Anife Hassan Vyskočil vás možná navnadila na ochutnávku nějakých cizokrajných dobrot v diskuzi, která na VD proběhla. Jak jste na tom s chuťovými buňkami při takové ochutnávce?
Anife Hassan Vyskočil je temperamentní mladá žena, která se nebojí experimentovat a ráda nabídne ostatním zážitky ze své rodné kuchyně. I proto vznikla výpravná publikace s příznačným názvem To jsem já, Anife, kterou jsme vám na VD představili.
Knížka ale není typickou kuchařkou. Anife v ní přibližuje také nesčetné příběhy z cest, ale i historky ze soukromého života. Knížka zachovává také Anifin svérázný přístup k českému jazyku s výrazy jako jsou kokurky nebo měsíčníky.
Na co se můžete těšit?
Anife ve své knize postupně představuje střípky z kuchařského umění a životního stylu Maroka, Tuniska, Bosny, Turecka a svého rodného Bulharska.
Díky její radosti ze života, neutuchající lásce k vaření a svéráznému stylu se v knize To jsem já, Anife čtenáři nabízejí jedinečné, nejen kulinářské zážitky. Poutavé příběhy, recepty a fotografie lákají k vaření, ochutnávání i cestování.
V knize se tak například dozvíte, jak se Anife seznámila se svým přítelem Vernesem, jak ji její bosenská tchýně zkoušela z vaření a žehlení nebo jaké bylo její dětství v Bulharsku. Vařit začala Anife na popud maminky už v útlém věku.
Kokurky a dobrou huť?
V knize „To jsem já, Anife“ najdete také řadu zdánlivě nesmyslných slov a slovních spojení jako jsou například kokurky, frplout, thine, měsíčníky nebo dobrou huť. Nejedná se o dosud neznámé exotické ingredience nebo nedbalost redaktora, ale o záměr zachovat autenticitu Anifiny osobnosti.
Po několika pokusech nějak to vyřešit jsme se nakonec rozhodli hodit pravidla pravopisu za hlavu a nechat Anifina slova taková, jak je opravdu říká,“ vysvětluje odpovědná redaktorka knihy Petra Diestlerová.
A jak vnímáte Anife vy?
Kromě toho, že jste se mohli v komentářích vyjádřit k tomu, jaké cizokrajné dobroty jste již ochutnali, přidali jste i názory na autorku, jejíž knížka byla ozdobou diskuze.
Anabell by její kuchařku považovala nejspíš za perlu své kuchyně a byla by její stálou společnicí…
Její kniha bude určitě kouzelná, jako je ona sama.
Humhejov
Jaké dobroty jste ochutnali?
Kromě „tradičních“ a vcelku známých jídel z ciziny, se v diskuzi objevili i skutečně zajímavé a originální chuťovky.
Halina
Ovšem, pochopit dobroty z cizích zemí, nemusí být tak jednoduché. A tak se může lehce stát, že si přivezeme i nepříjemnou vzpomínku, třeba jako pivatko…
Rozhodně v pojídání červů, pavouků či kobylek jste zdrženlivější a zřejmě se k tomu ani nehodláte přiklonit. Já osobně bych se v tomto směru přiklonila k názoru bzandy, která tvrdí, že „tak špatně na tom zase není“. No, musím přiznat, že ani já bych do takovýchto chuťovek nešla…:-)
I když! Výjimky samozřejmě jsou, ostatně poslechněte si sami uznevimco…
Pojďte ochutnat!
Nebylo by to seznámení s kuchařskou knihou, kdyby chyběly recepty. Tak jdeme na to! Co nám Anife nabídne?
Bob čorba
Potřebujete:
- ½ kg fazolí, jakou barvu chcete (přes noc namočených ve vodě)
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 2 mala rajčátka
- 1 paprika, nejlépe zelená (aby barvy vynikly)
- 1 stroužek česneku neoloupaný
- 1 lžíce od polívky červena sladká paprika
- máta peprná, hrst sušené nebo čerstvé (po bulharsky džožan)
- 4 lžíce od polívky obyčejného oleje
Nakrojíte všechno na kostičky mimo mrkve, která je na kolečka tenká, všechno dáte do hliněného hrnce (když ho nemáte, dáte kastrol), správně to dáte na oheň (když ho nemáte, dáte na sporák),jako u Babici :-). A necháte na pomalým ohni bublat.
Podává se s bílým chlebem a je to tak dobré, že padnete do bezvědomí. Jo, a k tomu si dáváte:
Pravý šopský salát
Mimo hodem šopský salát pochází z Bulharska a je to pojmenované podle Šopů (to jsou takoví Moraváci v Bulharsku). Šopský salát je pojem, protože jeho příprava je úplně jiná než tady v Čechách.
Potřebujete:
- 9 paprik, nejlépe všech barev – opečete v troubě a oloupete
- 5 rajčátek nakrojíte na měsíčníky (měsíčky)
- 1 kokurka (okurka) nakrojíte na tenká kolečka
- 100 g balkánského sýra, nastrouhaný (na posypání)
- hrst čerstvé petrželové placaté natě – nakrájet na jemno
Vezmete misku, dáte všechno dovnitř, pokapete olivovým olejem, posypete sýrem a hotovo.
Poznámka: nesolíme, sýr je slaný dost.
Dýňová polévka
Potřebujete:
- 1 dýně
- 1 lžička kávová kurkuma
- 1 lžička kari
- 2 špetka kardamonu
- 1 špetka nastrouhaný muškát z oříšku
- olej, sůl, pepř
- 1 cibulka
- 1 l voda
- 1 dcl pomerančová šťáva
- 1 bujon
- pár piniových oříšků a pomerančová kůra
- půl lžička harisy
- 1 panák vodka nebo gin (podle hutě)
Na kostičky nakrojíte a zpěníte cibulku a přidáte na kostičky vyloupaná a z dužiny zbavená dýně. Když začne trochu mít zlatostříbrnou pokožičku, tak přidáte ingredience a zalejete pomerančovou šťávou a 1 l vody a vaříte, dokud se chutě nepromíchají, pak rozmixujete polívku (pokud ji budete chtít mít hustě, přidejte 2 vařené brambory) a pak zvlášť v pánvice osmahnete lehce pomerančovou kůru a piniové oříšky.
Do polívky, než ji sundáte, hoďte 1 panáka, povařte a pak posypte s kůrou a oříšky, někteří gurmáni do polívky namíchají 3 lžičky zakysané smetany.
Blahopřejeme!
Diskuze Máte rádi cizokrajná jídla? byla soutěžní. Dva z vás měli možnost vyhrát skvělou a zajímavě připravenou publikaci Anife Hassan Vyskočil s názvem To jsem já, Anife. Jste zvědaví, zda se právě tato publikace objeví i ve vaší knihovničce? Podívejte se do vyhodnocených soutěží!
Výhercům samozřejmě gratulujeme a s ostatními zase někdy příště!
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)
Jé – já vyhrála? Nějak jsem i přehlédla, že diskuse byla soutěžní.
Už se těším na receptíky, vařím moc ráda a ráda zkouším nové věci 🙂
A snad tu češtinu přežiju :-), mám stejný názor jako Marinada.
Výhercům gratuluju 🙂
Jinak tedy smekám před Anife češtinou, ale v té knížce to mohli opravit, ale to je jen můj názor 😉