Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jak na kváskový chléb? 🙂
Holky moje, vím, že toto téma se tu kdysi mihlo v sekci o domácích pekárnách, ale doufám, že se nebudete zlobit, když vás, které už máte tuhle úžasnou zkušenost za sebou a pečete kváskový chlebík bravurně a s úspěchem bez přemýšlení, požádám o poskytnutí cenných rad, jak na to:-)
Poněvadž i já jsem vlastníkem domácí pekárny už skoro dva roky, peču skoro denně a došla jsem do stádia, kdy už kvasnicový chléb u nás nikdo nechce ani vidět, tudíž peču hlavně bílý toustový a housky.
Ale nad domácí výrobou kvásku, jeho udržování a neustálého používání k upečení klasického kváskového chleba přemýšlím už víc než rok a konečně jsem se k tomu odhodlala. Kvásek jsem založila v pátek a nyní neustále obcházím pečku a nahlížím přes okýnko na svůj první umíchaný kváskový chleba, který už tam dýl než hodinu kyne, prý, protože jinak moc nakynutě tedy nevypadá:-)
Tudíž mě čekají asi dvě možnosti: nechat ho vykynout déle a pak upeču chleba, který bude k jídlu, nebo ho nechat kynout déle a pak stejně upeču chleba, který vyhodím:-)
Takže to bude celý den plný napětí,jak to vlastně dopadne:-)
Na druhou stranu asi nemůžu očekávat úspěch hned při prvním pečení, tudíž mě opravdu zajímá, jak jste na tom vy, co jste se už odhodlaly, a jaké byly vaše první krůčky?
Matidlo, opravdu díky.. Já už zkoušela do chleba dát trochu jogurtu, vyzkouším ten podmáslový….
Ještě jsem chtěla zkusit pivní, taky enmám přímo recept, ale taky bych pivo nalila místo vody…teoreticky…
Jo a dotaz ještě, proč se dává do chleba ocet? Já ho v základním receptu neměla, tak jsem ho tam nikdy nedala… Myslím, že se už tady někde o octu bavilo, ale nevím, kde to hledat…
Kváskový chleba je v pořádí, nějak teDˇtaky nestíhám.. ale myslím na něho… Manželovi taky ty kvasnicové nechutnají zdaleka tolik, jako mně…. 🙁
Ctiradko:-)
Zapomněla jsem uvést, že do všech chlebů kromě toho tousťáku cpu kmín, někdy se nepíše, ale já ho tam dávám.
A ten kvásek nesmrdí do prostoru, protože ho máš uzavřený. Ale ve své podstatě zkažený kvásek se má poznat podle acetonového aroma, když ho otevřeš, tak by neměl páchnout jinak než jako kvásek:-) Někdo ho přirovnává k vůni burčáku, to je tak asi nejblíže tomu, jak by měl kvásek vonět. Ale neboj, v bytě ho vůbec neucítíš, je přikrytý. Já ho mám celou dobu přikrytý sáčkem upevněným gumičkou. Protože mám tu sklenici na to množství kvásku dost vysokou. Ale pozor, protože ve chvíli, kdy kvásek vykvasí, tak utíká z nádoby jak Hrnečku vař, takže je dobré dát pod něj talíř a buď udělat díry do sáčku, nebo ho přikrýt nezašroubovaným víčkem. Já jsem to vyřešila vyšší sklenicí, na ní je pokaždé vidět, jak kvásek po nakrmení vyleze až nahoru a pak zase spadne.
Jinak, pokud můžu poradit, odklikni si ve volné chviličce stránku, kterou jsem uvedla nahoře – kvaskovychleb.cz, tam jsem se fakt dověděla nejvíc, je to nejsrozumitelněji a nejstručněji napsané.
Jo a k tomu podmáslovému chlebu – v podstatě nic neřeším, vezmu recept na klasický kvasnicový chléb, to znamená 350g hladké bílé mouky, plus 150g žitné mouky, a místo vody (350ml) oleje a octa tam jen naliju přibližně stejné množství podmáslí, řídím se vždy hustotou těsta při míchání, kmín sůl droždí a je hotovo. Je moc dobrý, ale můj muž ho nerad, připadá mu sladký i přes přidanou sůl. Ale děcka ho milujou, takže občas, když u nás slevní podmáslí, tak koupím a upeču.
Přeji moc zdaru při pečení, já se na tebe nevykvákla, jen to mám teď doma tak moc hektické, že fakt nestíhám, ale pořád jsem na to myslela:-)
Matildo děkuji mooooc.., už jsem si říkala, že jste se na mne “vyprdly“, že si ty recepty budu muset někde pohledat jinde…. 🙁
Toustový vyzkouším už asi dneska… Cibulový jsem taky dělala, ale podle jiného receptu… a ten Tvůj vypadá lépe.. Já ho dělala jenom do světlé mouky (s žitnou může být super, já mám žitnou ráda…), navíc bez česneku (ten stejně doma dneska nemám…) a taky podle receptu se ta cibule dávala až v době, kdy se míchají semínka, takže již do trochu udělaného těsta a s tou mastnotou, nakteré se smažila cibule mi to přišlo dost divné.. Dovody na začátku mi to zní líp a nevím, proč mě to nenapadlo, že… To je právě to, o čem mluvím, raději recepty od někoho, kdo to má odzkoušené….
Housky peču taky od Tebe, kdysi jsi tu někde psala recept….
No a s tím kváskem, smrdí to moc? protože to si asi v bytě 3+1 nemůžu dovolit, to by mne manžel hnal….. ach jo…. 🙁
Holky moje, omlouvám se, ale jsem momentálně z různých důvodů velmi zaneprázdněná, nicméně – dobrá zpráva je, že už jsem upekla další kváskový chleba, tentokrát půl napůl pšenično žitný, naprostá paráda, výborně se povedl, už to ani ušáček nebyl:-)
Kvásek každý den krmím a víceméně to vůbec neprožívám, nepřemýšlím nad tím, daří se mu dobře, už jsem si i na ten jeho puch zvykla a můžu říct, že už mi voní:-) V ledničce mám pořád odložený kvásek pro všechny případy, občas ho promíchám, ale taky se mu daří dobře – zatím.
Zkrátím to – není to zas tak těžké, ale určitě to je i otázka štěstí. Na druhou stranu, mám upřímný obdiv ke všem, kdo umí uhňácat těsto na chleba ručně, protože já bych to bez pekárny nezvládla. Do poslední chvíle se to lepí, pokud dáte moc mouky, aby se nelepilo, tak pak výsledný upečený chleba je zas až příliš suchý a málo vláčný. Těsto na chleba se musí i půl hodiny ručně zpracovávat, to by mi teda ruce nezvládly:-)
Takže Zavi, pokud to chceš vyzkoušet, tak radši chlebík kvasnicový, bude ti určitě chutnat a jeho příprava není zdaleka tak náročná, jako kváskový chleba. Obměn receptů na kvasnicový chleba je obrovská spousta, s podmáslím, s pivem, s bramborami, a všechny jsou moc dobré. Tam je spíš jiný problém, třeba můj muž sní k večeři víc než půlku chleba sám- myslím toho našeho z pekárny. Pokud je ten chlebík z droždí, tak pak mu opravdu hodně leží v žaludku a těžce se mu tráví. Hlavně proto začal opět jíst chleba kupovaný, protože je lépe stravitelný. A proto jsem se konečně odhodlala to vyzkoušet.
Musím říct, že s pekárnou to vůbec není těžké. Postup na přípravu kvásku je celkem snadný – musíte mít jemnou žitnou mouku chlebovou nebo celozrnnou a vodu. Nějakou vyšší jednolitrovou nádobu, buď z kvalitního plastu, ale nejlépe skleněnou, já to mám ve velké láhvi od okurek, před použítím jsem ji prolila vroucí vodou. Voda na kvásek by měla být převařená vlažná. No a pak už jsem jen na odměrce odměřila 100ml mouky a vody – bez váhy, mám na odměrce rysku přímo i na mouku. Smícháte dohromady na hustou kaši, víčko překryjete potravinářskou folií nebo sáčkem a gumičkou a dáte do tepla – pozor maximálně 30 stupňů – vykvasit.
Druhý a třetí den je postup podobný, neustále přidáváte mouku a vodu, ale to už jsem opravdu dělala jen od oka. Přisypala mouku, pořádně kvedlačkou rozmíchala, přilila trošku vody, aby byl kvásek hustý, protože kvašením řídne. Pokud to takhle každý den děláte, tak nejpozději třetí den by vám kvásek už měl vyběhnout až vzhůru a pak najednou klesne a to je ten správný okamžik na upečení chleba. Zbytek kvásku opět nakrmíte a zase dáte na nějaké přiměřeně teplé místo. A tak pořád dokola.
Kvásek se může skazit, zplesnivět. Každopádně je třeba ho hlídat, neboť na povrchu kvásku zůstává stát voda, která se ve sklenici teplem vysráží, tu je třeba jednou za den zamíchat, aby kvásek nezačal plesnivět, tím do něj i pustíte vzduch, čímž mu prospějete. To je prostě ta náročnost oproti koupeným kvasnicím:-)
Takže momentálně se chystám na třetí chlebík, dám pekárnu na program těsto, nechám zamíchat a pak vyndám háky a nechám kynout celou noc. Ráno zapnu program Pečení a za hodinku bude chlebík vonět barákem:-)
A teď receptíky pro Ctiradku: ten toustový není tak jemný jako ten z obchodu, s tím bys měla počítat. Peče se z hladké bílé mouky a dětské krupičky, já už použila i obměnu podle domácího (ne)dostatku:-) s hrubou moukou nebo s normální koupenou hrubou krupicí.
350ml vody – tu ale přilévám postupně podle hustoty těsta, takže dám jen část a stojím během míchání u pečky
350g hladké bílé mouky
150g krupice
voda, sůl, je možno kápnout trochu oleje, a droždí dávám asi 10-15g, je to zhruba 1/4 kostičky.
Program Toastový
Další výborný chleba dělám cibulový. Na oleji osmahnu dozlatova cibulku s česnekem, dám do pekárny zároveň s vodou, octem, solí, přisypu 350g hladké mouky a 150g žitné, nahoru nasypu droždí s trochou cukru. Vody dám přibližně 300ml, záleží na množství použitého oleje.Peču na normální program Klasik. Tenhle je opravdu neskutečně dobrý a úžasně voní:-)
No a další až příště, už fakt nestíháááááám:-)
Jé, Dani, díky za radu, ale tak nějak mám pocit, že strčím těsto do trouby a vytáhnu placky sražené nebo spálené nebo podobně. Mamka pekla taky v troubě než si koupila pekárnu a než to odchytala, dost se potrápila. Dělávala těsto s vařenýma bramborama a po takovém chlebu bych se utloukla. Tak to asi prubnu.
Zavi, chlebík si můžeš upéct normálně v troubě, jak jsem psala, někdy udělám klasické chlebové (kvasnicové) těsto a z něj upeču dalamánky. Jednodušší je ten kvasnicový, takže pro začátek bych řekla lepší. My máme pekárnu už snad šest let a zatím se nám nepřejedl, spíš ze zvědavosti bych ten kvásek zkusila, ale přijde mi to hodně zdlouhavé, tak uvídím.
Jooo, to je teda krásné téma. Já chleba nepekla ještě vůbec žádný a docela jste mě navnadily. Jenže já bych musela hledat návod pro ouplně “blbé“:-) Neumím si představit, z čeho ten kvásek děláte, jak dlouho to zraje a už vůbec nevím, v čem a jak bych chleba pak pekla, pekárnu nemajíc a nechtíc:-)) Fakt to stojí za to? Je lepší začít chlebem kvasnicovým nebo podmáslovým (či o čem jste to mluvily?)??
Holky, super téma.. Matildo.. :-):-):-)
Já mám pekárnu teda od vánoc, mě kvasnicové chlebíky pořád chutnají.. taky je střídáme s kupovaným chlebem… Ale o kváskovém chlebu zatím “jenom uvažuju“ – první fáze…… Ale třeba, dkyž sem přímo hodíte podrobnější návod, tak se do toho pustím.. Protože se přiznám, že se mi nechce pročítat dlouhé diskuze onde a hledat… :-):-):-)
A můžu jenom odbočit??? – Matildo, hodíš mi tu prosím recept na ten toustový chleba? Nedělala jsem ho ještě, něajký oveřený receptík bych uvítala… A holky ostatní – podmáslový taky prosím,…
Vím, že to všechno jde najít na netu, ale když mi někdo osobně poradí něco, co má odzkoušeno, mám to raději, než anonymní hledání….
Mati, jsi borec, super. Ušáček se zadaří někdy i po letech při ověřeném receptu, někdy mám pocit, že na to má snad vliv i počasí.
Jsem taky na to “od oka“, tak jen pořád čekám, že sem napíšete, jak ten kvásek děláte, já mám doma asi tři návody, jeden složitější než druhý.
Marti, tohle si tedy už přesně nepamatuju. Vím, že na začátku (nevyčetla jsem, jak dlouho kvásek máš, ale počítám, že je založený a tohle je první pečení z něj) se doporučuje kvásek vést víckrát, než se uloží třeba do ledničky. Tudíž 1x denně krmit a držet v přiměřeném teple… Jestli máte doma zimu, dala bych to do koupelny. Já když jsme měli v zimě chládek, dávala jsem to na dřevěném prkýnku na radiátor, aby to aspoň trošku temperovalo. Ono to chce normální pokojovou teplotu, ne ten náš studený odchov 🙂