Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
SD: Máte rádi cizokrajná jídla?
O české kuchyni toho víme dost. A co si tak popovídat na téma jídel z jiných koutů světa?
Temperamentní tanečnice, moderátorka a herečka Anife Hassan Vyskočil, původem etnická Turkyně, vydává v těchto dnech svou kuchařku. Výpravná kniha s názvem To jsem já, Anife, která obsahuje kromě receptů z nejrůznějších exotických kuchyní také nesčetné příběhy z cest, ale i historky ze soukromého života Anife. Zachovává také Anifin svérázný přístup k českému jazyku s výrazy jako jsou kokurky nebo měsíčníky.
Ochutnali jste nějaké cizokrajné jídlo a jaké patří mezi vaše oblíbené?
Připravujete doma jídla ze světových kuchyní?
Co si představíte pod pojmem exotické jídlo?
Jaké exotické jídlo vás láká k ochutnání?
Podělte se s námi o své zážitky ze světa cizokrajné kuchyně a klidně přidejte i recepty na svá oblíbená světová jídla.
Jako odměnu máme pro dva z vás připravenou knihu To jsem já, Anife od sponzora diskuze, nakladatelství Ikar.
Anife ve své knize postupně představuje střípky z kuchařského umění a životního stylu Maroka, Tuniska, Bosny, Turecka a svého rodného Bulharska. Díky její radosti ze života, neutuchající lásce k vaření a svéráznému stylu se v knize To jsem já, Anife čtenáři nabízejí jedinečné, nejen kulinářské zážitky. Poutavé příběhy, recepty a fotografie lákají k vaření, ochutnávání i cestování.
Podrobné info k soutěži najdete na soutěžní stránce.
Exotice moc neholduji, tak vrchol exotického vaření byly žabí stehýnka a šneci ve Francii. No nic moc řekla bych. Rozhodně nehodlám zkoušet žádné červy, pavouky ani kobylky. Tak špatně na tom zase nejsem 🙂
Meggii, máš pravdu, podle toho, co píšeš, mi to do sebe všechno zapadlo 🙂
Přítel je velepuntičkář, tak asi je tím “postižená“ celá jeho rodina (a mně to došlo až teď – díky…)
a muzu zajit do origos arabskeho obchodu,italskeho,reckeho….atd 😉
No ja moc do bezneho obchodu nemusim pro maso,zeleninu atd,tu je vse z farem..ok verimti,ale verim si i ja a ty se taky nepodcenuj 😀 i dle reakci te tuniske sousedky,varim skvele..a ikdyz jsem jinde,v jine zemy,cpu sw jim i di kuchyne..rychle sw ucima pokud ti to jde,dikazes to pak uz i kdekoliv varit dal dobre. 😉 .no a s tim poradkem,to me vyvedla z omylu i ona sama 😀 je to o cloveku,ne o zemy,v tomto pripade …ona zanecha kopu bordylku i nadobi,coz sama priznava,ale neresi to…ostatne,neresi kopu jinych vecu..coz se mi libi ..ja jsem zvykla si pri vareni sukovne uklizet automaticky,davno,nez jsem “nejakou tunisanku“poznala 😉 A sama mi rekla,ze v Tunisu s tim poradkem to take neni tak ruzove…
Nepodcenuj se i ty 😉
Meggii, v Čechách seženu taky všechny suroviny, ale ono to opravdu chutná všechno trochu jinak, než čerstvě utržené ze stromu, čerstvě vylisovaný oliv.olej, atd.
To píšu ale jen svojí zkušenost – jak v ČR, tak v Holandsku se i rodilému Tunisanovi nepovede kromě bricku udělat úplně stejné jídlo jako v Tunisku, a to ani když má ty suroviny přivezené přímo z Tuniska.
Jinak do té doby, než jsem v Tunisku pobývala, jsem si taky myslela, že skvěle vařím a že po sobě pak skvěle uklízím kuchyň 😀
Ochutnali jste nějaké cizokrajné jídlo a jaké patří mezi vaše oblíbené?
Nejcizokrajnější byl asi opečený žralok, mušle a krevety. 🙂
Připravujete doma jídla ze světových kuchyní?
Je těžké říct, co už je a co ještě není cizokrajné jídlo. Třeba kuskus nebo cizrnu neberu jako cizokrajné jídlo a přesto, není naše, české. Kuskus dělám často, už jsem zkoušela i cizrnový salát.
Co si představíte pod pojmem exotické jídlo?
Jídlo ze surovin které neznám, nové chutě i vůně.
Jaké exotické jídlo vás láká k ochutnání?
Nevím jaké bych ráda ochutnala, ale vím, že mezi to nepatří pavouci, hmyz a housenky.
Tunisanky tu mam kamaradky,s jednou bezne varime a citim se s ni plnohodnotne,protoze varit umim 😀 cca od 14let,maminka me dobre vybavila a bavi me velice varit,i zkouset jina jidla,tak jsem to mela vzdy,ikdyz jsem zde nezila 😉
Navic ziji tam,kde je multikultura nejen v jidle ***
Coz mi vyhovuje.
Vyzkousela jsem toho uz opravdu dost,po svete,napr.i ruzne cervy,hmyz . a to jsem vzdy rikavala fuj . ale ja jsem clovek,co nejdrive ochutna a pak ma nazor..
A vsude,kde jsem,kde cestuji,navstivim tak ochutnam strasne rada i jidla…jedla jsem i krokodyla,masicko mnam …
Doma varim nejen ang.,ceska,tuniska,ale i recka,italska…jidla…mam tada i mexickou kuchyni..vetsinu receptu mam od original lidi,pochazejicich z te dane zeme..nerada nahtazuji suroviny,takze jsem rada,ze sezenu zde vse 😉
Jinak moji silnou strankou,i slov druhych,je dochucovani a miluji vsemozna koreni,docela je znam,micham a nakupuji je v ruznych zemich rada i na trhu…
😉
Cizokrajná jídla ochutnávám při každé příležitosti, ale přece jen – ty dělaná v Česku jsou trochu o něčem jiném.
Měla jsem příležitost pobýt jedno léto v Tunisku mimo hotel, byl to psychický očistec, ale na jídla (která jsem nemusela dělat já 🙂 ) vzpomínáme s dcerou dodneška. Vždycky se najednou v “našem“ domě vyrojila celá rodina (cca 30-40 lidí), muži přivezli suroviny a ženy se vrhly na přípravu jídla, každá přesně věděla, co má dělat. Já aspoň prostírala, protože v Tunisku jsem vedle těch žen pochopila, že vařit opravdu neumím a že ani nevím, jak vypadá opravdový POŘÁDEK 🙂
Na závěr se pak ty ženy se stejnou energií vrhly na mytí nádobí a nedbaly na moje posunky a zoufalství v očích…takže vypustily dřez se špinavou vodou a kanálkem na podlaze všechna ta špinavá voda vytekla zpátky na podlahu (já věděla, že se to musí vypouštět po kousíčkách, ale vysvětlujte jim to arabsky 🙂 ).
Ještě mě (mimo jiné) fascinovalo, že instantní kafe (které jsem přivezla) si nechávali (ode mě) zalívat mlékem, nikoliv vodou. (Jinak v Tunisku jsem každý den vařila asi milion kafí, vždycky jsem jedno dovařila, přišel někdo další a jelo se nanovo – a na ten škraloup, co se mi táhnul z kastrolu, jsem nemohla několik měsíců zapomenout).
Z jídel nás nejvíc zaujal jejich kus-kus s jehněčím masem, cizrnová polévka (v té době jsem ještě netušila, co to cizrna je a už vůbec ne, co se mi po ní stane, když jí sním větší množství 🙂 ) a kozí nohy. No a samozřejmě brick s tuňákem a vajíčkem, ale ten se dá plnohotně udělat i v ČR. Naopak doma (=v Tunsiku) připravované ryby mě nechutnaly.
Ještě jsem si vzpomněla na nějaké sladké šišky, které mě málem udusily, ale prý měly hodně vitaminů 🙂 Pak mi malá holka nabízela nějakou masovou bábovku, která jí moc chutnala, ale už na pohled z toho odkapával olivový olej (zvládla jsem jen jedno sousto, ta tříletá holčička snědla 2 kusy!).
Doma vařím hodně tuniských jídel, ale bohužel neznám názvy, takže recepty mám zapsané jako “žlutá omáčka“, “tuniské rizoto“, “tuniské lečo“, “tuniský salát“, atd….pak mám recept na tažin, ale ten mi teda moc nejede…
Exotická jídla mě lákají. Do zahraničí však nejezdíme, tak jsem ještě nic neochutnala. Možná někdy….
O české kuchyni toho víme dost. A co si tak popovídat na téma jídel z jiných koutů světa?
Temperamentní tanečnice, moderátorka a herečka Anife Hassan Vyskočil, původem etnická Turkyně, vydává v těchto dnech svou kuchařku. Výpravná kniha s názvem To jsem já, Anife, která obsahuje kromě receptů z nejrůznějších exotických kuchyní také nesčetné příběhy z cest, ale i historky ze soukromého života Anife. Zachovává také Anifin svérázný přístup k českému jazyku s výrazy jako jsou kokurky nebo měsíčníky.
Ochutnali jste nějaké cizokrajné jídlo a jaké patří mezi vaše oblíbené?
Připravujete doma jídla ze světových kuchyní?
Co si představíte pod pojmem exotické jídlo?
Jaké exotické jídlo vás láká k ochutnání?
Podělte se s námi o své zážitky ze světa cizokrajné kuchyně a klidně přidejte i recepty na svá oblíbená světová jídla.
Jako odměnu máme pro dva z vás připravenou knihu To jsem já, Anife od sponzora diskuze, nakladatelství Ikar.
Anife ve své knize postupně představuje střípky z kuchařského umění a životního stylu Maroka, Tuniska, Bosny, Turecka a svého rodného Bulharska. Díky její radosti ze života, neutuchající lásce k vaření a svéráznému stylu se v knize To jsem já, Anife čtenáři nabízejí jedinečné, nejen kulinářské zážitky. Poutavé příběhy, recepty a fotografie lákají k vaření, ochutnávání i cestování.
Podrobné info k soutěži najdete na soutěžní stránce.