Nebezpečné termosky (I.)

Rubrika: Pro bezpečí vašich dětí

Hlavní hygienik ČR po konzultaci s odpovědnými pracovníky MŽP rozhodl o zákazu dovozu termosek obsahujících azbest do ČR…

Orgány ochrany veřejného zdraví provedly screeningové šetření výskytu termosek s obsahem azbestu na trhu ČR. Z 26 odebraných termosek bylo 14 druhů bez přítomnosti azbestu a 12 termosek azbest obsahovalo.
Všech 12 typů termosek obsahujících azbest je vyráběno mimo území ČR a je na trh ČR pouze dováženo.
Přítomnost azbestu v termoskách není nebezpečná pro spotřebitele používajícího takovýto výrobek, protože azbestové distanční podložky o velikosti několika mm a celkové hmotnosti pod 0,5 g se vyskytují v mezivrstvě dvouplášťových zatavených skleněných vložek. Ve funkčním, nerozbitém stavu skleněných vložek tyto azbestové podložky nejsou spotřebiteli přístupné a v žádném případě nemohou poškodit jeho zdraví.
Do kontaktu s lidským organismem se mohou dostat pouze po rozbití skleněné vakuované vložky termosky a riziko možného negativního vlivu na zdraví je vzhledem k předpokládané expozici velice nízké (blížící se nule).

Zákaz dovozu termosek obsahujících azbest je opatření legislativního charakteru (Evropská komise zařadila azbest mezi nebezpečné látky klasifikované jako karcinogen a rozhodla o zákazu uvádění na jednotný trh těch výrobků, do nichž je záměrně během procesu výroby azbest přidáván).
Legislativa neumožňuje výjimku pro použití azbestu v termoskách, a proto je nutné i tento typ výrobků nahradit na trhu ČR jinými druhy bez jeho použití.

Vzhledem k výše uvedeným závěrům hodnocení zdravotního rizika termosek obsahujících azbest ve vakuovaném prostoru spotřebiteli nepřístupném, je možné další bezpečné užívání výrobků, které již byly uvedeny na trh či jsou již spotřebiteli užívány.
Po ukončení používání termosek (po jejich případném rozbití) je nutné použít doporučený způsob jejich odstranění (odevzdat např. ve sběrných dvorech nebo v rámci mobilního svozu odpadů).

Napsal/a: Jarmuschka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)

  • Jarmuschko!Článek pěkný,ale stejně člověk nevidí do termosky co se v ní nachází a kolikrát nejde ani přečíst co výrobek obsahuje nebo z čeho je vyroben.Hezký den-!!!!!!!!!!!!!

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist