Říjnové tipy do dětské knihovničky

Rubrika: Kulturní a literární tipy

Máme tu už pár dní říjen a je tedy čas i na pár dalších tipů do dětských knihovniček. Tentokrát jsem pro vás z knižních novinek posledních týdnů vybrala klasiku upravenou pro menší čtenáře i dobrodružné čtení.

Mladý samurajJako první bych vybrala druhý díl trilogie Mladý samuraj, která postupně vychází v nakladatelství Jota. Po Cestě válečníka následuje nyní Cesta meče. Opět se tu setkáte s Jackem, který po tragické smrti svého otce zůstal v Japonsku. Po zvládnutí Cesty válečníka má před sebou Cestu meče. Jack s pomocí svých kamarádů plní spoustu úkolů a prochází řadou zkoušek, aby se mohl stát skutečným samurajem a mohl se vydat domů za svojí sestřičkou. Děj románu se odehrává v 17. století a vychází ze skutečných historických postav a událostí. Děj je napínavý od prvních stránek, o dobrodružství není nouze.
Vy budete mít šanci tuto knihu vyhrát s námi v soutěži Víte…? od 9. do 22. října.

DůmHlavním hrdinou knihy Dům – Velká bitva s Omany je desetiletý Marek, kterému se život změní v jedno obrovské magické dobrodružství v momentě, kdy si v pražské zoo odskočí na záchod. Octne se totiž v domě, kde neutíká čas, pokud ovšem nenecháte otevřené dvěře. V Domě se také všem splní každé přání. Všechno však má svá ale a Marek brzy musí bojovat s podivnými duchy, kteří ohrožují Dům, zároveň se snaží zachánit svoji nejlepší kamarádku. K tomu bude potřebovat naučit se cestovat časem, aby poznal tajemství kouzelníků Rudolfa II. a naučil se je používat.
Popisují vaše děti zážitky, které dle vašeho dospělého úsudku nemohou mít? Máte snad i vy zvláštní vzpomínky na dětství, které nedokážete zařadit? Možná jste i vy kdysi měli Klíč a prožili svá dobrodružství v Domě…

Komisař VrťapkaDalší titul jistě potěší malé detektivy. Mnozí z nich již asi budou znát z časopisu Mateřídouška příhody komisaře Vrťapky, možná už máte doma i jeho sebrané spisy. Nakladatelství Mladá fronta letos vydalo pokračování Komisař Vrťapka: Sebrané spisy 2. Na své si zde přijdou hlavně děti, které baví přemýšlet a pátrat po záhadnách. Posílí si své mozkové závity, nenápadně potrénují čtení a zábavnou formou si procvičí logické uvažování, pozorovací schopnosti a analytické myšlení. Nad některými vrťapkovými úkoly se možná potrápíte i vy. Určitě se ale můžete těšit na spoustu zábavy a obvyklé vydařené ilustrace.
Pokud budete chtít tuto knihu pořídit svým dětem a přitom třeba i dost ušetřit, zapojte se do aukce od koruny, která začala právě dnes.

Na konec jsem si nechala klasickou literaturu pro čtenáře (a posluchače) od 5 let, do jejíhož vydávání se pustilo nakladatelství Fragment. V edici Dobrodružné čtení vyšly zjednodušené příběhy se „zvířecími“ ilustracemi Tonyho Wolfa upravené podle románů Cestakolem světa za 80 dní a Ostrov pokladů. Myslím, že příběhy Williama Foxe, ani dobrodružství Jima Hawkinse na palubě Hispanioly není třeba popisovat. Budete-li o nich chtít číst i svým dětem, můžete je zkusit vyhrát v dalším kole soutěže Víte…?, které se můžete zúčastnit od 12. října.
Antonín Šplíchal ilustroval Staré pověsti české už „klasicky“. I ty jsou převyprávěné tak, aby jim mohly porozumět mladší děti. Oproti dvěma výše zmiňovaným titulům jsou zde texty o něco rozsáhlejší, proto jsou doporučeny čtenářům od 6 let. Najdete tu 21 pověstí, které by měl znát každý správný Čech – počínaje Praotcem Čechem, přes Oldřicha a Boženu, krále Ječmínka až po Blanické rytíře a Macochu.
Ostrov pokladůCesta kolem světa za 80 dníStaré pověsti české
Zaujal vás některý z dnešních tipů? Mají vaše děti rády dobrodružné příběhy nebo dávají přednost klasice?

Tento článek byl připraven ve spolupráci s partnerským serverem Akce-Novinky.cz, na jehož stránkách najdete kromě informací o knižních novinkách také pozvánky na literární akce, soutěže o knihy a aukce zajímavých titulů.

Napsal/a: redakce (Petra)

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)

  • Petra Vymětalová

    Právě jsem vyhodnotila soutěž o Cestu kolem světa za 80 dní a Ostrov pokladů – výsledky najdete ZDE.

  • Ivča a Domča
    Ivča a Domča

    bokul, moc gratuluji:-)

  • Petra Vymětalová

    Právě jsem vyhodnotila Soutěž s Mladým samurajem.

  • Ivča a Domča
    Ivča a Domča

    Knížku Staré pověsti české máme doma, je nádherně zpracovaná, vysloveně pro děti, které se nebudou trápit, že je to „nebaví“. Krátce, ale jasně vyprávěné pověsti, přemluvené do dětské řeči, navíc spousta nádherných obrázků. Moc krásná kniha, doporučuji. Jednu ode mě dostal i synovec k narozkám.

    Ještě se mi líbí ty s Williamem Fogem, ani jsme nějak nezaregistrovala, že vyšly, musím zkouknout, vypadají lákavě:-)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist