Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Domácí nudle
Prosím, kdo mi poradí recept na tuto dobrotu? Já nevím proč, ale ty kupované mi ve vývaru hodně změknou a osliznou. Na návštěvě jsem měla nedávno domácí, to je lahůdka 🙂
Nemám ale strojek na nudle
Potvrzuju holkám, nevařit nudle v polévce. Ani do vlažné polévky je nedávat! Vždycky se to rozžblebtá. Zalíváme nudle na talíři.Když je večer polívka úplně studená, teprv tam ty nudle dám, ať nemám roztahaného tolik nádobí, ale to pak nemůžu ohřát zas celý hrnec, ale po talířku v mikrovlnce.
Nudle taky nikdy nevařím v polévce.
Občas udělám těsto jako na nudle, ale co nejtužší, a pak na hrubém struhadle nastrouhám do polévky, hodí se to hlavně do vepřové, když je např. kost od kotlet. Ale nesmí se toho dát moc.
No, domácí nudle nedělám, dělá je mamka, takže přesné míry a gramy neřeknu 🙂
Jen k tomu vaření – zásadně vařím nudle zvlášť – scedím, nechám okapat a pak dám na talíř a teprve zaleju polévkou – vývar nechytne od vařených nudlí pachuť a zůstane krásně čirý. Srovnání mám – nudle v polévce vaří můj taťka a fakt je to lepší vařit zvlášť 🙂
Ale jak čtu recept Nuninky, myslím, že podobně to asi dělá i mamka, vím, že tam dává taky jen vejce a mouku a nechá sušit.
Dělám stále stejný recept několik let mám sice strojek na nudle ale těsto je asi stejné.
350 g hrubé mouky
4 vejce
2 polévkové lžíce oleje
Postup: těsto se musí řádně propracovat a nechat tak 30 minut odpočinout. Dále jako každé těstoviny rozválet nechat proschnout trochu aby se těsto nelámalo dělám z toho i široké nudle nebo flíčky.
Lien děkuju
Qinty, to je román o nudlích 🙂
Já vím, že v polévce nudle dojdou, vařím je jen krátce a stejně jsou divné. Pokaždé. Zkazím si tím vývar 🙁
Kupuji jedině ros.těstoviny a pokaždé se naštvu 🙂 Proto chci domácí! 😀 Jen jsem nepostřehla, že by domácí nabyly, připadaly mi krásně teňounké, tak akorát 🙂
V mrazničce bojuji s každým místečkem, takže já musím sušit a to mi nevadí.
Jen si neodpustím Qinty, musela jsem se smát, když jsi psala, že sušíš fénem :-)) Já to na sluníčko dát nemůžu, mě by to uletělo z parapetu 🙂
Stejně jako Lien dělám placky po jednom vajíčku+hrubá mouka a pak teprve rozvaluji. Chce to trošku cviku, abys udělala těsto tak akorát tuhé, aby se pěkně válelo. Dělám nudle už asi 35 let, ale občas se mi povede udělat těsto moc tuhé a pak to dá fušku placku vyválet.
Já dávám placku schnout vcelku a pak teprve, když nelepí, tak ji rozkrájím. Když ji budeš krájet mokrou, tak se ti jednotlivé nudličky budou lepit k sobě a velice velice špatně se oddělují. Nejdřív překrojím na půlku, pak půlky dám na sebe a zase překrojím na půlku a mám vlastně 2 výseče. Ty dám na sebe a nakrájím z nich pruhy tak 4 cm široké, které dám zase na sebe. A pak už jenom krájím. Nudle do polévky na jemno, jako přílohu k pečenému kuřeti široké asi tak 0,5 cm. Na nudle do polévky válím placku hodně na tenko, na přílohové může být trošku silnější.
Když potřebuji mít placku proschlou rychle, tak vezmu fén a dám ho zapnutý pod placku a pomalu jím pohybuji, aby sušení probíhalo po celé placce. Je to za chvilku. Když svítí sluníčko, tak ho vezmu na pomoc, dám válek s plackou pod jeho paprsky a tady pozor, je to suché opravdu za chvilku, tak abys na ni nezapomněla, protože při přeschnutí je to na
vyhození. Láme se to a nejde s tím nic dělat. Já se snažím zachránit co se dá, ale tady to fakt nejde.
Nudle vařím zvlášť, protože nikdy nedovedu odhadnout množství, které mám do polévky dát a pak mi v tom stojí lžíce. Tak jsem se naučila uvařit všechny nudle najednou, jenom chviličku nechat přejít varem v osolené vodě a pak nechat pod pokličkou chvíli dojít. Pak je přecedím přes síto, propláchnu a dám do polévky. Dávám radši menší množství, protože ještě v polévce nabydou a přidat se může vždycky. To, co mi zbyde, nechám důkladně vychladnout, dám do mikrotéňáku a dám zamrazit. Potom, když vařím další polévku, tak mám připravenou dávku, když nemám čas válet placku. Nebo když si syn vaří sám (je polévkový), tak je přidává třeba do koupené knedlíčkové. Prostě se dají do hotové polévky tak, jak jsou zmrzlé, a může se podávat.
Začala jsem to dělat z toho důvodu, že usušené mi z nějakého důvodu jednou navlhly, zatuchly a bylo po parádě. Tohle nemá chybu a úspěšně to po mě praktikuje celá naše početná rodina.
Stejně tak dělám flíčky, protože i když mám ráda snad všechny kupované těstoviny, tak flíčky ani náhodou. To pak ty nakrájené pruhy na široké nudle ještě rozřežu na kostičky 0,5×0,5cm. A uvařené jsou taky za chvíli, nevím přesně kolik času, dělám to od oka. Nemá cenu je vařit dlouho, protože placka není nijak tlustá. Když je tam necháš dlouho, tak jsou takové rozpláclé. Když je ochutnáš při vaření a zdají se ti, že potřebují ještě chvilku, tak to je ten čas na vzetí, protože dojdou. Nakonec je lehce omastím buď olejem nebo pokud už mám uzené opečené, tak tím tukem.
(k pečenému kuřeti zase mastím máslem z pečení).
To je pak dobrota.
Držím pěsti a přeju dobrou chuť.
Qinty
Dělám z hrubé mouky a vajíčka. Jinak taky placka, oschnout, na proužky a nakrájet. Jen dělám každé vajíčko zvlášť. To bych nerozválela z šesti vajec. Takže mám třeba pět placek.
Sončo, jestli se ptáš mě 🙂 tak já je vařím rovnou v polévce. Ke konci varu. Už jsem je vařila, velmi krátce i zvlášť, dopadlo to stejně. Měla jsem je i trochu tvrdší a stejně jakoby v polévce nabydou a dojdou. No nic moc 🙂 Proto bych si chtěla vyzkoušet domácí
Krájím na tenoučko, není to tak těžké :-))
Sončo, jak to myslíš, jestli je vařím zvlášť?
Vařím tak jako kupované nudle. Do vroucí osolené vody přidám trošičku oleje, přidám nudle a vařím.
A vaříš je zvlášť? 🙂