Jak vychovat šťastné dítě

Rubrika: Kulturní a literární tipy

Máte děti nebo se je chystáte mít? Pak je tato kniha právě pro vás! V rozšířeném vydání úspěšné knihy Rodičovství není pro každého autorka předává bohaté zkušenosti, které získala ve své psychologické poradně ve Spojených státech…

V rozšířeném vydání úspěšné knihy Rodičovství není pro každého autorka předává bohaté zkušenosti, které získala ve své psychologické poradně ve Spojených státech. Vychází přitom z poznatku, že i nenarozené dítě vnímá, cítí a objevují se u něj rozumové aktivity, a ze zjištění, že většina problémů u lidí vzniká v raném dětství, ale i při porodu nebo před ním.
Zdůrazňuje význam rodičů a radí, jak u vašeho dítěte výchovou rozvinout ty nejlepší rysy a potlačit nežádoucí vlastnosti.

V úvodních kapitolách knihy autorka Eva Rheinwaldová zdůrazňuje úlohu rodičů v životě dítěte, zamýšlí se nad vlivem společnosti na rodinu i naopak. Pak své čtenáře provází výchovou dítěte. Oproti očekávání však nezačíná v momentě, kdy se dítě narodí, ale odhaluje skutečnosti, které mluví pro výchovu již od početí.
Cílem knihy je přesvědčit čtenáře, aby svoji roli rodičů brali velmi vážně a stále se vzdělávali v oblasti výchovy dětí.

Kniha Jak vychovat šťastné dítě z Vás sice sama o sobě toho nejlepšího rodiče neudělá, ale může se stát dobrým rádcem při výchově Vašich dětí, a to již od chvíle, kdy o nich teprve začnete uvažovat.

Pro představu vyjmenujme pár kapitol: Zdravá společnost se skládá ze zdravých jedinců, Dítě není hračka, Kdy začít s výchovou, Předporodní zkušenosti jako základní kámen vývoje, Umění rodičovství, Smysl pro pořádek a sebedisciplínu, Charakter a identita, Citový vývoj dítěte, Pubescenti a adolescenti.

Na závěr je připojen Stručný přehled důležitých zásad, který začíná slovy:
„Úkolem rodičů je pomáhat dítěti vypěstovat si vlastní identitu, respektovat přitom jeho jedinečnost a citlivě ho vést k probuzení všeho dobrého, co v něm je. Učit ho kontrole všech negativních vlastností, jež v sobě každý jedinec má…“

Autorka vycházela se svých zkušeností získaných více než dvacetiletou praxí v oboru klinické psychologie, kdy pracovala sice s dospělými, ale původ jejich současných problémů opakovaně nacházela v dětství nebo v období před porodem, resp. v samotném příchodu na svět. Proto se snaží upozornit na chyby, kterých se rodiče mnohdy díky svojí nevědomosti dopouštějí a jimiž mohou tak svým dětem způsobit psychické problémy v pozdějším životě.

Vydává nakladatelství Motto, 2005
ISBN 80-7246-248-2

Napsal/a: redakce (Petra)

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist