Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Co uvařit pro 10 lidí?
Holky,
prosím, zkuste mi poradit co uvařit pro početnou návštěvu?
Příští sobotu čekáme příbuzné, s kterými se vidíme max. 2x za rok, protože bydlí daleko. Přijedou před obědem a odjedou večer. Takže řeším oběd, něco sladkýho ke kafi a takovou dřívější večeři pro 10 lidí (já, manžel, 2 letá dcera, manželský pár a 5 kluků – čtyřletá dvojčata a kluci ve věku 14,16 a 18 let).
Něco už mě napadlo, ale ráda se nechám inspirovat.
Čím jednodušší to jídlo bude, tím líp 🙂
Lussy 🙂
Matilda by to mohla přijet i upéct (a pak i k nám :-)) )
U nás se s velkým úspěchem setkává masovo zeleninová směs – na olej cibulku, oprančit, na to na kousky maso (množství dle strávníků) – já dávám kuřecí a pak i játru. Potom k tomu zeleninu – lze mražená (hrášek, kukuřice – té hodně, mrkev, můžeš cuketu, papriku, rajčata, cokoliv tě napadne). Nakonec tam dávám z konzervy bílé fazole v rajčatové omáčce + rajský protlak, kečup, a sojovou omáčku a worchester. (prosím neukazovat recepis profi kuchařům 🙂 )
Jíme to s toasty (dopředu si je dám do toasteru, tam se opečou, a pak jen ohřeju všechny najednou v troubě).
Dále jsou moc dobré slané záviny – do listového těsta můžeš dát cokoliv v jakékoliv kombinaci – šunka, uherák, oprančený nakrájený porek, tvrdý sýr, hermelín, olivy. Oregano a protlak nebo kečup. Zabalíš, upečeš a nestačíte se olizovat.
Pro mrňata bych nachystala pudink s ovocem a zmrzlinou.
Kruci, Tys mi teď udělala chutě! 🙂
Já bych to řešila gulášem. Když náhodou zbude, dá se jíst i další dny..:-)) Knedlík domácí nebo koupit. Se sladkým si poradíš, receptů je spousta.. Jen aby to nedalo moc práce, viď? Na mezidobí bych spáchala těstovinový či zeleninový salát a k večeři obložený talíř. Je rychlý a každý si vezme, co mu chutná. Jen je to asi finančně náročnější.
Mati už si to píšu a asi co nedříve udělám, miluju čerstvě upečené pečivo 😀 Jo a pekárnu mají naši, tak si ji asi půjčím… Jen prosím o osvětlení té rýhy na závěr – nějak si to neumím představit – no asi jsem tupá 😉
Jani:-) 500g hladké mouky, lžičku soli, 350ml mléka, 1/3 kostky droždí, lžičku cukru, a máslo dávám od oka, když dáš víc, nevadí:-) měly by být tuším dvě velké lžíce změklého másla, já to tak nějak odkrojím nožem asi 1,5cm plátek. Z trošky teplého mlíčka, lžičky cukru, trošky mouky a droždí necháš udělat kvásek, stačí 15minut v teple. Pak do mísy mouku, do důlku máslo, mléko, kvásek, zpracovat, nechat kynout asi dvě hodinky. Já na to mám pekárnu, tam to všechno prdnu, mlíko máslo mouku na to, droždí jen rozdrobím a nechám udělat a vykynout těsto, takže to mám v tomhle jednodušší. Těstíčko je super, dá se různě tvarovat, já se s tím nepářu, udělám dlouhý váleček, rozkrájím přibližně na devět až deset housek, zpracuji v ruce na malé válečky, dám na plech s pečícím papírek, každou housku podélně do půlky nakrojím nožem – udělám takovou rýhu, potřu vajíčkem a dám péct – na 180 stupňů zhruba 20minut. Jsou fakt bezvadné.
Teda mňam, slintám taky – prosím o receptík na ty máslové houstičky, to bych si dala 😀
Lussy, tak na oběd mě napadá taková domácí boloňská omáčka a špagety – na osmahnutou cibulku hodíš mleté maso, osolíš, opepříš, okořeníš podle chuti, přidáš česnek, osmahneš, až se rozpadne na kousíčky, potom podliješ horkou vodou a chvilinku dusit, pak rajský protlak, dochutit, zahustit. Uvaříš hromadu špaget, dáš omáčku, k tomu kupu strouhaného sýra a rychlý oběd je hotový. Ke kávičce peču s úspěchem kefírovou buchtu na plechu, recept nevím z hlavy, ale mám ho z internetu, na konec se to polije polevou podle chuti, výborná je čokoládová a posypat kokosem, nebo citronová, s tou to je pikantnější. No a k večeři, přiznám se, že pro tolik lidí a převážně chlapy bych asi nic zvláštního nepřipravovala, když je nás tak hodně, tak dělám švédský stůl – na jeden talíř nakrájím po různu zeleninu, na kulatý tác dám všechno možné, nakrájím hermelín, plátkový sýr, šunku, salám, co mě napadne a k tomu peču čerstvé máslové housky, jak se pečou a voní, tak všichni už slintají:-)
Holky,
prosím, zkuste mi poradit co uvařit pro početnou návštěvu?
Příští sobotu čekáme příbuzné, s kterými se vidíme max. 2x za rok, protože bydlí daleko. Přijedou před obědem a odjedou večer. Takže řeším oběd, něco sladkýho ke kafi a takovou dřívější večeři pro 10 lidí (já, manžel, 2 letá dcera, manželský pár a 5 kluků – čtyřletá dvojčata a kluci ve věku 14,16 a 18 let).
Něco už mě napadlo, ale ráda se nechám inspirovat.
Čím jednodušší to jídlo bude, tím líp 🙂