Recenze: Na stolečku

Rubrika: Knihy pro děti a mládež, Kulturní a literární tipy

Co všechno se dá dělat na malém stolečku a jak můžete smysluplně zabavit dítě, aniž byste museli kupovat drahé hračky? To popisuje v knize Na stolečku autorka Kateřina Vrbková. Vychází z učení montessori a už od začáku je jasné, že ono slovo “zabavení” je jen částí toho, o co se Kateřina Vrbová snaží. Cílem je rozvíjet dítě zábavnou formou.

V jednotlivých kapitolách, věnovaných například barvám, zvířátkům či vaření, popisuje a ukazuje systém, jaký zavedla doma ona sama se svým synem. Od chvíle, kdy se naučil sedět, mu na stolek pokládala hračky a pomůcky zaměřené vždy na určité téma.

Cílem knihy zřejmě není návod na výchovu dítěte, tak by ani nefungovala, ale ukazuje cestu, po které rodiče mohou jít a nebo z níž si mohou vzít inspiraci. Více rodiče klidnějších dětí, kteří vydrží sedět u stolku, méně pak asi rodiče divochů, kteří radši tráví den hopsáním a házením míčků.

I ty se však jednou unaví a rodiče se mohou inspirovat například tipy na smysluplné hračky. Velkou výhodou knihy je její konkrétnost. Kateřina Vrbková v zadní části knihy popisuje, kde koupila jednotlivé pomůcky a hračky. A nebojí se občas upozornit i na možnost lepší volby, než byla ta její. V některých případech i odkazuje na svůj blog, kde mají rodiče možnost si některé pomůcky vytisknout.

Kniha má graficky zajímavý obal, který velmi zaujal mou dvouapůlletou dceru. A to tak, že jsme si ji četly spolu místo pohádky. A právě ona také velmi ocenila postavu skřítka, který provází kapitoly a vždy odněkud “vykoukne”. O to více, že se jedná jen o obrys, který si mohla sama zkusit vybarvit.

Mé doporučení: Knihu ocení především rodiče, kteří mají doma méně prostoru, a rodiče klidnějších dětí. Díky tipům na hračky a pomůcky je ideální pro ty, kteří se v přeplněných hračkářstvích cítí tak trochu ztraceně. Kniha je vhodná pro rodiče dětí od cca 6 do 24 měsíců.

Na stolečku

autorka: Kateřina Vrbková

počet stran: 84

Vydala Kateřina Vrbková v roce 2017.

Knihu si můžete zakoupit na www.nastolečku.cz.

Napsal/a: Lucie Suchá

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)

  • Takové počiny se mi moc líbí. Pěkná kniha, zase trošku něco jiného.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist