K Vánocům patří pohádky

Rubrika: Knihy pro děti a mládež

Ať chceme nebo ne, nejkrásnější svátky roku se nezadržitelně blíží a my bychom se už měli poohlížet po dárcích pro naše nejmenší. A v nich by rozhodně neměla chybět pěkná kniha…

Jednu takovou bychom vám rádi představili. Napsala ji jedna z našich nejznámnějších autorek a její téma je naprosto jednoznačné – Vánoce…

Vánočním svátkům nesmějí zkrátka chybět pohádky. Oblíbená autorka Zuzana Pospíšilová napsala pro děti předškolního a mladšího věku dvacet originálních zimních příběhů, které jim ještě nikdy nikdo nevyprávěl.

vanocni_pohadky1vanocni_pohadky2

Víte, jak prožívají vánoční období kapři, veverky nebo sněhové vločky? Tušíte, co dělají dárky pod stromečkem, než je děti rozbalí? A slyšeli jste, že se Vánoce jednou málem ztratily?

Hezké Vánoce!

vanocni_pohadky_titulkaVánoční pohádky

Vydalo nakladatelství Grada

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Jana Valentovičová
Počet stran: 116
Formát: 17×24 cm
Cena: 249 Kč

Knížku si můžete objednat třeba zde.
Prolistujte si i ukázku!

O vánoční hvězdě

„Nenakláněj se tolik, vždyť můžeš spadnout!“ napomínala maminka Hvězda svou malou Hvězdičku, která stála u nebeského okna a pozorovala, jak se dole na Zemi všechno blýská a třpytí a skoro za každým oknem svítí vánoční stromeček. Moc se jí to líbilo.
V nebi mají sice taky spoustu světýlek, ale ta svítí trochu jinak než svíčky na vánočním stromečku. Hvězdička byla čím dál zamračenější. Nakonec to nevydržela a musela se svým otazníkem ven: „Maminko, a proč u nás taky neslavíme Vánoce?“
„Nevím, prostě je neslavíme,“ odpověděla maminka.
Pak se zamyslela a dodala: „Možná je to proto, že v nebi nemáme stromečky.“
Když maminka odešla, Hvězdička se chtěla znovu podívat na nazdobené vánoční stromečky, ale vyklonila se. Nejprve jen malinko, ale ze zvědavosti se nakláněla víc a víc, až nakonec z okýnka vypadla. Úlekem dočista zkoprněla. Ještě štěstí, že měl Měsíc rozprostřeny své měsíční paprsky. Po nich se hvězdička jako po klouzačce svezla rovnou na Zem.

Dopadla doprostřed veliké zahrady a tam zůstala ležet. Sníh, který byl všude okolo, ji vanocni_pohadky4sice trochu studil, ale jí to vůbec nevadilo, ba naopak. Dlouhým pádem se totiž pořádně rozehřála. Hvězdy neumí chodit, a tak se jen koukala na všechnu tu zemskou krásu, která v nebi k vidění není. A jak se tak rozhlížela, ani si nevšimla, že se k ní potichu připlížil malý chlupatý pejsek a začal ji očichávat. Hvězdička se polekala. Chtěla se pohnout, ale nešlo to, a tak začala alespoň víc zářit. Toho se ovšem pejsek, který měl na starost hlídat zahradu, polekal. Hlasitě se rozštěkal.

Jeho štěkání přivolalo malou holčičku. Byla to Gábinka. Nejdříve jen vykoukla z okna, ale když uviděla, že na jejich zahradě něco svítí, byla zvědavá. Rychle si oblékla kabátek, obula teplé botky a utíkala na zahradu.
„Chlupáčku, přestaň!“ napomínala svého pejska už zdálky. Když došla blíž, udiveně se zeptala: „Jé, co je to za krásné světýlko?“
„Já nejsem žádné světýlko, já jsem hvězda!“ bránila se Hvězdička.
„Ty jsi opravdová hvězda? Z nebe?“ divila se Gábinka.
„Jsem! Chtěla jsem se podívat, jak slavíte Vánoce. Když jsem se dívala shora, vypadalo to moc hezky. U nás Vánoce neslavíme tak jako vy.“

Gábinka vzala Hvězdičku opatrně do náruče a odnesla ji domů. „Víš co? Posadím tě na špičku vánočního stromku, abys všechno dobře viděla.“
Hvězdička se štěstím celá rozzářila. Po celou dobu Vánoc seděla na vrcholku nazdobené borovice a všechno bedlivě pozorovala. Když Gábinka a její rodiče dojedli štědrovečerní večeři a pod stromečkem se objevily dárky, rozsvítila se tak moc, že ani nemuseli rozsvěcet světlo.
A když bylo po Vánocích, vrátila se zpátky do nebe, aby o svém dobrodružství vyprávěla i ostatním hvězdám.

Od těch dob můžete na mnoha vánočních stromcích spatřit zářící hvězdy. Také ony totiž chtějí na vlastní oči vidět opravdové pozemské Vánoce. A možná že letos některá z nich zamíří právě k vám!

Vyhrajte Vánoční pohádky!

vanocni_pohadky3Zalíbila se vám naše ukázka z této vánoční knížky? Chtěli byste svým dětem udělat radost pod stromečkem? Chybu rozhodně neuděláte, když jim nadělíte právě Vánoční pohádky od Zuzany Pospíšilové.
Ve spolupráci s nakladatelstvím Grada jsme pro vás připravili soutěž, ve které dva z vás tento nádherný titul vyhrají. Stačí jen správně zodpovědět soutěžní otázku a mít štěstí při tipování. Soutěž s Vánočními pohádkami běží od 11. do 24. listopadu 2013.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko. Každý den nad ránem probíhá kontrola soutěžních tipů. Všichni soutěžící, jejichž tip byl již překonán, budou o tomto faktu informováni emailem. Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist