Sladká dobrota na den zamilovaných prostě chybět nemůže. Nabídnu vám dva úžasné tipy – vyzkoušíte?
Oba recepty připravila Denisa Bartošová, která se profesionálně věnuje decor stylingu.
Krambl v šálku
Nejrychlejší pečený dezert na světě, na který doma vždycky všechno máte. Nejlepší je ještě vlažný, chvilku po tom, co ho vytáhnete z trouby. Vyzkoušejte různé kombinace ovoce, vždy bude skvělý. Upečte ho přímo v krásném šálku, který chcete mamince věnovat. Až z něj bude pít kávu, s láskou si na vás vzpomene.
Recept na asi 8 šálků:
- 125 g másla
- 120 g hrubé mouky
- 140 g cukru krystal
- 100 g loupaných sekaných mandlí
- 300 g rebarbory
- 200 g jahod
- cukr moučka na doslazení ovoce
Z másla pokrájeného na kostičky, mouky, cukru a sekaných mandlí zpracujte drobenku. Rebarboru očistěte a nakrájejte na asi 1 cm široké špalíčky, jahody pokrájejte na čtvrtiny. Pokud je třeba, doslaďte ovoce moučkovým cukrem.
Nachystejte si asi 8 čajových šálků – záleží na jejich velikosti. Naplňte je do třetiny drobenkou, další třetinu ovocem a navrch opět drobenkou. S každým šálkem několikrát klepněte, aby drobenka vyplnila mezery mezi ovocem.
Zapékací mísu nebo hlubší plech naplňte do 2 cm vodou a postavte do ní čajové šálky. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte ve vodní lázni 15-20 minut.
Balení:
Budete potřebovat:
Kávové nebo čajové šálky (projděte bazary, je jich všude dost), celofánové sáčky, stuhu, čerstvé květiny, lžičky
Pokud budete krambl balit a přenášet, počkejte nejprve, než úplně vychladne. Každý šálek vložte do celofánového sáčku, v horní části stáhněte stuhou.
Lžičku přiložte nebo přivažte pod stuhu. Za stuhu provlékněte malou růži nebo jinou květinu.
Čokoládový koláč s malinami
Kvalitní čokoláda je zdraví prospěšná. To už je dávno vědecky dokázáno. Kombinace čokolády a malin dělá z tohoto dezertu něco výjimečného a ostatním sladkostem nastavuje tu nejvyšší laťku. Okouzlíte jím manžela nebo manželku, ale i maminku nebo tchýni. Nejlepší samozřejmě bude, když každému upečete jeden.
Recept na čtyři srdíčka
(o šířce 12 cm a výšce 4 cm):
- 180 g změklého másla
- 130 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 125 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 60 g kakaa holandského typu
- 100 ml mléka
- 60 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 50 % kakaové hmoty) nasekané nadrobno
Na polevu:
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 125 ml smetany ke šlehání
- 400 g čerstvých malin
Předehřejte troubu na 160 °C. V míse vyšlehejte ručním šlehačem máslo a cukr do pěny. Trvá to asi 10 minut. Postupně přidávejte vejce, zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem a mléko, nakonec ručně vmíchejte nasekanou čokoládu.
Lžící přesuňte těsto do dortové formy ve tvaru srdce zhruba do poloviny výšky a pečte 20 minut. Pak do korpusu zapíchněte špejli – pokud na ní nic neulpí, vytáhněte koláč z trouby. Nechte vychladnout.
Na nejmenší plotýnce zvolna zahřejte 150 g rozlámané kvalitní hořké čokolády a 125 ml smetany. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Stáhněte z plamene a nechte 10 minut odpočinout. Do každé formy s vychladlým koláčem nalijte část polevy a hned do ní usaďte čerstvé maliny.
Balení:
Budete potřebovat:
Pevný červený papír, nůžky, lepidlo v tyčince, pravítko, stuhu s potiskem
Koláč nechte ve formě a převažte stuhou. Hodláte-li si formu ponechat i pro další použití, vyrobte krabičku ve tvaru srdce. Obkreslete obvod formy a vystřihněte jej. Navíc vystřihněte pruh, který bude délkou i šířkou odpovídat výšce a obvodu vašeho koláče. Dále viz ilustrace v knize…
Recepty jsou z knihy Denisy Bartošové, Láska prochází kuchyní, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.
Láska prochází kuchyní VYBOJOVALA v PEKINGU 1. místo v kategorii DESIGN v MEZINÁRODNÍ soutěži Gourmand World Cookbook Awards za rok 2013.
Kniha Denisy Bartošové obsahuje báječné recepty a především originální nápady na balení jedlých dárků všeho druhu – pro děti, ženy (maminky, dcery, kamarádky…) i muže (partnery, tatínky…).
K zamilovanému dni na VD také patří:
- sponzorovaná diskuze Jak strávíte valentýnský víkend?
- fotosoutěž Čokoládové potěšení
- zamilované aukce
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)
Hezke,zname..jen se uculuji,ja tedy BEZNE doma nemam stale rebarboru 😀 😉
Ja se vcera zavrela v kuchyni a prekvapila deti veneckama z odpalovaneho testa,zustal o 3kouskach,pro nejstarsi sem urvala 😀