Jak nakupovat chlazené mořské produkty?

Rubrika: Recepty, Zdravá výživa

Doba, kdy jsme v obchodě měli možnost zakoupit jen balíček mraženého filé, je už naštěstí pryč. Při dnešní široké nabídce ryb a mořských produktů, jak mražených tak i čerstvých, člověk často tápe co, kde a hlavně jak nejlépe vybrat. V poslední době vzniklo mnoho specializovaných prodejen, ale také obchodní řetězce mají poměrně slušnou nabídku. Nakupovat lze i jednoduše přes internet.


Nejlepší je správně se vybavit na nákup mořských produktů už doma. Vezmeme si s sebou chladicí box nebo polystyrenovou krabici s připravenými předmrazenými články nebo ledem. Ryby vybereme až na poslední chvíli, abychom je zbytečně nevozili po obchodě, než nakoupíme ostatní suroviny. V supermarketu nám rybu zabalí jednoduše do igelitky, někdy na požádání přidají i sáček ledu. Můžeme si zde také zakoupit termo tašku, do které přidáme další mražený výrobek.

Výběr, nákup a skladování chlazených živočichů

Hlavní je použít zrak i čich, a je-li možno, i hmat. Nejdůležitějším smyslem při výběru je čich. Nevoní-li živočich svěže po moři, není čerstvý. Někdy jen stačí projít kolem pultu s rybami a nelibá vůně by nás měla odradit od nákupu. Jestliže prodejní místo nevoní, je to známka toho, že se tu nedodržují hygienické předpisy a nabídka nebude nejčerstvější. Čerstvá chlazená ryba voní příjemně mořem a řasami, neměla by být silně cítit rybinou a už vůbec ne čpavkem, mimo rejnoka a některých druhů žraloka, u kterých lehký náznak čpavku není zcela neobvyklý.
Také pouhým pohledem se dozvíme o rybě mnohé. Nejčerstvější ryba v obchodě je ta, která plave v akváriu, ovšem ne břichem vzhůru. Více si musíme všímat stavu ryb chlazených a mražených. Celé chlazené ryby by měly být dostatečně obsypány čistým ledem, ale ryby filetované musí na ledové tříšti jen ležet, ne v ní být zasypané! Neměly by být ani propíchané cenovkami.
U ryb chlazených je důležitý pohled z očí do očí. Nevadí, že na nás chlazená ryba nezamrká, hlavní je, že nemá kalný pohled a zapadlé oči. Oči musí být vlhké, lesklé, vypouklé, zornice černé. Někdy se oči poškodí při lovu či přepravě. To neubírá na kvalitě, ale musíme si být jisti, že je ryba po ostatních stránkách v pořádku. Žábry musí být sytě červené nebo růžové, ale u makrel a sleďů až tmavě fialové, ne šedé. Maso na stisk pevné, elastické s lesklou, vlhkou, nelepivou, napjatou a neodlupující se kůží, s barvou odpovídající druhu ryby.
Při výběru filetů platí v zásadě to samé. Kousky musí vonět, musí mít svěží barvu odpovídající druhu ryby, bez oschlých, krvavých, tmavých či žlutých částí. Nerozpadající se a pevně držící u páteře.
V našich podmínkách doporučujeme zakoupit chlazené mořské produkty v den spotřeby. Je třeba si uvědomit, že k nám přicestovaly zdaleka, a proto nemohou být tak čerstvé jako u moře! Při přípravě platí: čím dříve, tím lépe.

A co si ze zakoupených produktů uvařit?

Inspiraci najdete v knize Mořská (nejen) kuchařka.
Autorkami jsou – Lenka Světová a Dagmar Derré

Jde o novou kuchařku z edice Jídlo jako lék autorek úspěšné Olivové kuchařky, přináší mnoho cenných rad pro nákup a zpracování ryb a mořských plodů, najdete zde mnoho důležitých informací a receptů, které posílí vaše zdraví a podpoří Vaši snahu držet si štíhlou linii. Kniha se zaměřuje na ryby a dary moře, které jsou již na českém trhu běžně dostupné. Orientaci v nich čtenáři usnadní množství informací o všech produktech, použitých v knize, včetně fotografií.

Kniha má pevnou vazbu, 312 stran, stojí 399 Kč a vydalo ji nakladatelství Smart Press.

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

  • Marinada

    Já kupuju taky mražené ryby. Vím, že čerstvé jsou lepší, ale jsou opravdu hrozně drahé. Jinak u nás se dají sehnat i mražené ryby bez přidané vody (nebo tak nějak to tam píšou). Před přípravou rybu vyndávám z mrazáku a nechávám skoro úplně rozmrznout. Nevím, jestli je to správný postup, ale když jsem dávala zezačátku třeba do trouby nerozmraženou rybu, byla to pak samá voda a nechutnalo nám to.

  • bokul

    Velmi užitečný článek (snad jen ty postřehy jaká by měla být ryba na omak jsou dobré jen pro toho, kdo si může sáhnout) pro ty, kteří mají k dispozici prodejnu, kde se čerstvé mořské produkty prodávají. U nás seženu „jen“ mražené a co mne na tom všem momentálně dosti štve je množství vody, které prodejce (výrobce) nacpe do masa, jen aby přilákal nakupujícího váhou…

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist