Valentýnské menu

Rubrika: Recepty, Výživa

Blíží se svátek všech zamilovaných – Valentýn. U nás není sice tak moc v oblibě, ale to neznamená, že si nemůžeme uvařit něco dobrého a s partnerem si dát dobrou večeři.
Já také Valentýn moc nemusím, ale když dostanu kytičku budu mít radost a to nejenom na Valentýna.
Takže pryč s předsudky a pusťte se do vaření.

Předkrm č.1.

Listové šátečky plněné špenátem
1 balíček listového těsta
200 g špenátu 
2 kostky taveného sýru 
1 plátek másla
5 stroužků česneku 
špetka bylinková soli
Špenát opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Lístečky otrháme a nakrájíme na nudličky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Pokud nemáte listový špenát, připravte si mražený, jenom ho udělejte hustší.
Špenát krátce podusíme na plátku másla, občas promícháme. Přidáme kostky taveného sýra a necháme rozpustit. Ochutíme bylinkovou solí a nakonec přimícháme prolisovaný česnek. Špenátovou náplň necháme vychladnout.

Listové těsto rozválíme na vále posypaném hladkou moukou. Vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka, čtverečky nebo jiné tvary pomocí tvořítka. Do středu naneseme náplň ze špenátu a okraje pevně přimáčkneme.
Špenátové šátečky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme je péct do silně vyhřáté trouby, když nabudou, teplotu stáhneme na 175 °C a dopečeme, až je povrch zlatavý.
Špenátové šátečky jsou dobré teplé i studené.

Předkrm č.2

Lososový tatarák
300 g syrového lososa v celku
sůl a čerstvě mletý pepř
citronová nebo limetková šťáva
balzamikový nebo červený vinný ocet
2 jarní cibulky (nemusejí být)
čerstvé pečivo
limetka na ozdobu

Lososa zbavíme kůže a ostrým nožem ho nasekáme na jemno. (Vakuovaný losos už je bez kůže.)
Pak z lososa uděláme hromádku a tu ještě rozsekáme. Dokonale rozmělněného lososa dáme do nekovové misky, osolíme, opepříme, přidáme citronovou nebo limetkovou šťávu a podle chuti pár kapek balzamikového nebo červeného vinného octa.
Můžeme přidat nasekanou jarní cibulku.
Lososový tatarák můžeme dát přímo na čerstvé pečivo, nebo jej dáme do menší misky. Ozdobíme limetkou.

Hlavní jídlo

Paela
1 větší cibule
4 stroužky česneku
2 rajčata
1 červená paprika
1 kostka bujónu
olivový olej
kořenící směs – Paella
jedlé slávky
malé škeble
sépie nebo kalamáry
velké krevety
sladká paprika
sůl
rýže Basmati

Do pánve na paellu si nakrájíme na jemno cibuli, česnek, rajčata a papriku, rozdrobíme kostku masoxu a prolijeme olivovým olejem. Pomalu dusíme. Mezitím si dáme vařit slávky, které očistíme po povrchu tak, že rukou odstraníme přirostlé řasy a nečistoty a snažíme se vytáhnout ty řasy, které jsou přivřené dovnitř. Propláchneme vodou a dáme vařit do vody tak dlouho, dokud se slávky všechny neotevřou. Scedíme, vytáhneme je a rozpůlíme. Půlky, na kterých není žádné maso vyhodíme, jinak použijeme obě poloviny.
Dále dáme vařit do druhého hrnce malé slávky, opět vaříme, dokud se všechny neotevřou. Pár jich zůstane zavřených, tyto pak vyhazujeme. Nakrájíme si na proužky sépii, langusty probereme a prochláchneme ve vodě. Jak je zelenina na pánvi podušená, přidáme sépii, sladkou papriku, sůl, koření na paellu a dál mícháme. Jak nám trochu změkne sépie, odstavíme pánev, přidáme 1 – 2 hrnky (1/4l) rýže a 2 – 4 hrnky vody (vody jednou tolik co rýže, může být troška víc).
Vaříme a promícháváme 15 – 20 minut, pět minut před koncem přidáme uvařené slávky, malé slávky a langusty. Lehce mícháme a dovaříme, ochutnáme rýži, zda je dostatečně měkká, vypneme a zakryjeme alobalem. Necháme tak 10 min odpočinout a dojít.

Nemáte rádi mořské plody, nebo nemůžete sehnat vše potřebné? Zkuste kuřecí paellu.

Kuřecí paella
1 středně velkou cibuli
2 stroužky česneku
1 červenou a 1 oranžovou papriku (asi 350 g)
200 g naťových cibulek
2 lžíce olivového oleje
4 kuřecí spodní stehna (po 125 g)
sůl
bílý pepř
250 g dlouhozrnné rýže
špetičku mletého šafránů
1,2 l zeleninového vývaru (i z kostky)
100 g mraženého hrášku
1 lžíci limetkové šťávy

Cibuli, česnek a papriky nakrájíme na kostičky, naťové cibulky na kolečka. V hrnci rozehřejeme olej a prudce v něm opečeme kuřecí stehna. Pak je osolíme, opepříme a vyjmeme.
V horkém výpeku podusíme cibuli. Přidáme česnek, papriku i naťové cibulky a vše orestujeme. Potom přidáme rýži. Krátce podusíme, přisypeme šafrán, podlijeme vývarem a přivedeme k varu.
Kuřecí stehna položíme na rýži a přikryté dusíme při nízké teplotě asi 35 minut. Na posledních 10 minut přidáme do hrnce hrášek.
Stehna vyjmeme a rýži pikantně dochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou. Vše dáme na talíř. Paellu můžeme ještě ozdobit petrželkou a plátky limetky.

Dezerty

Dort prince Evžena
TĚSTO
6 vajec
200 g cukru (krupice)
100 g mléčné čokolády
150 g mandlí (nastrouhané, nebo namleté)
100 g pol. mouky
1 kypřící prášek
20 g kakaa
100 g másla
TŘEŠŇOVÁ NÁPLŇ
400 g třešní (nejlépe kompotovaných)
300 ml nálevu z kompotu
50 g cukru
1 vanilkový pudink
ŠLEHAČKOVÁ NÁPLŇ
500 ml smetany ke šlehání
2x van. cukr
mandlové nebo kokosové lupínky
TĚSTO
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Čokoládu rozpustíme, přidáme máslo a vyšleháme. Do této hmoty přidáme žloutky a vyšleháme. Přidáme sníh z bílků – prošleháme a přidáme mouku, kyp. prášek, mandle (namleté) a kakao.
Vymažeme a vysypeme si dortovou formu, naplníme těstem a pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 50 minut. Hotový korpus necháme zchladnout.
Pak vydlabeme vnitřek více než do poloviny hloubky.

Z kompotové šťávy, cukru a pudinku si připravíme hustý krém. Do něho přidáme třešně a ještě krátce povaříme ( nechte si také třešně na ozdobu).
Náplň dáme do korpusu a dáme do ledničky.

Zatím si rozmixujeme drobečky z korpusu.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem dotuha. Do šlehačky postupně vmícháváme drobečky z korpusu. Musíme dobře promíchávat. Šlehačku pak dáme na ztuhlou třešňovou náplň. Nahoře nám vznikne kopeček. Pomažeme také kolem dokola.
Nahoru dáme na ozdobu třešně, mandlové lupínky nebo kokosové lupínky. Posypeme nastrouhanou čokoládou a máme hotovo.
Dáme do ledničky. Dort je moc dobrý 🙂 U nás se po něm jen zaprášilo.

Punčové řezy jak je neznáte
TĚSTO
4 vejce
1 a 1/2 hrnku cukru
12 lžíc oleje
12 lžíc vlažné vody
1 a 1/2 hrnku pol. mouky
1/2 bal. prášku do pečiva
ovoce
piškoty
rum
KRÉM
250 ml mléka
60 g pol. mouky
1 van. cukr
230 g másla
Poleva: čokoláda na vaření, 50 g tuku

Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr, zase prošleháme a postupně vmícháme žloutky, vodu a olej. Nakonec přidáme mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijeme do formy. (Místo vymazávání použijte pečící papír.) Pečeme na 180°C. Upečené necháme vychladnout. Vyklopíme a rozřízneme na dvě části tak, že nám vzniknou dva korpusy. Potřeme marmeládou a doprostřed naskádáme ovoce.
Piškoty pokapeme rumem, nebo je namáčíme. Záleží na tom, jak moc rumové to chceme mít. Piškoty skládáme na korpus. Na každou stranu se vejdou dva. (dva piškoty – ovoce – piškoty)
Kolem dokola si dáme pečící papír a navrstvíme krém. Necháme ztuhnout.
Nakonec polejeme čokoládou. Kolem dokola, promařeme marmeládou nebo krémem a posypeme oříšky.

KRÉM
Z mléka, mouky , van. cukru a 30 g másla uvaříme hustou kaši. Necháme ji vychladnout.
Přidáme zbytek másla a cukr. Vyšleháme hladký krém.

POLEVA :
čokoládu rozpustíme s tukem.

 

nebo můžete udělat tento krém:

 

KRÉM Z TVAROHU A ZAKYSANÉ SMETANY
2 x tvaroh
2 x zakysaná smetana
cukr
(můžete použít ztužovač šlehačky)
Vyšleháme si hladký krém.

 

 

Nemáte čas péct něco složitějšího? Zkuste tuto senzační a jednoduchou roládu.

Šlehačková roláda
5 vajec
100 g cukr krupice
2 lžice kakaa
2 šlehačky
Pokud máte větší plech – 7 vajec a 140 g cukru a 2 a 1/2 lžíce kakaa

Žloutky utřeme s cukrem a kakaem, opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme (na střední teplotu asi 8 minut). Upečený plát překlopíme na čistou utěrku, stáhneme papír, ušleháme pevnou šlehačku, vychladlý korpus pomažeme, zarolujeme a ozdobíme.

Já už mám teda s Valentýnským menu jasno. A co vy?

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (3 vyjádření)

  • koska

    Šlehačková roláda – bez mouky jsem ještě nezkoušela …

  • bamiska

    no já mám jasno 😀 nic takového nepodnikám a většinou je to o drovnosti a vínečku a svíčkách….letos budu mít manžu zrovna pryč tak že bych si udělala nějakou sladkou dobrotu na opuštěno dušičku??

  • Lien

    tatarák z lososa mi láká, už jsem ho mockrát chtěla dělat a pořád jsem se k tomu nedostala, takže netuším jak chutná.
    Dort vypadá tedy skvěle.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist