Desatero Božích přikázání

Rubrika: Výchovné tipy

459937_quietness_2…tak zní plný název desíti základních nařízení a příkazů, které dal Bůh Mojžíšovi vytesané na kamenných deskách na hoře Sinaj.
Toto Desatero se později stalo základem právních předpisů a ustanovení.

Tady jsou:

1. přikázání: V JEDNOHO BOHA VĚŘIT BUDEŠ
Desatero vzniklo v období, kdy izraelský národ v čele s Mojžíšem putoval pouští na cestě z Egypta, kde žil po staletí v otroctví. Ovšem ani na poušti se jim nevyhýbaly potíže, roztržky, často se jim něco nelíbilo a nadávali, na co se dalo – ostatně jako lidstvo dodnes 🙂
Jedním z jejich prohřešků bylo i to, že si ze zlata ukovali zlaté tele a klaněli se mu. Bůh sám sebe nazývá „Bohem žárlivým“, který jim důsledně zakazuje uctívat jakákoliv jiná božstva či uctívat cokoliv stvořeného. Docela aktuální až dodneška…
2. přikázání: NEVEZMEŠ JMÉNO BOŽÍ NADARMO
Jak už jsem psala v článku o Bibli, pro Židy bylo jméno Boha posvátné, nesměli jej ani vyslovit.
Boží jméno je možno používat pouze v modlitbě a s úctou, zapovězeno je klení a hanění Božího jména.
3. přikázání: POMNI, ČLOVĚČE, ABYS DEN SVÁTEČNÍ SVĚTIL
Pro Židy byla svátečním dnem sobota. V tento den Bůh dokončil své dílo a odpočíval, tudíž jej má světit a odpočívat i člověk. Židé toto přikázání dodržovali velice striktně – v sobotu byl dokonce předepsaný i počet kroků, které směl člověk ujít. I proto byl Ježíš trnem v oku židovským kněžím… on totiž v sobotu dokonce i uzdravoval, což se taky nesmělo. A tady Ježíš povyšuje člověka nad zákon velice markantně. Dnes je pro nás tímto svátečním dnem neděle. Můžeme samozřejmě vykonávat běžnou činnost – vaření, relaxační práce na zahrádce – máme se vyvarovat těžké práce a takové práce, která není nutná, a máme odpočívat.
4. přikázání: CTI SVÉHO OTCE I SVOU MATKU, ABYS BYL DLOUHO ŽIV A DOBŘE TI BYLO NA ZEMI
Toto je jediné přikázání, jehož plnění dostává i pozemské zaslíbení. Svých rodičů si máme vážit a ctít je po celý svůj život. I když mají své chyby, i když nás někdy hodně štvou, jsou to ti, kdo se (v drtivé většině) snažili předat nám to nejlepší ze sebe a starali se o nás, proto si zaslouží úctu.
5. přikázání: NEZABIJEŠ
Stručné a jasné. Netýká se ovšem pouze vraždy. Na toto přikázání se vztahuje i hazard se svým zdravím, holdování drogám a alkoholu (tedy tomu, čím si dobrovolně ničíme zdraví), ale i týrání lidí či zvířat.
6. přikázání: NESESMILNÍŠ
Podivné zastaralé slovo, jehož význam je nám ale zpravidla jasný. Zakazuje jakékoliv sexuální chování, které může druhé pobuřovat nebo třeba i svádět ke zlému – nevěra, různé formy sexuálního násilí, sexuálních patologií, ale i výzva k nevěře apod.
7. přikázání: NEPOKRADEŠ
Asi netřeba příliš vysvětlovat – to, co patří někomu jinému, na to se nesahá.
8. přikázání: NEPROMLUVÍŠ KŘIVÉHO SVĚDECTVÍ PROTI BLIŽNÍMU SVÉMU
To znamená nejen to, že nebudu o druhých lhát a svádět na ně něco, co neudělali… nebudu je ani pomlouvat, ani o nich šířit nepravdy a taky nebudu svou vinu převádět na druhé.
9. přikázání: NEPOŽÁDÁŠ MANŽELKY BLIŽNÍHO SVÉHO
Nebudeš svádět zadané partnery, nebudeš připravovat intriky na člověka, jehož žena (muž) se ti líbí a chceš jej pro sebe… partner někoho jiného je nedotknutelný.
10. přikázání: ANIŽ POŽÁDÁŠ STATKU JEHO
Nebudeš toužit po majetku svého souseda, přítele…. vše, co patří druhému, je nedotknutelné.

Toto je základní shrnutí Desatera, jeho podoba je v podstatě neměnná. A i pro křesťany stále platná – i Ježíš říká: „Nepřišel jsem Zákon zrušit, ale naplnit.“

Napsal/a: Ájík

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (75 vyjádření)

  • Anonymní

    desatero…dodržujte to prosím!!!!!!!!!!!!!

  • Anonymní

    muzes si jit koupit odpustek za 60 euro … to je dnesni vira a vatikan, ropni magnati ti odpusti, pokud prispejes

  • Anonymní

    rychle piste ci mozem ist?

  • Anonymní

    mozem ist na spoved ked masturbujem?

  • Anonymní

    pre Anonyma 28.7.2009 no, možno si to už neprečítate, náhodou som sa sem dostala…Sobotu na nedeľu zmenila… V Ríme vydali SZ – Za svetlom a tam je napísané, že kat. cirkev vie, že podľa Desatora sa má svatiť SOBOTA, ale JK poveril kat. cirkev svatit nedeľu. To by JK rušil svoje slovo kvoli cirkvi, ktorá „má zástupcu Boha na zemi“…, ktorá má svatého otca…. ach jaj, je to veľmi smutné…

  • Jo, ještě jsem zapomněla: k tomu, abys mohla dostat rozhřešení by ses musela vzdát „života v hříchu“, tj. přestat s přítelem spát. Což pravděpodobně asi nechceš. Jinak asi skutečně s tím nic kněz udělat nemůže. Tak pořešte svatbu, a pak už to bude „legální“ 🙂 Pardon, trochu mi ten celý postoj církve přijde úsměvný.

  • Anonymní H., to bude záležet na tom, ke komu půjdeš 🙂 Pokud nedostaneš „sprďana“, tak pravděpodobně dostaneš zatím zákaz chodit k přijímání. Součástí zpovědi je také účinná lítost a napravení hříchu, ale to v tomto případě nemá opodstatnění. Hodně záleží na knězi. Osobně já na církev a její přikázání už dávno rezignovala a žiji podle svého desatera.

  • Anonymní

    Dobrý den, váhám, zda-li mohu jít ke zpovědi, když čekám nemanželské dítě a s přítelem žijeme v pronájmu. Jsem praktikující katolička, každou neděli chodím do kostela, ale svatbu budeme mít až se neplánované mimčo narodí.. Myslíte, že mi bude uděleno rozhřešení, nebo nemám ani do zpovědnice chodit? Díky za názor!!
    H. 🙂

  • Anonymní, to máš na jednu stranu pravdu, na druhou – nestavěl sám Ježíš člověka nad zákon? Nebo budeš mít pochopení pro lékaře, který v neděli odmítne ošetřit tvé krvácející dítě? Promiň, jestli jsem tě z tvé reakce pochopila špatně….
    Samozřejmě je nutné dodržovat přikázání tak, jak byla míněna…. ovšem odmítám striktní, nekompromisní a nemilosrdný postoj zákonodárců (ať už farizejských nebo soudobých – i církevních)….
    Ježíš sám byl milosrdný a vždy byl pro něj důležitější člověk, byť hříšný.

  • Anonymní

    Kdo z Vas dodrzuje treti prikazani? Lakonicka odpoved v popisu jednotlivych prikazani, zde konkretne ve vyse zminenem „Dnes je pro nás tímto svátečním dnem neděle“ jaksi nestaci – neb to si jednotliva prikazani muzeme upravovat k obrazu svemu tak jak se nam to bude zrovna hodit.

    „Matouš 5, 17 – 19
    17Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit.

    18Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane.

    19Kdo by tedy zrušil jediné z těchto nejmenších přikázání a tak učil lidi, bude v království nebeském vyhlášen za nejmenšího; kdo by je však zachovával a učil, ten bude v království nebeském vyhlášen velkým.“

  • Anonymní

    mě se články moc líbí
    já docházím do apoštolské církve a navštěvuji romské bohoslužby – u nás v Havířově je nový sbor, je to něco úžasného – zpívá se tam, modlí se k živému Bohu, víra se proívá, jsou tam lidé, kteří pili, brali drogy, násilí – a přijali Ježíše a stali se z nich noví lidi, lepší.
    Jana

  • Markittka.P
    Markittka.P

    Vando, a jaký ty máš smysl života?
    Všichni nějaký máme, bez toho to nejde.
    Tak nám o tom taky napiš, jako Ajík, jestli chceš….mě by to určitě zajímalo.

  • Markittka.P
    Markittka.P

    Ano, lze náboženství zneužít, protože je to pro mnohé citlivé téma a mnozí se tedy dají ovlivňovat. Proč opět náboženství? Stejně tak se dá zneužít mateřské lásky, politiky…zase se jedná o lidi – citlivá témata jsou vždy to, čím lze nejlépe manipulovat lidi.
    Nevím, kterou Bartolomějskou noc máte namysli, ale v podstatě je to jedno. V té Francii třeba, myslíte, že Kateřina Medicejská konala podle svého nejlepšího svědomí a že ji k tomu vedla víra? To je už ale opravdu jen polemizování….nějak bych to nerozváděla.
    Tak si prostě nespojujme víru s náboženstvím, no, víra může existovat bez náboženství. Vždy´t věřit se dá ve spoustu věcí a určitě každý normální zdravý a upřímný člověk bez postranních úmyslů to má nastaveno v hlavě tak, aby zrovna ta jeho víra nebyla škodlivá jiným.
    A Desatero? Tak si to nespojujme s náboženstvím a zjistíme, že jsou to většinou úplně normální pravidla slušného chování, kterými se více méně řídíme, nebo alespoń víme, že bychom měli, všichni.
    Já nejsem žádná kostelnice, už jsem kdysi nějaké své „výlevy“ 😀 poskytla v diskuzi „já a Bůh“, takže dle tamtoho lehce zjistíte, že rozhodně nejsem žádným zastáncem nějaké určité náboženské společnosti. Ale tady jsem nějak měla potřebu reagovat.
    A vidíte? Prostě si tady o tom tak všichni povídáme, ať věřící nebo nevěřící….dnes si hlavy nesekáme. Věřte si na co chcete a klidně si tu o tom pište, mi vadí akorát ta věc, že napřed Vandě vadí ten článek vůbec a pak ještě všechno shrne do jednoho pytle nevím teda s kým nebo s čím – zřejmě s nějakýma šílencama ve středověku, atd..
    No vlastně mi to ani tak nevadí, klidně si mysli co chceš Vando, chtěla jsem jen poskytnout další pohled, trošku jiný. A doufám, že nezastřený předsudky a zlobou na doby minulé.

  • Danniella

    Vando2, víš, kolik vražd a sebevražd bylo spácháno kvůli lásce a sexu? Jak se stavíš k těmto věcem, taky je odmítáš a zavrhuješ?
    To, že mi nevadí tyhle články, je možná dáno mým postojem. Ale proč mi nevadí články na témata, se kterými nemám nic společného?
    Nikdo tady nepropaguje násilí a fanatizmus. Ale filozofie a víra byly součástí lidského života od dob, kdy člověk začal být schopen o takových věcech přemýšlet. Je jasné, že v rukou fanatika se může zvrhnout i dobrá věc v opak. Ale to snad víme všichni.

  • Lien

    Vando2, myslím, že ti rozumím, já také organizované skupiny lidí předstírajících víru nemusím. Nazývám je pánbíčkáři a řadím tam jak církve, tak sekty a podobná jiná uskupení, k ničemu takovému se nehlásím, ale přesto v něco věřím. Myslím, že tobě nevadí víra, spíš náboženství. TAk to prostě zkus brát tak, že pro někoho je ta skupina důležitá a ty nebo já nebo kdokoli jiný se k ní řadit nemusíme, ale přečíst si jak to myslí není na škodu a člověka, který má jasno, nějaký článekstejně nemůže do církve přitáhnout, takže je neškodný.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist