Recenze: Věda, to je brnkačka!

Rubrika: Knihy pro děti a mládež

Máte doma malé vědátory? Chtějí vaše děti stále něco zkoumat a tvořit? Je i ve vás ještě kus dětské duše, toužící stále objevovat nové a nepoznané? Pak právě k vám domů by měla doputovat čerstvá novinka z nakladatelství Mladá fronta s názvem Věda, to je brnkačka!

Knížka sestává z několika desítek pracovních listů, rozdělených do 9 oddílů:

  1. Učte se dívat
  2. Pohyb a síla
  3. Matematika
  4. Země a vesmír
  5. Světlo
  6. Hmota
  7. Zvuk
  8. Elektřina a magnetismus
  9. Vykouzlete z knihy fotolaboratoř

Úkoly podporují tvoření, hry a experimenty, které lze zvládnout bez nákladného laboratorního vybavení a v domácích podmínkách.

Opravdu si lze vystačit s málem, ale můžete dokázat velké věci. Stačí sledovat svět okolo sebe, dávat bedlivý pozor, všímat si detailů, klást si otázky a hledat jejich řešení. Během jejich řešení se dozvíte celou řadu informací a znalostí, například o významných objevitelích či vědcích a jejich vynálezech.

Také se nenásilnou formou seznámíte se základními fyzikálními zákony (např. gravitace, tření, akce a reakce, lom světla a další) a veličinami (hmotnost, teplota, hybnost aj.), základy astronomie (vesmír a objekty v něm a jejich pohyb) a dalších přírodních věd.

Ráda s dětmi vyplňuji různé pracovní listy, které procvičují určité schopnosti a dovednosti. Tato knížka pomůže, abychom děti nenásilnou formou seznamovali se zákonitostmi a tajemstvími našeho světa. Moji sedmiletou dcerku soubor velmi zaujal, například pracovní list Nakreslete nekonečný fraktál. Fraktál je objekt, který se vyznačuje „soběpodobností“, to znamená, že i jeho malá část vypadá při zvětšení jako celý obrázek. Soběpodobné tvary se často vyskytují v přírodě, například kapradiny nebo ulity. V pracovním listu testovala i trojúhelníkový fraktál Sierpińského (jedná se o neustálé dokreslování obrácených trojúhelníků do trojúhelníků se špičkou vzhůru.

Také jsme se náramně pobavily u matematického úkolu Pomozte farmáři Pepovi. Potřebuje přes řeku převézt lišku, slepici a zrní. Má pramičku, ale ta uveze jen jeho a jednu další věc. Pokud na břehu zůstane slepice sama s liškou, liška ji sežere. Pokud zůstane slepice se zrním, ta ho sezobe. Tak jak to udělat?

V knížce takových zajímavých úkolů najdete celou řadu, stačí si jen vybrat dle věku a zaměření vašich ratolestí.

Věda, to je brnkačka!                           

Ilustrace: Harriet Russellová

Pro děti od 3 – 10 let.

96 stran

Vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2017.

Knihu si můžete objednat na www.kniha.cz.

 

Napsal/a: Andelinka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist