Recenze: Fantastické experimenty v kuchyni

V Knihy pro děti a mládež, Kulturní a literární tipy

V kuchyni se dá více než jenom vařit. Pojďte dětem přiblížit kuchyni pomocí úžasných pokusů a experimentů a pak uvidíte, že začnou v kuchyni trávit spoustu času. V nakladatelství CPESS vyšla pro děti naprosto senzační kniha Fantastické experimenty v kuchyni. Tvůrci experimentů jsou zaměstnanci Exploratoria. Jedná se o interaktivní laboratoř, kde poznáváte svět pokusů a experimentů, bohužel pro nás až v San Franciscu.

V dnešní době už nemusíte mít vybavenou laboratoř, hravě si totiž vystačíte s tím, co najdete doma v kuchyni. Publikace nabízí přes 30 experimentů a pokusů, které hravě děti zvládnou sami. Věřte, že se k experimentování rádi přidáte. 🙂 Všechny pokusy jsou srozumitelně a jednoduše popsány, stejně tak i s vysvětlením proč se to či ono vlasně děje.

Ze všeho nejdříve se seznámíte s tím, jak s knihou pracovat, kde jsou uvedeny pokyny, co můžete vyzkoušet příště, jaké ingredience budou k pokusu potřeba nebo jaké pomůcky si musíte připravit.

Děti se seznámí s tím, co to jídlo vlastně je, z čeho se skládá, co je pro tělo prospěšné, jak si jídlo připravit a kam pak všechno vlastně putuje.

Kniha je rozdělena na menší kapitoly – Kuchyňské experimenty ovoce, voda, koření, mléčné výrobky, sůl a cukr.

Pro děti byl naprosto nejlepší pokus výroba slizu. S podobným pokusem jsem vás již na VD seznámila v článku Pokusy pro děti. Můžu ale říct, že tenhle pokus děti milují. V knize je pokud popsán maličko jinak.

Budete potřebovat: 3 hrnky kukuřičného škrobu, 2 hrnky vody, potravinářské barvivo, podnos, vidličku.

V míse smícháme škrob a vodu. Vodu přiléváme postupně. Mícháme dokud nevznikne jednolitá směs. Tu pak přendáme na tácek. Pokud je směs řídká, přidáme škrob, pokud tuhá, přidáme vodu. Správná konzistence je gumová, pevná. Počítejte s velkým nepořádkem. 🙂 Ze směsi vytvarujete kuličku, nebo se vám rozteče mezi prsty. Úžasný pokus pro malé i velké. Sliz můžete mačkat i rozlévat.

Doporučení: Připravit si poblíž něco na umytí rukou. 🙂

Pojďte si obarvit látku pomocí přírodních barviv.

Budete potřebovat: Kamenec, vinný kámen, vodu, hrnec, bavlněnou látku, a různé potraviny – cibule, řepa, borůvky, … cokoliv co máte doma.

Pro potřeby ve školce jsem použila variantu „vyťukávání“ bez moření.

Před sebe si položíme látku, na jednu polovinu si položíme – bylinky, jarní cibulku, červené listy, pažitky… Přeložíme a pomocí kladívka boucháme do látky. Děti pak tlučou kladívkem, tak dlouho dokud neuvidí, že propouští barva. Látku rozděláme, bylinky odstraníme a máme hotovo.

Kromě toho si můžete vyzkoušet spoustu jiných experimentů. Např. Okázalé cukrové krystaly, vyštěrchat si máslo, vyrobit jogurt, rozpustit vaječné skořápky, lávové lampy, jedlou natahovací hmotu a další a další. Doma se ještě chystáme na Tryskající pěnový gejzír pomocí coca-coly a mentosek a rozpuštění vaječné skořápky v octu. Velice se mi líbil pokus Agarová laboratoř, jenomže na to budu muset nejprve sehnat agarový prášek, ale pak hned vyzkouším kuličky 🙂

Experimenty v kuchyni jsou báječné a pro děti krásnou publikací pro každý věk. Doma i ve školce měla kniha úspěch a už hledáme co uděláme příště. Takže doufám, že nadšení dětem ještě nějakou dobu vydrží. A vám přeji úspěšně experimentování.

Fantastické experimenty v kuchyni     

Autor: The Exploratorium

pro děti od 10 let, 112 stran

Vydalo nakladatelství CPress v květnu 2017.

Knihu si můžete objednat na www.albatrosmedia.cz.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Soutěž s veletrhem World of Beauty & Spa

Již 24. veletrh World of Beauty & Spa Podzim 2017 bude nezapomenutelným výletem do světa krásy, pohody i nových

Čtu dál →

Testováno na VD: Dětská zubní pasta a kartáček z řady Glister Kids

Čistí si vaše děti rády zoubky? Nebo máte naopak problém je přesvědčit, že je důležité si zoubky čistit? Ať

Čtu dál →

Jak dětem připravit pohodový nástup do školky

Už to mají za pár, bojíte se, jak to bude probíhat? Rádi byste jim první dny ve školce co

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

TOPlist