Prodloužený víkend plný krásných českých míst – část II.

Rubrika: Cestování


Navazuji na svůj první článek – viz zde. První den se z Týnu nad Vltavou vydáme na výlet do Písku a Strakonic.

Písek

Týn nad Vltavou – Písek : cca 30km = 40min

Nejznámější památkou Písku je bezesporu kamenný most, nejstarší dochovaný most v Čechách, který byl postaven zřejmě ještě před rokem 1300. Pokud budete mít trochu štěstí, lze kousek od tohoto mostu zaparkovat na velkém parkovišti a začít zde procházku městem.

most+parčíkerb

Hned za mostem na levém břehu je Pražské Předměstí. Můžete se dát cestou podél řeky kolem sportovního areálu, kde po chvíli narazíte na železnou lávku, která vede nejen přes řeku, ale také přes malý ostrůvek uprostřed, kde je vytvořen park. Z cípu ostrůvku je vidět vodní elektrárnu, zbudovanou elektrotechnikem Františkem Křižíkem. Jedná se o nejstarší zařízení tohoto typu v Čechách. V budově je nyní malé technické muzeum. Nejsem technický typ, ale expozice se mi moc líbila, mohu vřele doporučit, je to zastavení jen na pár minut ;-).

Putimská bránaPo procházce kolem vody se můžete vydat do centra. Historické jádro města je památkovou zónou. Dochovaly se části městských hradeb s baštami. Bohužel známá Putimská brána už nestojí, ale zůstala půlkruhová nárožní bašta a dům U koulí, který k bráně přiléhal. Toto místo je jednou z možností, jak vstoupit do města. Navazuje ulice, která byla kdysi brána za moderní bulvár. Dnes zde najdete pár zajímavých krámků. Na konci ulice je pošta, od které se můžete vydat ulicí Žižkova, kde najdete pravdu nádherné novorenesančními domy. Skoro na každém domě zde, stejně jako na dalších domech v centru, lze vidět opravdu nádherná domovní znamení. Vidět můžete např. dům u slona, u Zvonu, u bílého lva atd. Alšovo náměstí prý kdysi bylo hlavním náměstím středověkého města. Uprostřed stojí Morové sousoší připomínající poslední velký mor v r. 1713. Na náměstí dominuje budova bývalých obecných škol s moc hezkým průčelím a také další zajímavá budova – někdejší palác Občanské záložny, dnes sloužící jako poliklinika. Z Alšova náměstí dojdete Jungmannovou ulicí rovnou na náměstí Velké. náměstíVelké náměstí je hlavním náměstím města. Vévodí mu klášterní kostel Povýšení sv. Kříže, krásná je ale i budova radnice, postavená v letech 1740-1765. Radnice má průchod, kterým lze projít na nádvoří bývalého královského hradu zbudovaného ve 2. pol. 13. st. králem Přemyslem Otakarem II. V pozůstatcích hradu je nyní Prácheňské muzeum.

Navštívit lze ještě obydlí Adolfa Heyduka, známého básníka (1835 – 1923). Tři místnosti v jeho bytě zůstaly zařízené tak, jak je básník opustil.

Více informací o všech památkách i o městě najdete ZDE.

Písek – Strakonice : cca 25km = 30min

Strakonice

hradPrvní, co jsme ve Strakonicích navštívili, byl strakonický hrad. Hrad leží na soutoku řek Otavy a Volyňsky. Pochází ze 13. století, ale časem prošel řadou úprav, proto zde najdeme prvky hned několika architektonických slohů. Má hned tři volně přístupná nádvoří. Na tom největším se často pořádají koncerty. Podstatnou část hradu využívá Muzeum středního Pootaví. Expozice určitě stojí za to. V jedenácti sálech postupně projdete historii kraje od pravěkého osídlení až po současnost. Navíc se v rámci prohlídky podíváte i na jednu z věží, ze které je super rozhled :-D.

(otevřeno denně mimo pondělí 9,00 – 17,00 hod., vstupné: dospělí 40,- Kč; děti, studenti, důchodci 20,- Kč)

náměstíVe středu města je stejně jako v Písku Velké náměstí, nachází se zde historické domy s bohatě zdobenými fasádami. Určitě vás zaujme budova České spořitelny se sgrafitovou výzdobou. Hned naproti je budova bývalé radnice vyzdobená podle návrhů Mikoláše Alše. Z původní středověké zástavby se dochovaly pouze Masné krámy, najdete je pod č. p. 142. Na č. p. 140, bývalém hostinci U Švehlů, najdete pamětní desku připomínající strakonického rodáka, národního umělce Josefa Skupu.

Pokud budete mít ještě chvilku času, zajděte se ještě podívat na empírový gloriet, který byl v roce 1837 postaven na umělém návrší. Je to drobná parková stavba připomínající otevřený antický chrám. Nepřehlédněte také pomníky mistra Jana Husa, Antonína Rennera a kapli sv. Jana Nepomuckého.

sloupProjít můžete až na Palackého náměstí, kde objevíte mariánský sloup, který byl původně na náměstí Velkém. Průchodem uprostřed Palackého náměstí se pak můžete vrátit k řece Otavě a dále až na Palachův most. Tento most nahradil dva původní železné mosty a je pojmenován po známém Janu Palachovi, který se dne 19. ledna 1969 upálil na Václavském nám. na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968.

Pokud máte stále ještě čas, můžete se vydat do ulice Bezděkovské, kde stojí v malém parčíku pomník strakonického rodáka, významného českého básníka Františka Ladislava Čelakovského.

StonehengeNebo se můžete vydat na prostranství u Ellerovy ulice, kde najdete zmenšenou repliku brány pravěké svatyně zvané Stonehenge. Autorem je Ing. Pavel Pavel, který si na replice ověřoval jeden ze způsobů stavby originálu.

No a na závěr, když už jsme v těch Strakonicích… se můžete projet či projít po kruhovém objezdu vedle vysoké budovy Fezka, nachází se zde symbol města – velké dudy, jejichž autorem je Ing. Pavel Pavel.

Více informací o všech památkách i o městě najdete ZDE.

A podrobnou mapku památek naleznete ZDE.

Strakonice – Týn nad vltavou : cca 48 = 60min

Pokračování opět příště 😉

Napsal/a: Lenčáč

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

  • Lenčáči, ve Strakonicích jsme byli na dovolené. Tam jsme se ubytovali a jezdili po okolí. Dodnes mi můj vyčítá, že jsme nenavštívili strakonický hrad. Teď se dívám na obrázky a lituji, že jsme si ho jen vyfotili z dálky :-). Ovšem mariánský sloup je také zvěčněn 🙂
    Naší jedinou a společnou vášní je totiž cestování a poznávání našich hradů a zámků.

  • bokul

    V Pisku jsme loni byli a meli jsme tu cest shlednout prehlidku soch z pisku. Byla to vazne nadhera.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist