Medové pečení

Rubrika: Recepty, Výživa

Protože článek o medu spoustu z vás zaujal, mám pro vás další medový článek a tentokrát med využijeme v kuchyni při pečení. Pojďme se podívat, co všechno si z něj můžeme upéct. Snad nejznámější z medových moučníků je medovník. Tak se do něho pojďme pustit.

Hned měkký medovník
165 g másla
2 poctivé lžíce medu
250 g hladké mouky
200 g cukru krupice
půl lžičky jedlé sody
2 vejce
trochu mléka

Krém: půl litru mléka, 6 lžic dětské krupičky, 2 lžíce cukru, půl plechovky salka, 200 g másla, 100 g nahrubo nasekaných ořechů.

Máslo zahřejeme a rozpustíme v něm med. Ručním šlehačem pak k základu přidáme postupně cukr, vejce a mouku smíchanou s jedlou sodou. Pokud bude těsto příliš tuhé, zředíme ho trochou mléka. Těsto nalijeme na dva plechy vyložené pečicím papírem, dobře rozetřete a pečte dozlatova na 160°C asi 6 minut. Pláty necháme vychladnout, překrojíme je na půl a strany seřízněte tak, abyste ze všech plátů vytvořili stejně velké obdélníky.
Z mléka a krupičky uvaříme kaši, přidáme cukr, zamícháme a necháme zchladnout. Poté přidáme půl plechovky nevařeného salka a zašleháme máslo. Všechny čtyři pláty potřete krémem, navrstvíme je na sebe a vršek ještě posypte směsí ořechů a rozdrcených odkrojků. Necháme odpočinout asi hodinu v lednici a podáváme.

Klasický medovník
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
30 g másla nebo Hery
1 vejce
2 polévkové lžíce medu
1 lžička jedlé sody
Krém:
250 g čerstvého másla
1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
Ozdobení:
100 g strouhaných vlašských ořechů
100 g strouhaného perníku

Do vodní lázně dáme máslo, vejce, med, cukr a vše zahříváme. Přidáme jedlou sodu, hladkou mouku a vymícháme do husté hmoty. Přendáme na pomoučněný vál a propracujeme. Z těsta vyválíme šest slabých placek, ze kterých podle spodní části dortové formy vykrojíme kola. Pečeme na 180°C v horní části trouby 4 až 5 minut, položené na plechu, který je dnem vzhůru.
Krém – plechovku kondenzovaného mléka Salko dáme do hrnce, zalijeme vodou a mírným varem vaříme 2 hodiny. Necháme vychladnout. Můžete si to ulehčit tak, že koupíte Salko – karamel, nebo si salko nachystáme předem. Šleháme máslo a postupně přidáváme zkaramelizované mléko, až vytvoříme krém.
Každou placku nejdříve potřeme kávou smíchanou s rumem, pomažeme krémem a jemně posypeme směsí strouhaného perníku a ořechů. Takto na sebe naskládáme všechny placky. Krémem potřeme i horní stranu a boky medovníku a rovněž hojně posypeme. Dort zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladu odležet.

Brownies s medem a ořechy
150 g hladké mouky
půl lžičky prášku do pečiva
špetku soli
180 g nahrubo nasekané hořké čokolády
125 g másla
100 g cukru krupice
125 ml medu
2 vejce
100 g najemno nasekaných vlašských ořechů

Menší vyšší plech vymažeme máslem. Smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Na nízký stupeň rozehřejeme čokoládu s máslem a necháme pár minut zchladnout. K čokoládě přidáme med s cukrem a vše dobře promícháme. Do směsi postupně přidáme vejce a vše důkladně zašleháme. Nakonec přimícháme směs s moukou a ořechy. Nalijeme na připravený plech a pečte při 180°C 35 minut, dokud není povrch koláče suchý. Krájíme až zcela vychladlé!

Čerstvý medový chléb
250 g bílé chlebové mouky
75 g tmavé chlebové mouky
půl lžičky soli
1 balení sušeného droždí (nebo 30 g čerstvého droždí)
200 ml vlažné vody
3 lžíce oleje
3 lžíce medu
hrst krájených datlí bez pecek
2 lžičky sezamu

Mouku nasypeme do mísy a přidáme sůl a droždí. Přimícháme vodu, olej, med a několik minut rukama vypracováváme hladké těsto. Pak přendáme na pomoučněný vál a prohněteme ho. Přidáme datle, sezam a krátce zapracujeme. Dáme na hodinu kynout. Bochánek poté vytvarujeme na plechu s pečicím papírem a necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme asi 30 minut při 220°C.
Chléb můžete upéct i v domácí pekárně.

Kuře na medu
1 kuře
1 bal. gyros směs nebo grilovací koření
3 lžíce medu
6 lžíc kečupu
3 lžíce oleje
3 stroužky česneku
1 dcl vody

Kuře si naporcujeme a naložíme do marinády z uvedených surovin na 3 hodiny. Pak dáme do pekáčku a během pečení otáčíme až na konec na kůrčičku. Pečeme cca 40 minut přiklopené v troubě na 180 °C a na kůrčičku dopékáme odklopené.

Tak co, zlákám vás na něco? Já se chystám příští týden péct medovník. Už jsem ho dlouho nedělala a teď bude ideální příležitost. A taky jsem na něho při psaní tohoto článku dostala chuť.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

  • Lien

    Nuninko dííííky, pro mě super článek, protože med dávám všude a jak už jsem psala, když ho používám místo cukru, je těsto těžké a nenadýchané, tak určitě vyzkouším, brownies i chléb vypadají skvěle.

  • Nuninko, díky za tipy!!! 🙂 Stejně jako ty jsem dostala při čtení chuť na medovník, takže ho mamce upeču začátkem dubna k narozkám. A Domča by zase chtěla ke svýmu narozeninovýmu obídku kuře na medu. Takže nemusím hledat nikde žádný receptíky.

    Kdyby jste náhodou někdo měl dobrý, obzkoušený receptík na „kuře na medu“, tak prosím písněte, díky 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist