Unikátní kuchařka pro mladé

Rubrika: Kulturní a literární tipy

Škoda nevařit je název unikátní kuchařky, určené pro mladé lidi. Sedmnáctiletý Martin Škoda ve spolupráci s nakladatelstvím  Smart Press sepsal knihu pro své vrstevníky, která pobaví, poučí i naučí…

Pokud mohu mluvit za nás „puberťáky“, tak musím uznat, že tato knížka zaujme na první pohled. Nejedná se o klasickou kuchařku, do které se většině z nás nechce, a raději zůstaneme u toho, že kuchyň patří maminkám. Tady byl kladen důraz na ilustrace a celkově mladistvý vzhled.  Hodně barev a hravý desing dělají lepší dojem než kuchařka, ve které je na jedné straně nahuštěno hned několik receptů.  Když se na knihu podívám nejen jako teenager, ale i jako dívka, musím tvůrcům připsat další body za Martinovy fotografie, kterých tam je opravdu dostatek.  🙂 Za vzhled dávám za 1!

Další body bych připsala za originální nápad s rozdělením kapitol. Každá kapitola má svůj název (Např. VivaEspana, Jde to i jinak, Na stres a kocovinu atd.) a než Martin začne s jednotlivými recepty, přidá vždy nějaký svůj zážitek, ať už z cest nebo ze školy.

Přestože bych mohla chválit ještě hodně dlouho, musím upozornit, že tato knížka je sice pro nás mladé, ovšem pokud jste ještě nezvládli základní kuchařské dovednosti a patříte mezi ty, kteří „dokáží spálit i vodu na čaj“, zvažte to. Protože v takovém případě může jít o zdraví vám i lidem ve vašem okolí! A věřte, že vím, o čem mluvím 🙂 …

Většina mého kuchařského umění končí u chleba s máslem (pokud se hodně překonám tak u špaget), proto jsem s touto knihou měla trochu problém. Neberte mě prosím za úplnou nešiku, ale při čtení receptů jsem se musela zjišťovat, co že to vlastně do daného jídla patří za suroviny. S většinou z nich jsem se setkala úplně poprvé. Nedá se to brát jako mínus, ovšem  myslím si, že nejsem jediná, kdo ve svých sedmnácti letech není expert přes kuchyni. Někoho může mnohdy dlouhý seznam potřebných surovin odradit. Avšak, jak sám autor zdůrazňuje, kvalitní suroviny jsou základem výborného a zdravého pokrmu.

Nejprve je potřeba začít asi u lehčích receptů a nebo za pomoci maminek a babiček získat základní zkušenosti, protože tady  vám nikdo nepíše, že tu omáčku opravdu musíte míchat jinak se spálí, nebo, že když  nebudete dodržovat přesný postup, tak to nebude k jídlu.  Ale pokud máte dost kuráže, tak hurá do toho!!!  Já pro tuto knihu hlasuji všema deseti!!!  (Hned co se naučím ty základy :-))…

 

O autorovi

Martin Škoda je sedmnáctiletý kluk, který zbožňuje dobré jídlo. Vařečky se poprvé chopil ve svých devíti letech, když v televizi zhlédl pořad Jamieho Olivera, a ten se rázem stal jeho múzou. Po pár letech vaření pro radost, během nichž se účastnil nejrůznějších kurzů, aby mohl připravovat pokrmy nejen pro sebe, ale i pro své přátele, po dobrodružných cestách za jídlem i mnoha peripetiích s českou gastronomií, se rozhodl napsat kuchařku pro mladé, která je bude bavit. Martin není vyučený kuchař a ani žádný profík, prostě jen zastává názor – je škoda nevařit, když stejně musíme jíst a navíc když naše strava může být tak pestrá a vynikající! Autor za svůj kuchařský um získal ocenění „Kuchař měsíce“ časopisu Chef Gurmán už když mu bylo 14 let!, deník MF Dnes o něm informoval širokou veřejnost, když mu bylo pouhých patnáct let, jeho blog o vaření www.martinskoda.com doporučuje na tom svém i slavný Jamie Oliver. Martin Škoda studuje česko-španělské gymnázium v Českých Budějovicích, hraje ve školním divadle, rád fotí a cestuje. Žije s rodiči v Soběslavi, má dva bratry.


Škoda nevařit – kuchařka plná hudby

Vydalo nakladatelství SmartPress

Autor: Martin Škoda
Formát 172 x 240 mm
Vazba V8 – pevná vazba bez tvrdých desek, v gumovém, poraženém přebalu
Počet stran
: 224 stran
mnoho barevných fotografií jídel, fotografie z cest, hudební tipy
ISBN 978-80-87049-49-5

Knihu Škoda nevařit si můžete objednat například zde.


Nakladatelství Smart Press, s. r. o. vydává úspěšné původní české kuchařky s výjimečnou grafickou úpravou a atraktivními fotografiemi: např. Biokuchařka Hanky Zemanové, Bioabecedář Hanky Zemanové, Kuchařka Zpátky domů Hanky Michopulu, Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové, Kuchařka pro báječné tchyně Heleny Chvátalové, Olivová kuchařka a Mořská (nejen) kuchařka z edice Jídlo jako lék.

Napsal/a: Šárka Hottmarová

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist