Uvařte si polévku s pečenou dýní podle Doktora šéfkuchaře

Rubrika: Recepty, Zdravá výživa

Kvalitní suroviny nám mohou být velice prospěšné. Díky nim můžeme být i zdravější. Jenom si musíme vybrat ty správné pro nás. Ty, které nám dobře sedí a vyhovují. Je to podobné jako s oblečením. Taky si nekoupíme šaty, které nám nesednou a ve kterých se necítíme dobře. Stejně tak je to i s jídlem.

Kuchařku, Doktor Šéfkuchař, napsal Dale Pinnock a vydalo jí nakladatelství Slovart.

Kuchařka je velice zajímavě zpracována. Autor, Dale Pinnock, vás přesvědčí o tom, že i změnou stravovacích doktor_sefkeuchar_slovartnávyků si pomůžete k lepšímu zdraví. Když se nad tím člověk zamyslí, spoustu věcí pak dává smysl. Některé suroviny mohou pomoci, jiné ublížit. Stačí se jenom zaměřit na zdravotní problém, podívat se, které potraviny mohou stav zhoršit, nebo naopak zlepšit a pak stačí přizpůsobit svoji životosprávu. Důležité je pochopit, že je více možností, co můžeme udělat pro své zdraví.

S knihou se pracuje velice jednoduše. V úvodu najdete vypsané ovoce, zeleninu, bylinky a jiné suroviny u kterých najdete napsáno k čemu jsou nejlepší. Banány jsou dobré na nespavost, borůvky na srdce, třešně mají protizánětlivé účinky, rajčata jsou dobrá na srdce, kokos zase na nachlazení.

Každý recept je v levé horní části označen symbolem, na kterém jsou vyobrazená barevná písmenka a hned u toho, pro ještě lepší orientaci, najdete také vypsáno o kterou zdravotní obtíž či nemoc se jedná.

Samotné recepty jsou popsány srozumitelně, s uvedením surovin a počtem porcí.

Co jíst při kterém onemocnění najdete v kapitole „Onemocnění“, kde najdete kromě užitečných rad co jíst a čemu se vyhnout, také doporučené recepty i s uvedenou příslušnou stránkou, kde je najdete.

Vyzkoušela jsem:

Polévka s pečenou dýni, česnekem a červenou čočkou

Budete potřebovat:

  • polevka31 máslová dýně neloupaná, nakrájená na kousky
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1 ½ lžičky sušených bylinek (bazalka, majoránka,oregáno, rozmarýn, šalvěj, tymián)
  • ½ velké cikbule
  • 250 g červené čočky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 lžičky bazalkového pesta
  • sůl, pepř

Troubu si předehřejeme na 200°C. Do pekáčku vložíme nakrájenou dýni, česnek, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, přidáme bylinky. Dobře promícháme a vložíme do trouby. Pečeme 25 minut.

V hrnci si rozehřejeme olej a dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme pečenou dýni (pokud je dýně i se slupkou, nejdříve jí odstraníme) a čočku. Zalijeme vývarem a zvolna vaříme, dokud čočka nezměkne. Dochutíme solí a pepřem. Polévku rozmixujeme na hladkou „kaši“. Je-li polévka moc hustá, přidáme vývar.

polevka1polevka2

Hotovou polévku podáváme s tousty.


Kuchařka má 191 stran a nabízí 80 nápadů na snídaně, polévky, lehké kousky, obložené talíře, přílohy, zdravé dobroty, rychlá hlavní jídla, sladkosti, nápoje a víkendové vaření.

Onemocnění je rozdělená na kůži, klouby&kosti, dýchací ústrojí, imunitní systém, metabolismus, duševní zdraví&nervový systém, srdce&krevní oběh, trávicí soustava, rozmnožovací&vylučovací systém a celková pohoda.

Kniha Doktor Šefkuchař stojí opravdu za pozornost. Kuchařka je moc pěkně zpracována. Recepty jsou rychlé, snadné a na přípravu jednoduché. Suroviny jsou snadno dostupné a k vaření nepotřebujete žádné speciální vybavení. Publikace nenabízí zázračné uzdravení, ale jednoduché nápady a rady, které vám pomohou pochopit, jak se ke svému tělu chovat tak, aby se vám odvděčilo co nejlépe. Svým zdravím a úsměvem na tváři.

Jde také o pěkný dárek třeba na Vánoce pro někoho blízkého.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (8 vyjádření)

  • gabulka73
    gabulka73

    Dělám také,ale bez čočky a letos jsem poprvé dýni máslovou i vypěstovala a to na kompostu, je to opravdu nenáročná rostlina a máslová dýně patří dle odborníků mezi 10 nejzdravějších potravin,tak mám radost,že i dětem chutná na ty jejich permanentní nemoce.

  • Dýňovou polévku jsme několikrát vařili, zatím jsme ji nepřišli na chuť asi někde děláme chybu.

  • mura

    dýňovou polévku vařívám,ale bez červené čočkya bazalkového pesta

  • Tak jsem si nevšimla přepnuté klávesnice.
    Oprava: Dýně ještě jsou 🙂

  • Bami, d7n2 je3t2 jsou >/]

  • bamiska

    jen čtu nadpis už slintám…dýňovku miluju…loni jsem ji zkoušela prvně, a letos už byla několikrát…ale asi ještě bude jestli seženu dýni 😀

  • holcice

    Dýňovou polévku jsem vařila minulý týden poprvé a měla velký úspěch

  • danasi

    Dýňovou polévku vařím a doma je hodně oblíbená.
    Stravou se dá ovlivnit hodně. V létě jsme hodně jedli jídla zeleninová, vždy jsem šla na záhon a udělala květák, brokolici, cuketu, řepu apod. Za dva měsíce jsem shodila 10kg. Cítím se o hodně lépe, mám i více elánu a nebolí mne například klouby. V roce 2012 jsem vážila 65kg, pak jsem byla těhotná přibrala 10kg. Ty jsem shodila dolů za rok a letos dalších. Věci jsem všechny podarovala a hodně lidí, co mne delší dobu neviděli říkají, že jsem hodně omládla.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist