Jak jsme slavili v červenci Vánoce

Rubrika: Tradice a zvyky (nejen) v naší rodině

1246521_christmas_treePřijde mi,že jara se snad ani nedočkáme,a tak jsem se rozhodla napsat článek rovnou na letní téma…
V roce 2000 jsme s přítelem (dnes manželem) koupili starý rodinný domek. Z původně plánované menší opravy se vyklubala prakticky demolice domku a stavba nového. Byli jsme mladí (myslím mladší než dnes), plní elánu a optimismu a naše stavba s 1500 m2 velkou zahradou se stala brzy oblíbeným místem různých dýchánků,pařeb a oslav…

Nelpěla jsem totiž na tom, aby mi někdo náhodu něco nepošlapal, nezničil nebo nějakým jiným způsobem nezdevastoval. Akce se konaly od jara do podzimu, když bylo krásně, postavili jsme na zahradě stanové městečko, když bylo ošklivo, spalo se v domě na betonových podlahách na karimatkách.

V roce 2003 nás nějak spontánně napadlo, že bychom mohli zase udělat nějakou akcičku, ale udělat jí nějak nevšedně. Dali jsme s manželem hlavy dohromady a celkem rychle se shodli na tom, že uděláme Vánoce v létě, že to je celkem originální. Obvolali jsme kamarády a známé co na to říkají, všichni byli nadšení a šli s námi do toho. Aby toho na nás nebylo moc, rozdělili jsme si úkoly a každý pár nebo rodina musela něco zařídit.

Počasí nám přálo až moc, bylo přes 30 C, sluníčko pralo jak o život, prostě Vánoce naprosto naruby. Kamarád sehnal v sokolovně stoly a židle a na zahradě jsme připravili tabuli jako na svatbu. Někdo přinesl staré vánoční ubrusy, svícny a výzdobu. Já v papírnictví dokonce sehnala i ubrousky s vánočním motivem. Kamarádka z hospody půjčila 30 talířů, příborů a skleniček. Jako vánoční stromek posloužil malý smrček,co rostl na zahradě, klasicky jsme ho ozdobili. Každá ženská přinesla buď cukroví, salát, rybu, vinné klobásy, řízky nebo bramborový salát. K pití jsme koupili sud piva. Domluvili jsme se i na dárcích, hlavně kvůli dětem. Ty byly nadšené nejvíc. Rodiče jim vysvětlili, že letos naděluje Ježíšek 2x, že nemusí čekat do prosince, že bude nadělovat už teď. Po večeři jsme si zazpívali koledy a vyslali jsme děti na procházku po vsi s jedním dospělým, aby šli vyhlížet Ježíška a my mezitím nandali dárky pod stromek. Předem jsme si dali limit 10,- za jednu věc. Takže děti měli různé omalovánky, pastelky, lízátka a další drobnosti. Dospělí si nadělili škrabku na brambory, skleničku, propisky, prostě drobnosti do desetikačky. Já tátovi doma prohrabala knihovnu a s jeho svolením jsme rozdala knížky, které snad ani nikdy nečetl a už je nechtěl. Kamarádi, co si zrovna koupili domek k rekonstrukci, dostali knihu Budujeme podkroví. Kamarádka, milovnice všech zvířat, dostala Začínáme s chovem koz. Kamarád, blázen do veteránů dostal Jak opravit Spartak bez cizí pomoci atd. atd. Po večeři jsme rozkrajovali jablíčka a házeli botou.

Jedinou skvrnou na kráse byla absence sněhu. Měli jsme totiž vymyšleno, že táta kamaráda dělá na zimním stadionu s rolbou a že až budou udržovat ledovou plochu,že by nám hromadu sněhu přivezl. Přijel, ale na vozíku měl chlazení na pivo. Myslel chudák,že v tom „sněhu“ chceme chladit sud s pivem a tak aktivně sehnal chlazení,že to je lepší než sníh :o)).
A abych nezapomněla, tohle se odehrávalo v pátek odpoledne a v sobotu byl samozřejmě Silvestr. Bylo šílené vedro a tak jsme se šli vykoupat do rybníka, pak udělali jednohubky a chlebíčky a grilovali maso. O půlnoci jsme bouchli šampus, stříleli petardy, holky lítaly po zahradě s prskavkama ve vlasech jako Simona Stašová v Pelíškách, no prostě se to povedlo.

Naštěstí bydlíme na kraji vsi a navíc od dalších domů nás odděluje stodola se zahradou, takže sousedi byli na naše občasné akce zvyklí a neměli to z první ruky. Přesto druhý den přišel nejbližší soused popřát k tomu, že jsme se konečně vzali. Když jsme mu vysvětlili, že jsme neslavili svatbu, ale Vánoce a Silvestr, řekl jenom AHA a šel domů.

Napsal/a: Lussy

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (9 vyjádření)

  • bamiska

    akce super….
    jak psal Ájík, až zas něco uspořádáte napiš …my dorazíme:-))
    no vánoce dobrý,ale v paneláku by to asi nebylo ono…jde o lidi musí být parta a to vy evidentně jste a to je to nejhezčí a pak se daří….informuj nás dáááál

  • Lussy

    Ctiradko,
    svatba nebyla zas tak blbnoucí akce jako spíš neorganizovaný chaos,ale vyšlo to nastejno:-).
    Tak já se pokusím to nějak čtivě sesmolit.
    A Vánoce v létě jdou slavit i malém bytě,vždyť je to pořád stejné,akorát venku bude jiné počasí.Takže se musí oproti prosinci hlídat aby se nezkazil bramborový salát a tak. A kapr se hůř shání.

  • ctiradka

    Lussy, já se taky přidávám s prosbou o napsání dalších článků s nějakýma blbnoucíma akcičkama…. třeba tou svatbou…. Tohleto já mám taky ráda… Akorát my nemáme tu zahradu, bydlíme v bytě ve městě…
    Ale pře třemi lety jsme dělali třeba pyžamový bál v jedné hospodě, nebo na Silvestra jsme dělali maškarní.. Jsou to krásné vzpomínky….
    A mimochodem oslavy vánoc v létě jsem se vždy chtěla zůčastnit, pořád doufám, že to jednou zorganizuju pro děti…akorát že to nebude tak ve „velkém“, když nemáme „kde“…..

  • Lussy

    Ájíku,
    letos chceme udělat spojenou oslavu dcera 1.rok+já 30+manžel 35,tak se to možná v něco zajímavého zvrhne a napíšu o tom.
    Jinak další článek na podobné téma by mohla být naše svatba-to byla tragikomedie na druhou. Bude to 5 let a dodnes na ní všichni zúčastnění vzpomínají:-))).

  • Aha :)))
    A jé, tak to já bych se soutěží raději přidala k chlapům, i když mrkvičku mám ráda :))))
    To je fajn, takhle blbnout, líbí se mi to 🙂
    Tak až zas něco uspořádáte, napiš zas o tom 🙂

  • To je super takové akce :-)))

  • Lussy

    Ájíku,
    soused si už zvykl,a tenkrát si o nás asi definitivně udělal obrázek:-).
    Asi 2 roky jsme nic podobného nepodnikli.Naposledy dětský den,ale zúčastnit se museli soutěží i rodiče-skákat v pytli a tak. Upekla jsem obrovské tvarohové koláče a dovnitř zapekla dvacku,jedno dítě se nám málem udusilo,jak se snažilo jako první prokousat do středu a dospělí chytali co padalo na zem. A pro nás jsme měli na závěr speciální disciplínu-chlapi-kdo dřív vyjipe pivo na ex a ženský-která dřív schroupe mrkev:-).

  • Lussy, to musel být nářez :)))))
    Moc hezké 🙂 Jen by mě zajímalo, co si asi pomyslel pan soused 😉
    A co teď? Ještě děláte podobné akce? 🙂

  • Lussy, moc pěkný… 🙂
    Já vždycky „za mlada“ 🙂 v 16, 18 letech jezdila na brigády na dětské letní tábory a tam jsme vždycky po večerce dělávali všelijaké nesmysly a mimo jiné právě i Vánoce a Silvestrovskou oslavu… Takže souhlasím, že když se sejde prima parta, člověk si pak na takové Vánoce zavzpomíná častěji a rád než na ty konané v „řádném termínu“ :-)))

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist