Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Klasická jídla zdravěji
Snažím se mým strávníkům “pašovat“ při vaření do jídla zdravější potraviny, napadlo mě, že by jsme si tu mohli dát pár tipů. A hned začnu:
– když dělám palačinky, tak část mouky nahradím jemnými ovesnými vločkami
– do omáčky na paprice dávám místo klasické šlehačky zakysanou smetanu
– do bramboračky přidávám krupky, někdy vločky
– když peču buchty, tak přisypávám celozrnnou mouku
Jestli máte podobné vychytávky, sem s nimi.

ten br. salát tak dělám taky, zeleninu níma na všechny způsoby, čočku taky zvládnou, ale na druhou stranu jíme asi spíš nezdravě, bez řízků by to nešlo, a i tu okurku si ráda dán na šlehačce ach jooooo

Do bramborového salátu část majonézy nahradím bílým jogurtem+ trochu soli a pepře. Jde to nahradit i celý, ale pak to chlap pozná :-))
Já některé polévky místo jíškou zahušťuji rozmixovanými vařenými bramborami – třeba do čočkové je to báječné 😀
Vařím klasická jídla, ale pravda je, že některé pokrmy dělám ve speciálním nádobí, které tuk skoro nepotřebuje. Knedlíky, které jsou české kuchyni vyčítány, dělám většinou bramborové nebo udělám nočky a ty jdou skoro ke všemu – hranolky jsem dětem snad ještě nikdy nedělala.
Daniello, mí chlapi naštěstí zeleninku taky můžou :))
Ten nejstarší syn asi v pěti letech měl nejoblíbenější oběd – brambory a k tomu dušená mražená zelenina :))
Taky z ní hodně vařím, hlavně v létě – to baštíme z poloviny jen zeleninová jídla.
Ájíku, taky smažím na oleji, a to na olivovém. Řízky neděláme skoro vůbec. Dělám na něm i zásmažku, je dobrá.
A vůbec moc nezahušťuju moukou, je to často jen přísada na zaplácnutí a užitek žádný. Takže radši udělám dva špenáty jen na cibulce, než jeden nadstavený.
Mám to štěstí, že klukům chutná i různé zrní, kromě pohanky, kterou manžel nemusí, snědí všechno.
Občas vařím pro zpestření bulgur místo rýže. A do masových vývarů někdy dávám kroupy místo nudlí a sypu hodně zeleniny, samozřejmě tak, aby to bylo dobré, ale aby jí tam bylo dost.
K masu s rýží taky dusíme mraženou zeleninu a přisypeme jako oblohu.
🙂 Já někdy zahušťuji polévky ovesnými vločkami místo zásmažky, do zelí nedávám na zahuštění jíšku, ale nastrouhaný syrový brambor (trochu povařit, na vylepšení chuti je tam ještě vhodné nastrouhat jablíčko). “Smetanové“ omáčky dělám nejčastěji z mléka (příp. zakysané smetany), klasickou smetanu dávám málokdy.
Do polévek se snažím dát co nejvíce zelených bylinek (nasypu a vypnu) – petrželku, pažitku, kopr. Polévka dostane bylinkový šmak a je to zdravé.
A zásadně smažím na oleji.
Možná si ještě na něco vzpomenu 🙂
Hezké téma.
Místo obyč. cukru kupujeme med, třtinový natural cukr a javorový sirup. Používám podle toho, co je vhodné.
Vločkové lívance miluju, takže taky doporučuju zkusit.
Nic dalšího mě zrovna ne a ne napadnout, tak se ozvu, až mi začnou líp pracovat závity.
Snažím se mým strávníkům “pašovat“ při vaření do jídla zdravější potraviny, napadlo mě, že by jsme si tu mohli dát pár tipů. A hned začnu:
– když dělám palačinky, tak část mouky nahradím jemnými ovesnými vločkami
– do omáčky na paprice dávám místo klasické šlehačky zakysanou smetanu
– do bramboračky přidávám krupky, někdy vločky
– když peču buchty, tak přisypávám celozrnnou mouku
Jestli máte podobné vychytávky, sem s nimi.