Jezte česky: Kapr s bylinkovou krustou a salát s jablky

Rubrika: Recepty

Kapr s bramborový salát patří na český vánoční stůl naprosto neodmyslitelně. Ale i klasika se dá dělat netradičně…

Kapr s bylinkovou krustou

kapr_nahledNa 4 porce:

  • 4 filety kapra s kůží (zhruba 800 g)
  • 4 plátky toastového chleba
  • 1/2 svazku zelené petržele
  • 1 stroužek česneku
  • 25 g másla
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

1. Pokud máte poloviny kapra, opatrně podél velkých kostí odřízněte čistý filet a nakrájejte ho na porce. Plátky toastového chleba a petrželku nasekejte v mixéru na drobenku. Česnek podrťte, pokrájejte a přidejte společně se změklým máslem k drobence. Osolte, opepřete a ještě krátce promixujte.

2. Předehřejte si troubu na 160 °C. Připravte si plech nebo vetší zapékací formu, do které se vám vejdou všechny porce ryby. Ve velké pánvi zahřejte olej. Vložte do něj porce kapra nejprve kůží dolu. Osolte je, opepřete a pečte asi 2 minuty, dokud nebude kůže opečená. Pak je otočte a opékejte ještě asi 2 minuty.

3. Opečené porce kapra naskládejte na plech kůží dolu. Na maso navršte bylinkovou drobenku a vložte do vyhřáté trouby. Zapékejte 10 minut.

P.S.: Kapra kupujte raději menšího, nebude tolik tučný. Do bylinkové krusty můžete také přidat trochu nastrouhaného tvrdého sýra.


Bramborový salát s jablky

Na 4 porce:

  • 500 g brambor var. typu A
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • šťáva z citrónu
  • sůl a pepř

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Jablka nakrájejte i se slupkou a cibulku nasekejte.

2. Smíchejte se šťávou z citrónu, solí, pepřem a řepkovým olejem.

3. Nechte pokud možno do druhého dne v chladu uležet.


Recepty jsou z knihy Jezte česky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Jezte_cesky_titulkaČeská kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně!

Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti  a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.


Prožijte krásné Vánoce!

Předvánoční pohodu je třeba pořádně naplánovat. A tak se v redakci Smart Press rozhodli, že vanocni_nakupy_smartpress_upoutavkauspořádají prodejní akci nakladatelství Smart Press nikoli na jediný den, ani na týden, ale skoro na celý měsíc, tedy od 1. do 22. prosince!

Využijte vánoční nákupy v redakci se slevou 30% na všechny knihy!

  • Ochutnávka vánočního cukroví našich skvělých autorů.
  • Kávička a čaj na zahřátí.
  • Vánoční sleva 30 % na všechny tituly.
  • Dáreček ke každému nákupu.
  • … a těšíme se i na vaše děti!

Prosíme o nahlášení vaší účasti předem Vlaďce Zápotocké (zapotocka@smartpress.cz, tel: 775 265 336).

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist