Rebarbora

Rubrika: Recepty

Musím se přiznat, že rebarbora u nás doma zrovna nepatří mezi ty oblíbené a přitom se z ní dá udělat tolik věcí. Můžeme ji jíst v syrovém stavu nebo ji připravit na sladko. Už jste ji zkoušely? Ne? Tak pojďte s námi vyzkoušet naše rebarborové recepty.

Co je to rebarbora?

Rebarbora je víceletá rostlina, kterou si můžeme pěstovat na své zahrádce. Nevýhodou je, že na tu první úrodu si musíme počkat 2-3 roky. Rebarbora patří mezi zeleninu. Na jedné straně může být konzumace pro naše tělo velkým přínosem, na druhé straně při časté konzumaci konzumaci také způsobuje tvorbu ledvinových kamenů. Takže s její konzumací opravdu opatrně.

Jak rebarboru zpracovávat?

Nejprve musíme stáhnout tvrdou slupku. Rebarbora se pak nakrájí na kousky a krátce se povaří s cukrem a skořicí. Rebarbora má kyselou chuť, kterou povaření s cukrem trochu potlačí. Na koláče můžeme použít rebarboru i bez předvaření, jen pokrájenou, pečením nám krásně změkne.
Z rebarbory můžeme připravovat – moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny nebo koláče.

Jahodovo-rebarborový koláč z jogurtového těsta s bílkovou čepicí

200 g bílého jogurtu
100 g hladké mouky
80 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
2 vanilkové cukry
5 lžic oleje
1/2 kypřicího prášku do pečiva
5 vajec
250 g čerstvých jahod
250 g rebarbory

Do mísy dáme jogurt, 1 vanilkový a všechen krupicový cukr, 2 vejce a 3 žloutky a vše důkladně metlou promícháme. Pak do těsta zašleháme olej a na závěr přidáme také hladkou i hrubou mouku prosátou s kypřicím práškem a dobře vymícháme hladké tekuté těsto. Jahody zbavíme stopek a podle jejich velikosti je pokrájíme. Měly by být zhruba stejně velké jako kousky rebarbory. Pokud je potřeba, formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
Do koláčové formy nalijeme těsto, rovnoměrně na něho dáme nejprve rebarborou, pak jahody. V míse vyšleháme ze 3 bílků a 1 vanilkového cukru tuhý sníh. Tím pak pomocí stěrky rovnoměrně pokryjeme celý koláč tak, aby vznikla hladká jednolitá „čepice“.
Přebytečný sníh, který by sahal nad okraj formy, radši odeberte, aby nevytekl do trouby.
Koláč vložíme na 45 minut do trouby předehřáté na 180°C.

PS: Ježečku, děkuji za tvou fotku koláče 🙂

Klasický rebarborový koláč s drobenkou

5 silnějších stonků rebarbory
90 g másla
1 kypřicí prášek do pečiva
180 g cukru moučka
150 ml mléka
2 žloutky
250 g hladké mouky
tuk a hladkou mohou na vysypání formy
Na drobenku – 90 g másla, 200 g polohrubé mouky a 100 g cukru krupice

V míse propracujeme změklé máslo se žloutky, cukrem a mlékem. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a vše dobře promícháme. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a rovnoměrně na ně rozprostřete kousky rebarbory.
V jiné míse si připravíme drobenku – smícháme mouku, cukr a máslo a vše propracujte, nejlépe se vám to bude dělat rukama. Na závěr koláč posypte drobenkou a vložíme ho na 40 minut do trouby předehřáté na 160°C.

Rebarborový koláč z bezvaječného těsta s tvarohem a mandlemi

125 g másla
20 g cukru
250 g hladké mouky
3–4 lžíce vody
600–700 g rebarbory
1 skořicový cukr
Na náplň – 300 g tvarohu, 1 větší vejce, 2 vanilkové cukry, 2–3 lžíce mléka, mleté mandle nebo mandlové lupínky

Mouku, změklé máslo, špetku soli a cukr smícháme dohromady, podle potřeby můžete přidat ještě asi 3 lžíce vody. Těsto propracováváme tak dlouho, až bude držet pohromadě. Pak je zabalíme do potravinové folie a vložíme asi na 20 minut do lednice odpočinout.
Mezitím si připravte rebarboru a tvarohovou náplň. Ta vznikne smícháním tvarohu, obou vanilkových cukrů, vajíčka a mléka. Z lednice vyndáme těsto a opatrně je rozválíme na pomoučeném válu na asi 3 mm silný plát. Ten pak přeneseme do dortové formy a vytvarujeme jej.

Tip: Pomoci si můžete také tím, že na těsto obtisknete formu, kruh vykrojíte a vložíte na dno a ze zbytků vytvoříte asi 3–4 cm vysoké okraje.

Těsto na dně propícháme vidličkou. Na těsto dáme nakrájenou rebarboru a podle chuti ji posypte skořicovým cukrem. Na rebarboru rovnoměrně naneseme tvarohovou náplň a uhladíme ji.
Koláč na ozdobu posypeme mandlemi a vložíme na 40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Tentokrát jsem vás asi nepřekvapila ničím novým. Ale protože rebarboru moc nemusím a muž ji nejí, mám letos vyzkoušené pouze tyto recepty. Mě i dětem chutnaly.

Jak je to u vás? Máte rádi rebarboru? Už jste jí zkoušely? Podělíte se s námi o vaše zkušenosti?Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (16 vyjádření)

  • Rebarborový koláč to je nápad,hned zítra ho upeču.Rebarbora mi roste přímo pod oknem.

  • Danasi, jsi šikulka 🙂

  • danasi

    Nuninko, já jsem udělala i reberboru na zimu, aby skvělý koláč mohl být i v zimě. Mám jich 7 sklenic. Zima se může klidně zeptat, co jsem dělala v létě.

  • johana

    Na zahradě máme rebarboru a tak peču stále rychlobuchtu s drobenkou.
    Je chutná a brzy snědená. 🙂

  • Ježeček

    Ufff, konečně se můžu zapojit – nezaplatili jsme net, tak nám ho do dnes vypli 🙁
    Já musím doporučit ten z jogurtového těsta. Pokud máte rádi takové ty vlhké buchty a koláče, nevysušené, nedrobivé, tak tento vyzkoušejte. Byl vynikající. Já jsem sněhovou čepici dělala jen na půlku, protože chlap to nemá rád.Vyzkoušela jsem s i bez a bylo to dobré obojí. Se sněhem sladší a křupavé.
    Nuni, díky 😉 *

  • Anonymní

    Také dělám koláč s rebarborou, nám chutná v jakékoli podobě. – Hraběnčiny řezy a místo jablek, které jsem neměla, jsem tam dala rebarboru. Vyzkoušejte určitě bude chutnat.
    Aby marmeláda byla méně vodnatá, tak přidávám jablka.
    Jen kompot jsem ještě nezkoušela. Děláte jej stejně jako z jiného ovoce?

  • Jarmuschka

    Nuninko, to bys byla hodná – my bychom si udělaly výlet.
    😉

    Lien, vím, že to je svým způsobem plevel.
    Snad by se nám to podařilo zkrotit.
    A přebytky bych měla komu dát – třeba ségře. Synovec a neteř by byli vděční.
    🙂

  • semelka

    z rebarbory děláme hlavně klasický koláč z kynutého těsta s drobenkou a také marmeládu – je taková ostřejší podobně jako rybízová, takže se hodí na slepování čehokoliv, je „vodnatější“ takže slepované kousky jsou vláčnější. Pokud máte rádi skořici, doporučuju – s rebarnorou je výborná 😉

  • Lien

    Ještě jsem zapoměla, že se tu z ní dělají i ovocné knedlíky.

  • Lien

    Rebarboru mám ráda, tady jí má každý a rád se jí zbaví, rostě to jak plevel a je toho hrozně (my ne, nám by jí sežraly kozy), takže dělám jak koláč, tak kompot, zrovna jí mám v lednici. A pokud jsou výhonky mladší, ani jí neloupu, poznat to na koláči není.

  • Jarmuschko, já se zeptám babičky, oni jí na zahradě pěstují.

  • Jarmuschka

    Ještě si upomínám, že mamka vařila i kompot, ale to mi moc nechutnalo.

  • lestejska
    lestejska

    Když se osladí a dá i s jiným ovocem, tak je moc dobrá. Zvláštní, kyselkavá a svěží právě takové horké dny, jako byl víkend.Míme ji moc rádi. Lest.

  • Jarmuschka

    Já ji kupuji v Hyperalbertu nebo v Kauflandu.
    Nejdřív bývá německá, později i česká.
    Kdyby tak někdy prodávali i sazenice…

  • Tak já rebarboru vůbec neznám, ani jsem asi nikdy neměla, ani neviděla, takže díky za přiblížení.

  • Jarmuschka

    Rebarbora je naše oblíbená.
    Já peču kynutý táč s rebarborou a drobenkou.
    Mamka pod rebarboru dávala ještě vrstvičku tvarohu – ten by měl ty obsažené „šťavelany“ (doufám, že si pamatuji dobře) neutralizovat (ze stejného důvodu se do špenátu přidává smetana).
    A jednou jsem zkoušela jahodovou marmeládu s rebarborou – je příjemně kyselkavá.
    Jen bych ráda zjistila, kde bych rebarboru získala k pěstování… Pídím se po ní, co bydlíme v domečku, a stále marně…

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist