Přihlásit se
VašeDěti.cz

VašeDěti.cz

  • Domů
  • Magazín
    • Volný čas
    • Výchova
    • Vzdělání
    • Vaše příběhy
    • Pohádky a povídky
    • Rodina a domácnost
    • Těhotenství
    • VD tipy
    • Výživa
    • Zdraví
  • VD speciály
    • Velikonoční speciál
    • Rodinná dovolená
    • Škol(k)a volá
    • Vánoční speciál
  • Ke stažení
    • Jak nepřijít o nervy, když se pustíte s dětmi do tvoření
    • Originální dárky od dětí
    • Velikonoční vajíčko 20× jinak
    • Adventní kalendáře, věnce a svícny
    • Adventní dárky 2013
    • Adventní kalendář 2019
  • VD novinky
  • Prodiskutováno
    • Děti
    • Rodinná (i jiná) témata
    • Poradny
    • VD + KLUBko
    • TAM-TAM
  • Soutěže
    • Aktuální soutěže
    • Vyhodnocené soutěže
    • Další internetové soutěže

Archiv diskuzí

Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.

Klasická jídla zdravěji

Snažím se mým strávníkům “pašovat“ při vaření do jídla zdravější potraviny, napadlo mě, že by jsme si tu mohli dát pár tipů. A hned začnu:
– když dělám palačinky, tak část mouky nahradím jemnými ovesnými vločkami
– do omáčky na paprice dávám místo klasické šlehačky zakysanou smetanu
– do bramboračky přidávám krupky, někdy vločky
– když peču buchty, tak přisypávám celozrnnou mouku

Jestli máte podobné vychytávky, sem s nimi.

Diskuzi založil/a Martaska 28.5.2009.
Sdílet Tweet
Stránky: [1] 2
anonymní
7.7.2009 v 9:04
smazáno administrátorem (nesouvisející příspěvek s reklamním obsahem)
Pamina
30.5.2009 v 18:12

Martsko, bulgur je celkem chuťově neutrální, trochu jako ta rýže nebo možná spíš kuskus.

ctiradka
ctiradka
30.5.2009 v 10:37

Pohanka mi chutná do polívek – třeba bramboračka s pohankou je super, ale už jsem zjistila, že to musí být ta “celá“ pohanka, tak trojhranná. Když si koupím nějakou lámanou, nebo vločky, tak mi to “děsně smrdí“, že to nemůžu jíst… Takže já kupuju jenom tu celou trojhrannou….

Jáhly jsou výborné jako příloha místo rýže, jak jste už psaly…
Spoustu omáček se taky snažím nezahušťovat moukou, al ejnom zeleninou. třeba taky svíčkovou, nebo rajsou. Do té na másle osmahnu sobuli, mrkev, povařím s rajčatama nebo protlakem a rozmixuju a dochutím, do té mouku vůbec nepoužívám.

Do smetanových omáček používám převážně zakysanou smetanu.
Zelí zahuš´tuju strouhaným bramborem. Guláš někdy taky zahuštuju strouhaným bramborem, chutná to jinak, enní to špatné, to střídám, někdy mouka, někdy brambor…

Martaska
29.5.2009 v 20:27

Do bramborového salátu taky dávám jogurt, na to jsem zapomněla.
Místo rýžového nákypu dělám jáhelník – postup stejný, akorát místo rýže jáhly.

Daniello, nám taky pohanka nechutná, jáhly, kuskus nám nevadí, ale ta pohanka neprošla ani u mě. Ale protože už jí mám doma, tak když dělám rizoto, přihodím k rýži 3 lžíce pohanky, v té se to schová.

Ten bulgur má nějakou chuť, nebo je to jako rýže?

Pamina
29.5.2009 v 13:43

Omáčka ke svíčkové zahuštěná jen rozemletou použitou kořenovou zeleninou a cibulí, bez mouky. Karbanátky taky děláme radši na plechu v troubě(dá se použít jen pečicí papír a nepodmazávat) a řízky často raději nebalené napřírodno na alobalu grilujeme v troubě – je to i superrychlé i dobré. Taky kuskus, třeba i ke guláši(manželovi ani nechybí knedlíky!:-))

Jovanka
Jovanka
29.5.2009 v 9:59

Kromě některého výše uvedeného jsem začala přidávat červenou řepu do různých jídel, např do zelné polévky (z kys zelí) nebo i do dušeného masa. Nastrouhám ji a nikdo to nepozná.

nuninka
29.5.2009 v 8:55

Bramborový placek- část brambor nahradím cuketou a peču na plechu v troubě.
Nebo dělám zelný placek také na plechu.
Zapékané brambory- část brambor nahradím cuketou.
Jako přílohu k masu- kuskus.
A jinak mě zrovna nic nenapadá, když si vzpomenu tak dopíši :-)))

Piškotka
29.5.2009 v 8:37

Bamisko, jáhly když 1-3x napřed spaříš vroucí vodou, se pak uvaří snadno a rychle a nemají hořkou pachuť. Přidat se dají kamkoliv. Chuť je podobná kuskusu. Jinak ty jáhlové vločky (stejně jako pohankové, jemné ovesné, hráškové) koupíš v Kauflandu za nějakých 22-24Kč, je toho asi 300g, ty stačí jen přelít vřelou či horkou vodou, a je hotovo:o) Já z toho dělala Sáře kašičky: hrst jáhlových vloček spařených vodou, rozmačkaný banán, bílý jogurt či ovocná přesnídávka. Později mleté oříšky a med. Je to moc dobré!

bamiska
bamiska
28.5.2009 v 20:41

jak upravujete jáhly, neznám to??

Piškotka
28.5.2009 v 20:40

Tak já už sem psala, ale spojení bylo přerušeno:o(((
Já teda dělám různé zeleninové karbanátky (čočkové, zelné, cizrnové, mrkvovo-celerové s masem), nemusí se smažit v oleji, mohou se péct v troubě, popř. titanový hrnec. Někdy ty cizrnové plním do tortill se salátkem a jogurtovým dresinkem :o) mňam:o) Jinak jáhly se dají velmi dobře vpašovat do bramborové kaše, tedy spíše jáhlové vločky, je to moc výživné… Pokud si ještě něco vzpomenu, napíšu to sem:o) Jinak polévky, tam pašuju vše možné (pohanku, jáhly, veškerou zeleninku) :o)

Stránky: [1] 2
0 Sdílet
Sdílet Tweet

Site Sidebar

Novinky e-mailem

  • 1× týdně info o nových článcích
  • dárky a překvapení
  • a další atraktivní novinky

Kam vám o nich máme dát vědět?

Už jste to četli?

  • Oslaďte si život s přírodními sladidly
    14.12.2022 - 0
  • Tipy na dárek pro děti i maminky
    12.12.2022 - 0
  • Jak si udržet dobrou náladu v předvánočním shonu
    5.12.2022 - 0

Nejnovější komentáře

  • Vojta: Život s Tourettovým syndromem
  • Marcela: Tip na dárek, na který se nezapomíná
  • Klára: Dětem zdravě: Jablečná buchta z kokosové mouky
  • Andrea: Šátek, nosítko nebo kočárek?
  • Andrea: Šátek, nosítko nebo kočárek?

Tady můžete vyhrát

    Sejdeme se na Facebooku

    Nepřehlédněte

    Náš tip

    • Hřejiví plyšáci uleví od bolesti, zahřejí a uvolní

    Nekonečná inspirace pro vás i vaše děti, aby vám spolu bylo fajn.

    Portál VašeDěti.cz už od roku 2004 přináší rady a užitečné tipy, jak si čas se svými dětmi užít.
    Kromě tisíců článků jsou tu pro vás připraveny také oblíbené soutěže, rozmanité speciály, inspirativní e-booky ke stažení a tipy na dárky pro děti.

    Vyhledávání

    Pátrání po

    Všechny rubriky

    • Redakce
    • Ochrana osobních údajů
    • Právní ujednání
    • Užitečné odkazy
    © 2004 - 2019 VašeDěti.cz - Mgr. Petra Vymětalová | ISSN 1801-2892 | info@vasedeti.cz

    Mobile Sliding Menu

    Pátrání po
    • Domů
    • Magazín
      • Volný čas
      • Výchova
      • Vzdělání
      • Vaše příběhy
      • Pohádky a povídky
      • Rodina a domácnost
      • Těhotenství
      • VD tipy
      • Výživa
      • Zdraví
    • VD speciály
      • Velikonoční speciál
      • Rodinná dovolená
      • Škol(k)a volá
      • Vánoční speciál
    • Ke stažení
      • Jak nepřijít o nervy, když se pustíte s dětmi do tvoření
      • Originální dárky od dětí
      • Velikonoční vajíčko 20× jinak
      • Adventní kalendáře, věnce a svícny
      • Adventní dárky 2013
      • Adventní kalendář 2019
    • VD novinky
    • Prodiskutováno
      • Děti
      • Rodinná (i jiná) témata
      • Poradny
      • VD + KLUBko
      • TAM-TAM
    • Soutěže
      • Aktuální soutěže
      • Vyhodnocené soutěže
      • Další internetové soutěže
    Sdílet
    Sdílet
    TOPlist