Domácí, italské těsto na pizzu

Rubrika: VD tipy

Kolik receptů na pizza-těsto existuje? Kamarádčin recept od italské tchýně vám bude šmakovat! Poradím vám fígl, který napadne mnoho z vás, co máte rádi pizzu, ale neradi často umýváte nádobí od těsta.

Vzpomínám si, když se tato pochoutka rozmohla do českých domácností. Jaké bylo těsto? Může to být tak 18 let zpátky, co mi u kamarádky nabídli pizzu přes celý plech s těstem vysokým jak ovocný táč a jak jsme mlaskali! Maminka dělala doma také pizzu z kynutého těsta, ale ta už byla kulatá a o hóóódně nižší, za to řádně obložená ingrediencemi. A jak jinak, než že mi chutnala nejvíc! Přišla etapa navštěvování restaurací a s tím spojené tenoučké těsto. Nyní jsem v kontaktu s kamarádkou a ta mi svěřila recept od italské skorotchýně ;-).
Vy, kteří ho znáte, se klidně pochlubte s ověřenými ingrediencemi, nebo obměnami receptu.

Jdeme na to!
Suroviny na těsto (ve finále bude těsto na 3 pizzy):
1 sáček instantního droždí (postačí i ½ sáčku)
1 lžička cukru krystal
½ lžičky soli
1 lžička olivového oleje
½ kg hl. mouky
Voda

Postup:
Droždí smícháme s vlažnou vodou (cca 250 ml), přisypeme cukr a promícháme.
K rozpuštěnému droždí přidáme sůl, olej a mouku. Vypracujeme vlhké těsto, nožem na něm vyznačíme křížek a necháme 2 hodiny kynout. Mám vyzkoušeno, že u trouby, nebo na radiátoru stačí i třeba jen hodinka.
Těsto propracujeme a rozdělíme na tři části, které postupně vyválíme (nebojte se úplně tence, klidně ať je průhledné a mírně zlobí trháním) a naklademe naše oblíbené ingredience.
Pečeme ve vyhřáté troubě (el.) na 200 st. C asi 20 minut.

Osobně těsto osolím a potírám směsí olivového oleje a česneku. Také protlak, nebo kečup, a dál je to na fantazii. Určitě doporučuji, pokud jste ještě nezkusili – Mozzarellu!

Co se týče toho fíglu. Jde jen o to, abych každou chvíli nezpracovávala těsto, tak si naplánuji takové „pečící dopoledne“.
Vypracuji si větší dávku těsta, vyválím a třeba dvě upeču i s ingrediencemi. Ostatní jen osolím a potřu olejem s česnekem, vyválené těsto jen PROPÍCHÁM VIDLIČKOU, aby se nenafukovalo, protože nebudu pokládat žádné suroviny a troubou jen 5-10 minut proženu. Nechám vychladnout a i s pečícím papírem vložím do igelit. sáčku a šup s tím do mrazáku.
Už se mi to šiklo a při občasné nečekané návštěvě jen vytáhnu z mrazáku, nechám povolit (chviličku), pokladu ingrediencemi a dopeču asi 15 minut.

A co vy, patříte také k milovníkům pizzy?

Napsal/a: Marie Busolíni

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (10 vyjádření)

  • Ježeček

    Díky za recept, taky určo vyzkouším. Jsme pizzoví maniaci. Milujeme pizzu a často si ji doma děláme. Ale ne a ne najít ten správný recept. Vždycky z toho je taková „buchta“. Takže jestli je možné ji udělat docela do tenka, tak to stojí za vyzkoušení 😉 *

  • Už je aj po ní 😉 Zjistila jsem podle svých zápisků, že je to stejné těsto, které dělám vždycky, jen ho mám zapsané a dělám z menšího množství (poloviční dávku).

  • MarieB

    Pavlinkov určitě zkuste 😉

    No Lien, tomu říkám fofr 😀 nám vyhovují asi tak 3 pizzy z této dávky a děkuji, že jsi se ozvala!!! A babičku obdivuji, já mám strach zamražovat nevykynuté, ale ono to chce asi zkusit a pak to jde samo ;-).

    Super!!!
    MarieB

  • Lien

    Tak my už jsme jí skoro zbaštili 🙂
    udělala jsem tuhle dávku na jeden plech a je to moc vysoké i na mě, asi tak skoro centimetr, což je opravdu moc. Příště udělám napůl. Ale jinak těsto moc dobré.

  • Mňam, asi vím, co bude dnes k večeři 😉 Těsto dělám taky kynuté, asi dělám silnější než papír, ale ne zas tu vysokou… prostě tak nějak akorát, jak máme rádi 😉
    To mrazení se mi líbí, to mě zatím nikdy nenapadlo, dělám vždycky čerstvou. Budu muset vyzkoušet 🙂

  • MarieB

    Kukačko zatím jsem nevyzkoušela, ale při použití čerstvého droždí bych šla na 1/2 kg mouky asi z půlkou kostky (cca 20g)a co jsem vysledovala, tak si myslím, že u čerstvého ti bude stačit i kratší doba kynutí.

    Lien pokud vyzkoušíš více na silno, dej vědet co a jak. Jinak tě chápu, já zase miluji pečlivé obložení 🙂

    Petro děkuji, osvědčilo se mi to a doufám, že i tobě.

    MarieB

  • Lien

    Babička zamrazuje normálně nevykynuté (na cokoli koláče…) a pak ho vyndá a nechá normálně zkynout, takže zadělává taky ve velkém

  • Petra Vymětalová

    Taky budu muset vyzkoušet! Už se mi sbíhají sliny 😉
    Ten trik s těstem v mrazáku je bezva:-)

  • Lien

    taky díky za recept zkusím, mně osobně chutná pizza silná, tam kde nemůžu těsto najít nejsem spokojená

  • Děkuji za recept, vyzkouším, pizzu miluju, ale kupované mi nechutnají. Nejlepší pizzu zatím jsem měla v Benátkách, sice nebyla moc zdobená, ale to těsto…mňam. Jen se chci prosím zeptat, kolik toho droždí, když bych chtěla dávat čerstvé?

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist