Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Co uvařit pro 10 lidí?
Holky,
prosím, zkuste mi poradit co uvařit pro početnou návštěvu?
Příští sobotu čekáme příbuzné, s kterými se vidíme max. 2x za rok, protože bydlí daleko. Přijedou před obědem a odjedou večer. Takže řeším oběd, něco sladkýho ke kafi a takovou dřívější večeři pro 10 lidí (já, manžel, 2 letá dcera, manželský pár a 5 kluků – čtyřletá dvojčata a kluci ve věku 14,16 a 18 let).
Něco už mě napadlo, ale ráda se nechám inspirovat.
Čím jednodušší to jídlo bude, tím líp 🙂
jooo Matildo, neodolala jsem a houstičky už se zadělávají v pekárně..jsem zvědavá… 🙂
já tak dělala naložené kuřecí steaky (maso naložíš den předem, ptootm jenom zprudka osmahneš) a k tomu může být cokoliv, třeba bramborová kaše, brambory, hranoslky, bramborový salát…. I když to se dá udělat i večer na tom grilu….
A taky má dobrou zkušenost s dvěma druhy salátu, jeden udělám zeleninový s balkánem, druhý tětovinový s ďábelkou… Každý si vybere,c o má raději….
Manžel by ocenil klasiku jako řízky, guláš nebo knedlozelovepřo, či svíčkovou..apod…. 🙂
Ahoj a co takovou tu kuřecí roládu bez rolování (na netu je spousta receptů), já jí nedávno taky dělala pro návštěvu,připravit si to můžeš dopředu, naházet do toho můžeš cokoli (já do ní dávám něco jako smaženici s houbama, pak to jen šoupneš do trouby nemusíš to moc hlídat… a jestli jsou velký strávnící, tak uděláš 2 🙂 a k tomu brambor kaši,
sladké bud nějakej koláč na plech, nebo taky připravuju často poháry s kysankou,nebo s pudinkem, dám do nich nějaké ovoce z konzervy, nebo čerstvé, podle období… a je zákusek hned 😉
a večeře, to bych taky řešila oblož taléřem, nebo venku grilovačkou….
pár odkazů, pokud tu roládu neznáš:
http://www.mamincinyrecepty.cz/drubez/kureci-rolada-bez-rolovani
http://www.gurmaniarecepty.estranky.cz/stranka/kureci-babovka
http://www.gurmaniarecepty.estranky.cz/archiv/iobrazek/106%5B/img%5D
Holky,
díky za nápady. Houstičky vypadají úžasně, někdy je určitě udělám, ale pro 10 lidí fakt ne :-). Ti starší kluci k nám jezdili každý rok na prázdiny, naposledy tu byli před 3 lety a měla jsem pocit že nás doslova sežerou. Každý 10 knedlíků, k večeři jedna pizza pro každého jako nic.
Když jedeme my k nim, tak to je v pohodě, kde se nají 7 lidí,tam se nají i 10. Ale obráceně je to horší. Samozřejmě koukám i na finanční stránku, ale kdybysme k nim jeli, tak projedeme aspoň 800,-, takže to vyjde nakonec nastejno.
Mého manžela hned napadly bramborové knedlíky, špenát a hovězí na česneku. Tak jsem ho málem uškrtila. To bych rovnou mohla dělat knedlo vepřo.
Mě napadly buď ty špagety s mletým masem nebo guláš s těstovinama. K tomu polívku – nějaký vývar se zeleninou.
Pak bábovku nebo nějakou rychlou buchtu, možná bych mohla zkusit tu kefírovou. Tu jsem ještě nedělala.
A večer když bude hezky bysme si mohli upéct buřty (oni bydlí v bytě a tak by to pro ně byl zážitek) nebo něco hodím na gril.
Ale pište dál, přijedou až příští víkend, tak je času dost 🙂
Kuře na zelí
* 1 očistěné kuře
* 1/2 až 1 kg kysané zelí v šáčku
* 10 dkg anglické slaniny (i více dle chuti)
* sádlo
* sůl
* kmín
* koření na pečené kuře
Pekáč vymastíme sádlem, na dno rozložíme zelí. Na zelí dáme pokrájené plátky anglické slaniny. Kuře okořeníme jak jsme zvyklí dle chuti- sůl, kmín, česnek, parika,… Trošku podlejeme vodou. Skoro po upečení vyndáme zelí se slaninou do misky. Šťáva z kuřete se propojí se zelím. Ochutnejte a pokud to máte moc kyselé, můžete si dochutit zelí špetkou cukru. Kuře můžeme dát ještě dopéct, kvůli kůžičce. Uvaříme těstoviny a ty promícháme se zelí se slaninou. Můžeme jako přílohu dát i houskový nebo bramborový knedlík.
Švej Žu žu
* 300g masa
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička soli
* 1 lžičky pepře
* 1 lžička KARI koření
* 2 žloutky
* 1 lžička MAGGI
* 1 lžička wolčestru
* hrst oříšků
Necháme vše (bez oříšků) uležet v ledničce 24 hod. Dáme na rozpálený olej a nakonec dáme pokrájené oříšky. Příloha rýže.
Špagety s kuřecím masem
* Kuřecí maso
* Špagety
* Mrkev
* Pórek
* Zelí – čerstvé
* Cibulka
* Koření mexico gril (Vitana)
* Pikantní sojová omáčka
* Sůl
Posmažíme cibulku, ke které přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso. Posmažíme. Podle chuti polijeme pikantní sojovou omáčkou a posypeme kořením mexico gril. Přidáme mrkev a pórek (pokud máme). Mezi tím si uvaříme špagety, které pak přimícháme k připravenému masu a opět polijeme sójovkou a posypeme kořením. Přidáme zelí nakrájené na kousky a důkladně promícháme a poté servírujeme.
Mě sice taky hned napadly řízky či guláš, ale můžeš to udělat na přírodní bázi, ty vepřové řízky, s krásnou hnědou omáčkou, k tomu dětem bramb.kaši, ostatním brambory či hranolky, a talíř vyzdobit oblohou. Večeři jednoznačně švédský stůl, nic teplého bych už nedělala. To musí každý pochopit :o) Jééé, jsem zvědavá, co teda uděláš, dej echo (pokud už tu není, nečetla jsem všechny příspěvky).
Matildo jo aha, já jsem si představovala ty pletené, tak mi bylo divné, jaká rýha. Teď už to chápu, oválek s čárkou :-))
Jedu pro Barču, tak se stavím pro droždí a to by bylo aby to večer nebylo 😀
ahojky, já dělám ráda buď klasické vepřové řízky, ideálně s br. salátem nebo pro děti s br. kaší. Obojí se dá jíst i studené, tedy třeba k té večeři. A pak dělávám hodně ráda na větší akce rolády. Z vykoštěného kuřete nebo jiného masa. Je to fajn, že si jí upečeš už den předem a dá se servírovat jak studená, tak teplá.
Jinak klasika – sekaná, guláš nebo omáčky (rajskou, koprovku, apod.).
Jinak taky občas peču jogurtovou buchtu a je moc dobrá. Dělávám ji ale s ovocem a drobenkou. Nebo dobrá je bábovka (já zboňuju tvarohovou) a není to (obojí) pracné.
A ještě mívám úspěch se štrůdlem. Koupím těsto a třeba z jednoho plátku udělám klasický jablečný štrůdl a zbylé dva naplním podle toho, co dům dá, např.: 1) uzené a kys. zelí, 2) cibulka, houby, sýr 3) špenát smetana sýr, apod. Navrch před pečením sypu sezamem a solí.
A co máš v plánu? Pochlub se? 😉
No, já teď taky slintám:-) Jsou to super nápady, budu si to muset značit, když už nevím, kudy kam:-)
Jani, prostě tak jak se pečou housky, když je koupíš, je tam třeba uprostřed vyhloubený křížek. Tak já nedělám křížek, ale houstičky dělám podlouhlé a podélně uprostřed vytlačím příborákem rýhu, jakoby to rozpůlím napůl, ale samozřejmě ne úplně. Já se s nimi moc vzhledově nepářu, tak jak ušulám ten velký váleček a rozkrájím nožem na kousky, tak každý den kousek po rozkrojení je spíš podlouhlý, než kulatý. Tak využiju nabídnutého tvaru, jen mírně v dlani upravím a dám na plech, ony se totiž v troubě po vykynutí pěkně uhladí, takže i když to nejdřív vzhledově není nic moc, tak po upečení vypadají hezky. To jen, aby sis zbytečně nepřidělávala práci, není třeba se s tím moc trápit:-)
Co zkusit pečené kuře, třeba se zeleninou a bramborem, když je víc strávníků, přidám víc kuřat (popřípadě jen stehna či křídla, dle chuti). Zeleninu (nejraději mám mraženou) osmahnu na másle, trochu podleju a dusím do měkka, dá se ale ke konci pečení přidat ke kuřeti. Brambory klasicky, když mám málo času tak ve slupce do papiňáku – každý si oloupe podle chuti a ty zbylé se líp skladujou.
Na večer při početnější sestavě máme rádi fondy – masové, sýrové nebo ovocné (třeba jahody v čokoládě). Nejraději máme masové – malé kousky různého masa tak akorát do pusy, nejépe různě naložené (olej, koření…), na stůl nakrájím spoustu zeleniny (okurka, paprika, mrkev, rajče, apod.), připravím čerstvě mletý pepř, misky s pikantními omáčkami (dipy). Každý stolovník musí mít před sebou talíř, kde si sousto dochutí. Pak už se jen baští a klábosí 😀