenovalo,vliv anestetik na plod je všeobecně známý a když jsem donesla nemocenskou-byť v době dovolených,tak nadřízené byly překvapené proč zůstávám doma:-( tak si pak vyberte

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist