Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Klasická jídla zdravěji
Snažím se mým strávníkům “pašovat“ při vaření do jídla zdravější potraviny, napadlo mě, že by jsme si tu mohli dát pár tipů. A hned začnu:
– když dělám palačinky, tak část mouky nahradím jemnými ovesnými vločkami
– do omáčky na paprice dávám místo klasické šlehačky zakysanou smetanu
– do bramboračky přidávám krupky, někdy vločky
– když peču buchty, tak přisypávám celozrnnou mouku
Jestli máte podobné vychytávky, sem s nimi.
Martsko, bulgur je celkem chuťově neutrální, trochu jako ta rýže nebo možná spíš kuskus.

Pohanka mi chutná do polívek – třeba bramboračka s pohankou je super, ale už jsem zjistila, že to musí být ta “celá“ pohanka, tak trojhranná. Když si koupím nějakou lámanou, nebo vločky, tak mi to “děsně smrdí“, že to nemůžu jíst… Takže já kupuju jenom tu celou trojhrannou….
Jáhly jsou výborné jako příloha místo rýže, jak jste už psaly…
Spoustu omáček se taky snažím nezahušťovat moukou, al ejnom zeleninou. třeba taky svíčkovou, nebo rajsou. Do té na másle osmahnu sobuli, mrkev, povařím s rajčatama nebo protlakem a rozmixuju a dochutím, do té mouku vůbec nepoužívám.
Do smetanových omáček používám převážně zakysanou smetanu.
Zelí zahuš´tuju strouhaným bramborem. Guláš někdy taky zahuštuju strouhaným bramborem, chutná to jinak, enní to špatné, to střídám, někdy mouka, někdy brambor…
Do bramborového salátu taky dávám jogurt, na to jsem zapomněla.
Místo rýžového nákypu dělám jáhelník – postup stejný, akorát místo rýže jáhly.
Daniello, nám taky pohanka nechutná, jáhly, kuskus nám nevadí, ale ta pohanka neprošla ani u mě. Ale protože už jí mám doma, tak když dělám rizoto, přihodím k rýži 3 lžíce pohanky, v té se to schová.
Ten bulgur má nějakou chuť, nebo je to jako rýže?
Omáčka ke svíčkové zahuštěná jen rozemletou použitou kořenovou zeleninou a cibulí, bez mouky. Karbanátky taky děláme radši na plechu v troubě(dá se použít jen pečicí papír a nepodmazávat) a řízky často raději nebalené napřírodno na alobalu grilujeme v troubě – je to i superrychlé i dobré. Taky kuskus, třeba i ke guláši(manželovi ani nechybí knedlíky!:-))

Kromě některého výše uvedeného jsem začala přidávat červenou řepu do různých jídel, např do zelné polévky (z kys zelí) nebo i do dušeného masa. Nastrouhám ji a nikdo to nepozná.
Bramborový placek- část brambor nahradím cuketou a peču na plechu v troubě.
Nebo dělám zelný placek také na plechu.
Zapékané brambory- část brambor nahradím cuketou.
Jako přílohu k masu- kuskus.
A jinak mě zrovna nic nenapadá, když si vzpomenu tak dopíši :-)))
Bamisko, jáhly když 1-3x napřed spaříš vroucí vodou, se pak uvaří snadno a rychle a nemají hořkou pachuť. Přidat se dají kamkoliv. Chuť je podobná kuskusu. Jinak ty jáhlové vločky (stejně jako pohankové, jemné ovesné, hráškové) koupíš v Kauflandu za nějakých 22-24Kč, je toho asi 300g, ty stačí jen přelít vřelou či horkou vodou, a je hotovo:o) Já z toho dělala Sáře kašičky: hrst jáhlových vloček spařených vodou, rozmačkaný banán, bílý jogurt či ovocná přesnídávka. Později mleté oříšky a med. Je to moc dobré!

jak upravujete jáhly, neznám to??
Tak já už sem psala, ale spojení bylo přerušeno:o(((
Já teda dělám různé zeleninové karbanátky (čočkové, zelné, cizrnové, mrkvovo-celerové s masem), nemusí se smažit v oleji, mohou se péct v troubě, popř. titanový hrnec. Někdy ty cizrnové plním do tortill se salátkem a jogurtovým dresinkem :o) mňam:o) Jinak jáhly se dají velmi dobře vpašovat do bramborové kaše, tedy spíše jáhlové vločky, je to moc výživné… Pokud si ještě něco vzpomenu, napíšu to sem:o) Jinak polévky, tam pašuju vše možné (pohanku, jáhly, veškerou zeleninku) :o)