Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jak na kváskový chléb? 🙂
Holky moje, vím, že toto téma se tu kdysi mihlo v sekci o domácích pekárnách, ale doufám, že se nebudete zlobit, když vás, které už máte tuhle úžasnou zkušenost za sebou a pečete kváskový chlebík bravurně a s úspěchem bez přemýšlení, požádám o poskytnutí cenných rad, jak na to:-)
Poněvadž i já jsem vlastníkem domácí pekárny už skoro dva roky, peču skoro denně a došla jsem do stádia, kdy už kvasnicový chléb u nás nikdo nechce ani vidět, tudíž peču hlavně bílý toustový a housky.
Ale nad domácí výrobou kvásku, jeho udržování a neustálého používání k upečení klasického kváskového chleba přemýšlím už víc než rok a konečně jsem se k tomu odhodlala. Kvásek jsem založila v pátek a nyní neustále obcházím pečku a nahlížím přes okýnko na svůj první umíchaný kváskový chleba, který už tam dýl než hodinu kyne, prý, protože jinak moc nakynutě tedy nevypadá:-)
Tudíž mě čekají asi dvě možnosti: nechat ho vykynout déle a pak upeču chleba, který bude k jídlu, nebo ho nechat kynout déle a pak stejně upeču chleba, který vyhodím:-)
Takže to bude celý den plný napětí,jak to vlastně dopadne:-)
Na druhou stranu asi nemůžu očekávat úspěch hned při prvním pečení, tudíž mě opravdu zajímá, jak jste na tom vy, co jste se už odhodlaly, a jaké byly vaše první krůčky?
Já jsem upekla další chlebík, jsem z toho taková rozpačitá… Pokaždé ho mám stejný, nechám kynout dlouho, je krásně nabublaný a pak zapnu pečení a upeču chlebík, který je nahoře úplně rovný, není vůbec zaoblený… Tak nevím, kvásek se mi zdá v pohodě, pokaždé krásně bublinkuje, je kyselkavý, voní po burčáku, nevím, kde je chyba… Viren, poradíš? :-)))
No a k tomu droždí, vím, že spousta lidiček takhle peče, ke kvásku přidá kvasnice, ale já jsem právě kvůli žaludku svého muže chtěla přejít na chleba bez droždí, tak se k tomu nechci vracet…
Mamka pekla chleba v troubě normálně, když jsme byli malí, býval někdy přes víkend, když docházelo pečivo. Byl vynikající, ale nebyl to kváskový chleba, takže docela držel tvar. Asi začnu pekárnou, i když mám ráda experimenty, napřed asi vychytám vše kolem kynutí atd. a pak to zkusím i v troubě.
Virenko, taky nepočítám s tím, že bych to dělala pravidelně, spíš pro zpestření a ze zvědavosti.
A taky už mám naplánované kyselo, až vyrobím nějaký kvásek navíc.
Matildo, taky jsem pátrala a našla jsem návody i na ošatkový atd., nikam nespěchám, času dost, ale láká mě prostě zkusit všechno možné. Tak uvidíme, kam se dopracujeme. 🙂
Včera jsem pekla ze sušeného kvásku, klasika, zapínala jsem kolem půl šesté (a to jsem byla doma “chvilku“ – jen uklidit nákup, dát vařit na polívku, pocvičit logopedické povídání, aby mohli hošci chvíli k počítači) a upečeno zase skoro v noci. Dělala jsem poprvé, takže jsem podle nějakého netového receptu dala i jeden jogurt, chuťově je určitě lepší než jen z droždí, ale ten pravý, z domácího kvásku to není ani náhodou. Jen jsem to zkusila, protože do konce listopadu nebudu ani jednou doma dva dny ráno i večer, buď práce, nebo je něco domluvené. A když nejsem doma přes den, je tu dost zima a kvásek vůbec nekyne, to jsem zkoušela loni a nebyla tam ani bublinka. Potřebuje, aby se topilo, ale to tedy když nikdo není doma neděláme. K sušenému kvásku se musí přidat droždí v normální dávce a je to v chlebu znát. Přesto je chutnější než ze samotného droždí, takže možná se to u nás zase na čas ujme.
V troubě jsem chleba nikdy nepekla a ani se mi nechce – stačí ty operace s pekárnou, ještě představa, že pořád lítám hlídat troubu… Stačí mi pečení housek, to je rychlé a stejně to nejsem schopná dělat denně.
Ahojík:-)
děláte mi teda radost:-)
Dani, v troubě se určitě upéct dá, našla jsem na netu spoustu rad, nejvíc asi tradičně na dámě ohledně domácích pekáren a pečení chleba, jsou tam i rady ohledně pečení kváskového chleba v troubě. Tohle nebude tak jednoduché, protože nakynuté žitné těsto je řidší než pšeničné, kdo peče chleba v troubě, tak má často smůlu a chlebík se mu rozteče na placku. Taky mě to čeká, našla jsem rady typu – nechat kynout chleba celou dobu v nějaké formě, pokud nemáš ošatku, tak třeba větší skleněnou zapékací misku nebo v remosce, hlavně to musí být vymazané olejem, aby pak vykynuté těsto šlo lehce přesunout na plech s pečícím papírem. Trouba se nechává zhruba deset minut na plný výkon, pak se zeslabí a chlebík se dopéká, během dopékání se potírá vodou, jedna paní potírá mlékem místo vody a má chlebík krásně lesklý. A do trouby se dává kastrůlek s vodou, aby se během pečení odpařovala. Ale jak říkám, většina lidí, co to zkouší poprvé, vytáhne z trouby rozteklou placku. Buď uděláš těsto tuhší a pak se stává, že je chleba sušší a drolí se, nebo vláčnější, ale je rozteklý. Jak říkám, je to pro mě další meta, taky mě nebaví pořád vytahovat cihlu z pekárny a často se mi zdá, že nepeče už, jak by měla, ale ona i naše trouba je hrozná, stará jak svět, na stupně teploty se vůbec nedá spolehnout, jednou hřeje zvrchu, jednou zespodu, no děs.
Tak, čekám na váš první upečený chlebík, mě jeden zrovna taky kyne v pekárně, budu ji zapínat na pečení kolem čtvrté:-)
.. tak já mám taky “posuun“… Dneska jsem si v DM na zkoušku koupila sušený kvásek.. :-):-):-):-):-):-):-):-) tož tak u nás…. 🙂
Dnes jsem podruhé nakrmila kvásek, nádherně roste. Našli jsme nádherný starý džbán 2,5 litru, ideální velikost i tvar a i svou starobylostí se mi k tomu jaksi hodí, moje nadšení se ještě zvýšilo. 🙂
Uvažuju o upečení chleba v troubě, naše pekárna mi začíná připadat nějaká vyšeptalá, včera se mi totálně nepovedl obyč chleba, byl hezký, ale malinký a hutný až moc. Nevím, jestli to je zase ve vzduchu nebo v té pekárně.
Pečete někdo chleba v treoubě?
Já jsem byla zezačátku dost zmatená tím, jak se liší různé recepty a nevěděla jsem, z které strany na to. Ale ty stránky o kváskovém chlebu vypadají dobře, je tam popsáno jednoduše a přehledně vše, co začátečník potřebuje. Takže jsem si našla mírku na mouku, kterou si odměřím potřebných X deka mouky a nebudu nic vážit. Jsem hodně zvědavá, jak bude chlebík kynout, jaké poměry mouky se mi osvědčí, to si chce asi trochu otestovat. Jsem fakt netrpělivost sama, už aby byla středa. 🙂
.. tak já teda musím příznat, že kváskový chleba zatím pořád jen plánuju, k realizaci sjem ještě nepostoupila :-(:-(:-(
Ale podmáslový jsem už pekla a je výborný…. 🙂
Dani, udělala jsi mi opravdu velikánskou radost – tak hodně štěstí a zdaru:-) A neboj, fakt to není tak složité, jak to vypadá, nic neměřím, nevážím, jen sypnu mouku, kapnu vodu, podle toho, kolik kvásku chci mít vyrobeného, nevidím v tom už teď žádnou vědu:-)
Holky, tak se hlásím do klubu. 🙂
Našla jsem si na stránkách o kváskovém chlebu postupy, v té mojí kuchařce nic moc.
A tak jsem dnes založila kvásek a jsem už netrpělivá a zvědavá, jak to bude zítra vypadat. Budu referovat, a hlavně pak, až bude první chlebík, určitě napíšu.