Máte neposedné děti a přemýšlíte, čím byste je zabavili? Vpusťte je do své kuchyně! Možná pro vás bude překvapením, jak vaření bude vaše děti bavit.
Podporujte je v tom – i tato zdánlivě rutinní každodenní činnost rozvíjí u dětí motorické schopnosti, kreativitu a logické myšlení. A jaké lahodné pokrmy s nimi můžete připravit? Radka z kuchyňských studií Gorenje vám přináší tipy na jedinečné recepty:Recept č. 1: Palačinkové trojúhelníky
Ingredience:
- 500 g čerstvých jahod, 80 g krupicového cukru, 1 sklenka jahodového džemu, pár kapek citronové šťávy
- 150 g hladké mouky, 45 g třtinového cukru, 4 vejce, 250 ml mléka, 250 ml smetany
- 2 – 3 velké pribináčky
- 40 g moučkového cukru, 1 lžička mleté skořice
Postup: Jahody s krupicovým cukrem přiveďte k varu a zahřívejte směs 5 minut, aby zhoustla. Vmíchejte džem s citronovou šťávou a nechte zchladnout. Mouku smíchejte s třtinovým cukrem. V míse našlehejte vejce, mléko a smetanu a vsypejte suchou směs. Těsto nechte 20 minut stát. Na pánev vytřenou olejem rozlijte část těsta a upečte palačinky. Hotové palačinky potřete pribináčkem, nalijte na ně jahodovou směs a složte do trojúhelníku. Nakonec je posypejte směsí cukru a skořice.
Recept č. 2: Lentilkové sušenky
Ingredience:
- 250 g másla, 165 g krupicového cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 žloutek, 335 g polohrubé mouky, lentilky na ozdobu
Postup: Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte do ní extrakt a žloutek. Nakonec vsypejte mouku a uhněťte těsto. Z těsta lžící odebírejte kousky a vyválejte z nich kuličky. Ty pak zploštěte do sušenky. Každou sušenku ozdobte lentilkami a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte je 10 – 15 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Recept č. 3: Budapešťská pomazánka
Ingredience:
- 250 g měkkého tvarohu, 50 g změklého másla, 4 lžíce smetany, sůl, mletá sladká paprika, 1 červená kapie, 1 cibule
Postup: Cibuli s kapií nakrájejte na drobné kostičky. Tvaroh, máslo a smetanu umíchejte dohladka. Vmíchejte do směsi cibuli s kapií a ochuťte ji solí a paprikou. Pomazánku podávejte s čerstvým pečivem.
Recept č. 4: Ovocný salát s bulgurem
Ingredience:
- 100 g pšeničného bulguru, sůl, 200 g hroznového vína, 2 menší jablka, 1 hruška, 250 g jahod, javorový sirup
Postup: Bulgur uvařte v mírně osolené vodě podle návodu na obalu. Ovoce nakrájejte na menší kousky a vložte do mísy. Pokapejte ho javorovým sirupem a přidejte vychladlý bulgur. Vše dobře promíchejte a podávejte.
Recept č. 5: Lahodná krupicová kaše
Ingredience:
- 1 litr mléka, 100 g hrubé krupice, špetka soli, 1 lžíce másla, máslo na vymazání kastrolu, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce rozpuštěného másla, ovoce
Postup: Krupici promíchejte s mlékem a špetkou soli a nechte hodinu odpočívat v chladničce. Potom směs prošlehejte a vlijte do kastrolu vymazaného máslem. Pozvolna směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte na mírném ohni 5 minut. Pak směs odstavte, vmíchejte do ní lžíci másla a rozdělte na talíře. Krupicovou kaši posypejte kakaem a cukrem, přelijte rozpuštěným máslem a poklaďte ovocem.
Recept č. 6: Pizza muffiny
Ingredience:
- 130 g celozrnné pšeničné mouky, 130 g polohrubé mouky, ½ balíčku sušeného droždí, ½ lžičky soli, 120 g bílého jogurtu, 1 vejce, 150 ml mléka, 50 ml oleje, 4 lžíce kečupu, 1 zarovnaná lžička česnekového prášku, 50 g tvrdého sýra, 70 g šunky, 125 g mozzarelly
Postup: V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience, v druhé míse promíchejte všechny mokré ingredience. Nakonec obě směsi smíchejte dohromady a přidejte k nim nahrubo nastrouhaný sýr a mozzarellu a na malé kostičky nakrájenou šunku. Směs rozdělte do 12 papírových košíčků na muffiny a pečte 30 – 35 minut na 200 stupňů Celsia.
Napsal/a: Kuchynskastudia.cz