Vánoční přáníčka

Rubrika: Maminkovská dílna, Tradice a zvyky, Tvoření s dětmi, Volnočasové aktivity

Sice je ještě listopad, ale advent už pomalu klepe na dveře. Ano, ano, Vánoce se blíží. Co takhle udělat svým blízkým radost přáníčkem vyrobeným z lásky? Takové určitě potěší více než kupované.

pranicka_1Budete potřebovat:
– tvrdé i měkké barevné papíry
– nůžky
– lepidlo
– raznice nebo již hotové výseky
– další věci k dozdobení (lepící perličky, barevná lepící páska…..)
– obálky
– fixy (nejlépe červené, černé, zlaté, stříbrné barvy)
– tužka
– papírová šablona (výsek) s Vánočními motivy
– voskovky

Přáníčka s baňkou
Velký tvrdý papír si přeložíme na polovinu a rozstřihneme. Papír přehneme ještě jednou na polovinu. Máme připravený základ na dvě přáníčka. Na jiný barevný papír, nejlépe dvou různých barev, si nakreslíme tvar baňky a vystřihneme. Budeme potřebovat tři baňky. Rozmístíme si je na přáníčko a tužkou si lehce naznačíme, kudy povede čára. Díky tomu budou baňky působit dojmem zavěšení.
Barevným fixem čáry zvýrazníme a baňky přilepíme lepidlem. Pomocí raznic, výseků, fixů dozdobíme a jednoduché přáníčko máme hotovo.

ba+łka_1 ba+łka_2

Přáníčko pomocí frotáže
Tuhle techniku mají děti rády a zvládnou ji i velmi malé děti. Z měkkého papíru si připravíme základ přáníčka, viz přáníčko s baňkou. Mezi papír vložíme obrázek s vánočním motivem. Vezmeme si voskovku. Nejlépe trojhrannou, nebo velkou, a přejíždíme přes obrázek, který máme pod papírem. Díky tomu nám obrázek krásně vystoupí. Pak už jenom stačí okraje dozdobit ozdobnou lepící páskou a máme hotovo.
Frotáž zvládnou i dvouleté děti, takže tohle přáníčko zvládnou hravě. 🙂

frotazove_prani_1 frotazove_prani_2 frotazove_prani_3

Vánoční stromeček
Připravíme si základ pro přáníčko. Pak si pomocí šablony vystřihneme z barevného papíru, který může mít i nějaký vzor, stromeček. Teda tvar, ze kterého stromeček teprve vytvoříme. Tvar budeme skládat podobným způsobem jako harmoniku. Ze spodní strany stromeček přilepíme k tvrdému papíru (přáníčku). Můžeme dozdobit.

stromek_1 stromek_2 stromek_3 stromek_5 stromek_6 stromek_7
stromek_8 stromek_9

Stromečkové přáníčko
Aby to nebylo úplně jednoduché, tak si vyzkoušejte ještě jedno přáníčko. Není těžké, ale zabere vám při výrobě více času. Tohle přáníčko bude větší než ty předchozí, proto papír pouze přehneme, ale už nestříháme. Z přední části si ustřihneme polovinu papíru. Ustřiženou část ještě jednou zmenšíme ustřižením na polovinu. Ze stejné barvy jako je přáníčko si vystřihneme 3 tvary stromečků. Z jiné barvy zase proužek na spodní část a další na vrchní část přáníčka. Já dělala takto: z bílého papíru jsem vystřihla menší obdélník, než je zelená horní část. Z tmavšího odstínu červené až bordó barvy zase menší obdélník než zelená ustřižená část. A začala jsem lepit. Bílý obdélník přilepit na horní část přáníčka, bordó obdélník na zelenou menší, zatím odstřiženou část.
Dalším krokem je přilepení stromečků. Pokud si netroufáte lepit rovnou, označte si tužkou místa, kde stromečky budou. Pak přilepte spodní část na odstřižený obdélník a špičky stromků na obdélník s bílou částí. Tímto krokem se všechny díly přáníčka spojí. 🙂 A dozdobíme. Ke stromům přilepíme/dokreslíme kmeny a květináče. Nazdobíme stromečky, dozdobíme rámečky a máme hotovo. 🙂
Na první pohled se může zdát, že tohle přáníčko je složité, ale není to tak. Navíc je velice hezké a originální.

pranicko_stromek_1 pranicko_stromek_2 pranicko_stromek_3b pranicko_stromek_4 pranicko_stromek_5 pranicko_stromek_6 pranicko_stromek_6b pranicko_stromek_7 pranicko_stromek_8 pranicko_stromek_9 pranicko_stromek_10

Přeji spoustu doma vyrobených přáníček pro vaše blízké. 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist