Recenze: Čárymáry na zdi

Rubrika: Kulturní a literární tipy

Každý z nás zná jistě mnoho knih od Václava Čtvrtka. Znáte ale knihu Čárymáry na zdi? My ne, tak jsme se do čtení pustili s chutí. Ilustrace ke knize doplnil Michal Sušina. Knihu vydalo nakladatelstí Grada.

Na zeď mezi okno a meruňkový strom někdo nakreslí křídami panáka. Na tom by nebylo asi nic divného. Kdyby ovšem panák najednou neožil. Bylo mu smutno, že si nemá kam pověsit klobouk, nemá žádnou skříň ba ani dům. Poprosil tedy, zda by mu někdo nenakreslil pár čar, ze kterých by si dům, cestu, pole, řeky, květiny a další postavil. Chtěl se na zdi cítit jako doma. Ne každý měl ale pochopení pro pomalovanou zeď. Takový pan Dusbaba, ten se moc zlobil a chtěl panáka smýt. Křídový panák ale věděl, jak na něj. Pan Dusbaba si hlídal první meruňku, která už byla skoro zralá. Najednou mu na ní zaútočí špaček. Pan Dusbaba zuří. Křídový panák ale roztočil ruce jako větrný mlýn a špaček meruňku nechal na pokoji. Meruňka byla zachráněna a křídový panák taktéž. Pan Dusbaba svolil, že může zůstat. Však je to docela pěkné a ještě plaší ptáky.

čm1čm4čm3

Jaký je to ale život, když je panák na zdi tak sám? Zatoužil po společnosti. Nejprve si přál namalovat na zeď skřivánka. Ani to ale nebylo ono. Co takhle nějaká panenka? No jo, kdo ale panáka vlastně na zeď nakreslil? Aby mu přimaloval i tu panenku? No přece zdejší rošťák Standa Trnka.  Křídový panák na zdi zažívá různá dobrodružství. Ať už se škarohlídem panem Dusbabou, nebo právě se Standou Trnkou, který provádí spoustu lumpáren.
Polepší se nakonec Standa Trnka, zasměje se pan Dusbaba? To vše se dozvíte, když si pohádkový příběh sami přečtete.
Kniha je vydána ke 105. výročí narození Václava Čtvrtka a zároveň ke 40. výročí jeho smrti. Je zařazena mezi pohádkové příběhy. Na 112 stranách si jeden opravdu pěkný pohádkový příběh přečtete. Věřte, že děti opravdu zaujme, i když teda musím přiznat, že v našem případě asi trošku více. Děti si vzaly chodníkové křídy a panáka si šli namalovat ven také.  Bohužel nám ho hned v noci smyl déšť a děti si tak musí namalovat nového.


čm2Obrázky mají velkou moc, a obzvlášť ty dětské. Přesvědčte se o tom ve znovuobjeveném pohádkovém příběhu Václava Čtvrtka. Co se všechno stane, když ožije křídový panák nakreslený na zdi mezi oknem a meruňkovým stromkem? Legendární tvůrce Rumcajse nebo Křemílka a Vochomůrky v půvabné knížce o oživlé malůvce na zdi odhaluje neviditelná kouzla ukrytá v dětské kresbičce.
Křídový panáček se narodil na jedné staré domovní zdi. Namaloval ho tam rošťák Standa Trnka. Kreslený panáček ale není jen tak obyčejnou čáranicí na zdi. Díky barevným křídám a jejich kouzelným čárám ožil, naučil se mluvit a zatoužil po podobném světě, jako je ten lidský, a tak panáček najde krásnou panenku, potká se se zlobou škarohlída Dusbaby i s lumpárnami nezbedného Standy. Usměje se nakonec pan Dusbaba? Polepší se Standa Trnka? A zůstane panáček se svou hodnou panenkou? Nechte se pozvat do kouzelného vyprávění Václava Čtvrtka.

Knihu Čárymáry na zdi vydalo nakladatelství Grada a objednat si ji můžete zde.

Napsal/a: Kyller

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist