Recenze: Včelí vosk

Rubrika: Knihy pro děti a mládež, Kulturní a literární tipy

Med můžete a nemusíte mít rádi. Ale je spousta věcí, do kterých se přidává. Dalším produktem včel je vosk a ten je stejně zázračný jako med. A proč? Proč je včelí vosk vzácný, co to vůbec je, jaká je jeho historie a využití v dnešní době si můžete přečíst v knize Včelí vosk. Autorkou je Petra Ahnertová a vydalo ji nakladatelství Metafora.

Včelí vosk se využívá odnepaměti. Už ve středověku měl všestranné použití a je škoda, že v dnešní době tak trochu upadá v zapomění. Naštěstí se najdou nadšenci, kteří se tomu věnují a vyrábí svíčky, mýdla, balzámy, krémy a další výrobky.

Publikace vás seznámí se vším od historie, až po využití včelího vosku v dnešní době. A věřte, že to jde i doma. Je sice potřeba vyrazit s nákupním seznamem do obchodu, nebo spíše do více obchodů :-), ale výsledek může být úžasný.

Svět se mění a v poslední době mají i včelky docela problém se zimou nebo včelím morem. Myslím si, že jich docela dost ubylo. Je teda potřeba vážit si toho, co pro nás dělají a plně využít možností, které nám nabízejí. Včelí vosk má stále široké využití a i doma si můžeme vyrobit svíčky, ozdobné předměty, kosmetické přípravky, voskovky a spoustu dalších krásných věcí.

V první kapitole se seznámíte s voskem. Jaké máme druhy a jak sním pracovat. Pak už se pustíte do výroby svíček stáčených, litých nebo ručně máčených. Také se dozvíte jak si vyrobit balzámy, krémy, tělové a masážní balzámy, lesky na rty, vazelínu, balzám na průdušky, různé masti, krémy a peelingy, mýdla, dekorační dárky, ošetřující přípravky do domácnosti a spoustu dalších zajímavých věcí.

Včelí vost vytváří voděodolnost, vylepšuje a uhlazuje dřevěné povrchy, impregnuje kůži, která je díky tomu voděodolná a pružná.

Při čtení knihy, jsem si vzpomněla, že jsme ve škole ve výtvarce pomocí vosku vyráběly voskovaný papír na lucerny nebo lampióny a malovaly na látku. Bylo to super. Včelí vosk se dá krásně využít v různých technikách. Např. batikování, enkaustika, můžete si vyrobit voskovky.

Na konci publikace najdete přehled surovin i s krátkým popisem.

Kniha je velice pěkně zpracovaná, popsána a s návody na výrobu krásných věcí, které jsou označené začátečníci – středně pokročilí. U návodu najdete veškeré informace k přípravě, postup a seznam potřebných věcí. Jediný problém vidím v nákupu potřebných ingrediencí. Tady asi bude potřeba navštívit více obchodů a hledání co by kde mohlo být, nebo nějaká specializovaná prodejna.

Přesto by bylo škoda nechat se tím odradit. Práce s voskem může být velice zajímavá, relaxující a také užitečná. Na co jsem ale zvědavá je to, zda včelí vosk opravdu naimpregnuje boty. Takže, já jdu shánět včelí vosk, abych to mohla vyzkoušet. A co Vy? Pustíte se také do něčeho?

Včelí vosk                                            

Autorka: Ahnertová Petra

Přeložila: Eva Fuková

Počet stran 136.

Vydalo nakladatelství Metafora v roce 2018.

Knihu si můžete objednat na www.metafora.cz.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist