2. adventní týden: Víte, jak se oblékají pohádky?

Rubrika: Akce pro děti, Aktuality, Pohádky

I ve druhém adventním týdnu čeká na rodiče s dětmi spousta zajímavých možností, kam vyrazit a nechat se okouzlit vánoční atmosférou. Vybrala jsem pro vás několik zajímavých akcí, a to včetně té, kde uvidíte něco z toho, co k Vánocům neodmyslitelně patří…

V období od 10. do 12. prosince můžete navštívit Masarykovo muzeum v Hodoníně, kde se koná tradiční třídenní předváděcí akce řemeslníků s názvem Vánoce se blíží… aneb Putování za betlémskou hvězdou. Jedná se opásmo na téma adventu a štědrovečerních zvyků. Například ve středu si můžete vyrobit drátěné a drátované vánoční ozdoby a ve čtvrtek zavěštit z litého olova. V pátek bude k obdivování umění ručně malovaných ozdob nebo výroba dekorací z kukuřičného šustí. Každé dítě si odnese dáreček!

Do Toulcova dvora za vánoční atmosférou

Toulcův dvůr již tradičně připravuje na vánoční období celou řadu akcí pro rodiny s dětmi.

Hned v pondělí 8.prosince jsou na pořadu Vánoce na statku. Jedná se o tvořivé odpoledne plné vánoční atmosféry při výrobě svíček, přáníček, lidových ozdobiček, malování perníčků klasickou bílou polevou…V době od 17.30 do 18.00 h uvidíte živý Betlém.

Floria Vánoce a Floria Betlém

V Kroměříži můžete načerpat vánoční atmosféru přímo na výstavišti. Načerpat můžete inspirace na témaflora tradice a nové trendy sváteční výzdoby interiérů, ukázky ozdob vánočních stromků z dílen českých mistrů sklářů. Výstava je také doplněna víkendovým jarmarkem a doprovodným programem, kde si budete moci nazdobit svou vánoční baňku.
Celá výstava a programy jsou připraveny pro celou rodinu. Děti ukrátí čekání na Ježíška a dospělí si v klidu odpočinou od předvánočního shonu.

Zajímavostí letošního ročníku je téma betlémů. Na místě bude k vidění velký dřevěný betlém mistra Jiřího Halouzky, který čítá 22 soch, většinou vyřezaných z jednoho kusu dřeva. Na výstavě bude také třeba třešťský betlém, který je stavěn jako dioráma a tvoří ho pařezy, mech a další přírodniny. Kromě tradičních přírodních materiálů nabídne výstava také betlémy z papíru nebo keramiky.

Na vánoční trhy na statek Bernard

Na statku Bernard se 14. prosince bude konat již 9. ročník Vánočních trhů, které Vás zaujmou svou malebností a originálními ručně vyráběnými dárky. Zruční řemeslníci budou své umění předvádět přímo před Vašimi zraky. Hrát bude skvělá muzika, děti mohou soutěžit o nejkrásnější vlastnoručně vyrobený betléma a k jídlu se budou podávat ty tradiční vánoční pochoutky. A samozřejmě se budou zpívat vánoční koledy.

Do Hornického muzea na výstavu betlémů

Hornické muzeum v Příbrami připravilo pro rodiny s dětmi tradiční vánoční výstavu s názvem Příbramské betlémy – kde bydlel Ježíšek, která zahrnuje výstavu historických, ale i moderních betlémů z hornické oblasti Příbrami. Pro malé návštěvníky jsou připraveny tematické hry a v pokladně je možno zakoupit vystřihovací betlémy a publikace s vánoční tématikou.

Výstava je pro veřejnost otevřena až do 11. ledna 2015.

Na Pražský hrad za poznáním i uměním

V Praze začíná od 10. prosince tradiční Vánoční výstava na Pražském hradě. Uskuteční se v Císařské konírně a v Kapli sv. Kříže. V rámci jedné vstupenky můžete zároveň navštívit Svatovítský poklad a výstavu Matka a syn.

Také můžete na tomto majestátním hradě navštívit akce Vánoce s Choreou Bohemicou, která zde, v Míčovně Pražského hradu, zahraje od 12. do 14. prosince. Chorea Bohemica chce tak divákům přiblížit půvab Vánoc s pomocí svých výrazových prostředků.

Lidové Vánoce v Polabílidove_vanoce_polabi_plakat13

Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem pořádá již 28. ročník výstavy Lidové Vánoce v Polabí. Výstava se nachází v celém areálu skanzenu.

Součástí vánoční výstavy je mnoho starých lidových a kostelních betlémů z muzejních sbírek a také současné betlémy z nejrůznějších materiálů, ukázky starých i novodobých vánočních dekorací, návody na výrobu vánočních ozdob a drobných dárků.
Pro veřejnost je otevřeno od pátku do neděle, do 16 hodin.

Za pohádkou

Ve Strahovském klášteře, zimním refrektáři, v Praze od konce listopadu běží výstava Jak se oblékají pohádky. Jedná se o výstavu originálních kostýmů z českých filmových pohádek.

Těšit se můžete nejen na samotné originální kostýmy ze slavných českých filmových pohádek, ale i na dekorace, rekvizity, fotografie a záběry z natáčení, které nebyly nikdy zveřejněny. Autorce výstavy Janě Sommerové se podařilo téměř nemožné: shromáždit jedinečnou sbírku kostýmů z nejznámějších českých pohádek. Patří k nim Tři oříšky pro Popelku, Pyšná princezna, Princezna se zlatou hvězdou, Byl jednou jeden král, Obušku z pytle ven, Šíleně smutná princezna, Pekařův císař a císařův Pekař nebo Princ a Večernice a mnohé další.
(Zdroj: oficiální stránky výstavy)


Video ze zahájení výstavy, první ročník

Čertovské Vánoce na Špilberku

Nemůžu si nechat ujít pozvánku na nějaký ten hrad. Tentokrát vás zvu na jeden z nejkrásnějších českých hradů, na Špilberk. 13. prosince se tu uskuteční Čertovské Vánoce!
Na nádvoří bude probíhat bohatý doprovodný program – hudební a divadelní. Přijede zahrát i Divadlo Polárka! Nachystány jsou soutěže s cenami, zvíření koutek, stánky s tradičním vánočním zbožím a samozřejmě také s teplým občerstvením.
K tomu nechybí hned dvě výstavy: Karel Franta: Kam i čert může! a Je přece Štědrý večer…
Vánoční stromeček se na Špilberku poprvé rozzáří právě 13.12., a to proto, že v tento den to bude přesně devadesát let, kdy byl v Brně poprvé rozsvícený Těsnohlídkův vánoční strom.


Vybrali jste si? Nepochybuji, že ano. Povězte ostatním, kam tento týden s dětmi vyrazíte?

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (3 vyjádření)

  • 33MAMINKA

    ahojky taky vam preji druhou adventni nedeli.

  • Jindriska8
    Jindriska8

    Krásný druhý advent všem přeji!

  • Rezeda

    Ahoj a krásnou druhou adventní neděli všem! My jdeme dnes gratulovat babičce, která měla narozeniny na Barborku :), a odpoledne se pokusíme stihnout varhanní koncert v krásném secesním kostele Povýšení sv. kříže v Jablonci nad Nisou.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist