Doma v kuchyni mám k ruce velkou pomocnici – čtyřletou dcerku Beatku, která krom jiného ráda peče. Tuhle lásku jsme pravděpodobně obě zdědily po mojí babičce, která ještě i dnes v dost pokročilém věku víkend co víkend peče pro „naši“ početnou rodinu.
Beatka, kdyby mohla, tak by snad pekla každičký den. Bohužel nemáme doma nikoho, kdo by všechny ty napečené dobrůtky zbaštil, a proto pečeme jen tehdy, pokud je k tomu nějaká vhodná příležitost.
Vloni, když jsem ještě byla těhotná a čekali jsme návštěvu, jsem se rozhodla pohostit je „domácími houstičkami“. A proč dělat klasické houstičky, když si s nimi může člověk hezky pohrát a udělat z nich třeba miminka? Netrvalo to dlouho a dcerka se s radostí pustila do práce, a že jí to šlo panečku pěkně od ruky…
Na domácí houstičky alá miminka budeme potřebovat:
500 g polohrubé mouky
kostička droždí (42 g)
1/4 l mléka
necelá lžička cukru
plná lžička soli
50 g Hery nebo másla
1 vejce
8 vajec uvařených natvrdo
pečící papír
1 vejce na potření
na posypání: hrubá sůl, kmín nebo mák
Postup
Do mísy prosejeme mouku a vmícháme lžičku soli. Vedle v hrníčku si zaděláme kvásek z droždí, vlažného mléka, cukru a lžičky mouky. Takto vzešlý kvásek přidáme k mouce, do které zašleháme vejce a změklé máslo.
Promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto, které se nesmí lepit. Vložíme do mísy, posypeme moukou a přikryjeme utěrkou. V teple necháme hezky vykynout.
Z vykynutého těsta na pomoučeném prkénku rozválíme jednotlivé válečky a vždycky tři válečky spleteme do housky. Na jednom konci před ukončením položíme uvařené vajíčko ve skořápce a obtočíme kolem vajíčka tak, aby vzniklo miminko v peřince.
Pečivo rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dalších 20 minut vykynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem.
V předehřáté troubě pečeme při 200°C dozlatova. Nakonec upečeným miminkům domalujeme fixou obličeje a můžeme podávat.
Napsal/a: Budulinek
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (9 vyjádření)
Krásnou kuchařskou čepičku i zástěrku má malá kuchařka,moc jí to sluší
jaká to krásná kuchařinka, a houstičky vypadají mňamózně
Vypadá to krásně
paráda, to zkusíme
Šikulka!
Jinak děkuji 🙂
Žloutky i po upečení zůstavají žluté 🙂
Ta malá kuchtička je kouzelná.
😉
Mně by zajímalo, jak vypadají ta natvrdo uvařená vejce ještě po pečení v troubě – žloutky už asi nebudou žluté…
😯
A ještě se těším na odtajnění autorky článku (nebo že by autor…?)
😉
moc pěkné a taky šikovná pomocnice
Mobile Sliding Menu