[Soutěž] Houbeles musicus

Rubrika: Filmy, hudba, divadlo pro děti, Soutěže

Taky máte léto a prázdniny spojené kromě koupání a táborů s výpravami na houby? Pro všechny houbaře s hravou duší je určeno album Houbeles Musicus, které vám dnes chci představit. A rovnou si o ně můžete i zahrát.


Hudební smaženice pro děti i rodiče

Pro houbaře mladé i zkušené je tu hudební atlas hub. Houbeles musicus nabízí nejen přes dvacítku písní, ale před každou skladbou je předřazena čtená hádanka v podání Arnošta Goldflama. Odpovědi zhudebnila Alžběta Trojanová a hudební smaženici dochutilo 46 muzikantů a herců – např. členové kapel Traband, The Plastic People of the Universe, Dick O’Brass či Bezobratři.

Předlohou hudebního alba je veršovaný atlas hub pro děti Houbeles pictus (Práh, 2008), jehož autor Petr Maděra vytvořil na jeho podkladě textové pásmo pro účely nahrávky. Vznik písní motivoval básníka k vytvoření nových textů, které se v knize neobjevily, a jsou poprvé publikovány v originálním obrázkovém digipacku ve formě leporela, ilustrovaného Milošem Koptákem. Součástí CD je také pohádka, která je zčásti čtená a zčásti zhudebněná, a několik dalších básní ze světa hub.

Alžběta Trojanová

Hudební zpracování básní vychází z tradic české a moravské lidové hudby, je však inspirováno prvky jazzu, swingu, blues, rocku a world music. Alžběta Trojanová přibližuje postup zhudebnění jednotlivých hub:

„Hudební pojetí vždy vychází z textu, týkajícího se konkrétní houby – např. v písni „Lov na lišky“ zní tradiční nástroje a harmonie lovecké hudby, „Kozák“ doprovází nástroje slovenských pastevců v lydické stupnici v rytmu kozáckých tanců, „Masák“ čili růžovka se roztančí v houpavém swingu, „Houba na nádobí“ zpívá své blues o své touze stát se skutečnou houbou, rostoucí počet much u „Hadovky smrduté“ graduje rytmem čardáše, „Jedůvky a prašivky“ či „Kořenohoubí“ mají rockový ráz, jemnou atmosféru místy navodí pentatonická stupnice. V písních často zaznívají dechové nástroje, které svým charakterem do světa hub zapadají – jejich hudební výraz může evokovat jakousi „neobratnost“ či „poťouchlost“ jednotlivých hub a vnášet tak i do hudby prvek humoru, který je všudypřítomný také v textu knihy. Kromě toho mají dechové nástroje tvarovou podobnost se světem hub. V některých písních zní exotické nebo méně známé nástroje, jako je sitár, lidová harfa, koncovka či harmonium.“

Většinu písní doprovází akustické nástroje, které patří k jedlým houbám, zatímco v písních o jedovatých houbách jsou použity též elektrické nástroje jakožto závan jiného a zrádného světa ve světě přírody. Cílem hudebního zpracování je podpořit v dětech cit pro rozmanité hudební harmonie a nálady.

Skladba i texty písní jsou poněkud sofistikovanější, než by posluchač u dětské hudby očekával. Všeprostupující humor a charaktery jednotlivých hub zaujmou malé i velké posluchače; některé pointy (jak textové, tak hudební) však pochopí jen dospělí. Alžběta Trojanová klade důraz na propracovanost celé nahrávky:

„Věřím, že děti netouží po primitivním zjednodušení, ke kterému se často uchylují dospělí ve snaze, aby se světu dětí zalíbili. Mají rády autenticitu a pestrost, kterou vidí také v životě – a tu se snažím touto nahrávkou nabídnout.“

CD je nezbytná prázdninová výbava na cesty pro všechny děti, rodiče a prarodiče, kteří občas vyrážejí do lesa a přírody, poznávají a sbírají houby!

Houbeles musicus

hudba Alžběta Trojanová

texty Petr Maděra

vydává Indies Scope

dostupné na CD a ve formátech MP3 a FLAC

Album Houbeles musicus si můžete objednat na www.indies.eu.

 

Soutěž o 3 CD Houbeles musicus

Sponzor soutěže: Indies Scope
Termín: 27.6.2019 - 17.7.2019

Kdo vyhrál?

P. Vychytilová (110), Š. Růžová (111) a B. Pincová (111)

Počet soutěžících: 75
Počet odeslaných tipů: 110

Správná odpověď

1. Kdo čte hádanky před jednotlivými skladbami hudební smaženice Houbeles musicus?
    A) Arnošt Goldflam

Hodně štěstí v soutěži!

Držíme palce, ať se vám při soutěžení daří. Zde je pár tipů, jak svoji šanci na výhru zvýšit:

  1. Vyhrává přesný nebo nejbližší vyšší tip, sledujte proto e-maily s upozorněním na překonání vašich tipů. S překonaným tipem už vyhrát nemůžete.
  2. Netipujte zpočátku moc vysoko, abyste mohli sledovat, jakým tempem tipy v soutěži přibývají.
  3. Jakmile se zapojíte do soutěže, zkontrolujte svoji e-mailovou schránku, najdete v ní svůj speciální odkaz, jehož prostřednictvím můžete jednou denně svůj tip upravit. Pokud e-mail potvrzující vaši účast v soutěži nedorazí do 30 minut, prohledejte složky Hromadné (na Seznamu), nebo Promo (v Gmailu), případně Spam. Až zprávu najdete, přetáhněte si ji do doručené pošty, abyste nepropásli upozornění.
  4. Přímo zde můžete sledovat, jak dopadl váš tip při pravidelné kontrole.
  5. Podívejte se na vyhodnocené soutěže, abyste měli představu, jaké počty tipů jsou reálné.

A teď už s chutí do soutěžení 🙂

Napsal/a:

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist