Otevři mě, začni číst, naučím tě rýmy říct…

Rubrika: Knihy pro děti a mládež

Soubor poetických a zároveň vtipných básniček pro děti – i to je kromě jiného nová knížka autora, jehož tvorba je zaměřená na nejmladší čtenářské publikum…

Nakladatelství Portál vydalo knížku básniček s názvem Jak žijí oblázky – jejímž autorem je Michal Černík, který pro děti píše i pohádky a naučné knížky. Některé básničky se již objevily v předchozích dílech autora, ale většina dosud nebyla publikována. Možná i práci autora znáte, aniž byste tušili. Spolupracoval například i na těchto dvou dětských knížkách.

Najdete zde obrázky od Lucie Dvořákové, která se vedle ilustrací knih a časopisů pro děti věnuje animovanému filmu a výtvarnému řešení televizních pořadů pro děti.

Kniha je plná kratších i delších básniček, které jsou veselé a vtipné. Při jejich čtení se jistě budete podvědomě usmívat. Jsou určené pro děti mladšího věku. Hezky se rýmují, pamatují a děti lehce pochopí obsah a o čem básnička je.

Hodit oblázkem
je velice snadné.
Oblázek vyletí.
Pak na zem spadne.

Třikrát poskočí,
chvilku se koulí,
vůbec si nenatloukl
a nemá bouli.

V první části knihy najdete básničky, které se vztahují k „životu oblázků“, podle toho je i kniha pojmenovaná. Zjistíte, jaký je rozdíl mezi oblázkem a kamínkem, kde všude je můžete najít (na zemi, v botě, v betonu domu…), co dělají, jak si s nimi hrají děti, nebo to jak se oblázek může zamilovat a pak lítají jiskřičky…

V další části knihy najdeme básničky, které by jsme mohly rozdělit na:

–       básničky se zeměpisnou a dějepisnou tématikou – Rezervováno, Robinson Crusoe, Jak vznikla řeč, Jak se člověk učil létat, Vzpomínka na pravěké doby

–       básničky o věcech a jevech, které nás obklopují a jsou součástí našeho všedního života – Hlava, Na poradě prstů, Když jsem nemocný, Děda, Moře, Štěstí

NA PORADĚ PRSTŮ

Sešly se prsty
k tajné poradě
v kapse kabátu.
Byly v dobré náladě.
Nikdo nechyběl.
Sesedly se v pěst
a pak znovu projednaly,
proč jich není šest.

Každá básnička pro mě byla milým překvapením – jak jednoduchou, vtipnou a nenásilnou formou dětem přiblížit zajímavé informace. Jsou krásnými příběhy, které vás obohatí a vy díky nim můžete svým dětem přiblížit a povídat si o spoustě věcí.

Na poradě prstů – můžete povídat o tom, jak se prsty jmenují, spočítat si je, ukazovat určitý počet prstů, naučit se levá pravá, zacvičit si s prsty (v pěst, zamávat, zaťukat), povídat o tom na co prsty a ruce jsou potřeba anebo si zkusit vyzkoušet nějakou činnost bez rukou záleží už jen na vás a vaší fantazii.

Jak se člověk učil létat – na pár řádcích se odvíjí příběh o tom, jak člověk měl touhu vzlétnout při pozorování ptáků, jak dlouho se o to opakovaně pokoušel, ale zemská síla mu to nečinila nijak jednoduché, ale po vytrvalém a dlouhém zkoušení se vydal i on na svůj první let.

 

Závěrem bych si dovolila citovat vzkaz pro děti přímo od autora, který jsem četla v článku s jeho rozhovorem a velmi mě zaujal. Děti, co nejdéle buďte dětmi! Celý život buďte zvědavé a zvídavé a nechávejte se udivovat. Dokažte znovu a jinak objevovat svět, v kterém žijete, a nacházejte radost všude, kde se nacházet dá. Ať vám svět otevírají i knížky, ať se vám knížky stanou věrnými kamarády. A i já se připojuji s přáním, aby jakákoliv knížka byla nedílnou součástí života vašich dětí a třeba právě tato tomu napomůže.


Jak žijí oblázky

Vydalo nakladatelství Portál

Autor: Michal Černík
Vazba: pevná
Počet stran: 96
Vyšlo: 2012

Knihu Jak žijí oblázky si můžete objednat například zde.

Přečtěte si rozhovor s autorem – zde.


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí:
Psychologie, pedagogika, sociální práce, média ad.
– Populárně psychologická literatura.
– Příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu apod.
– Rozhovory se zajímavými osobnostmi.
– Knihy pro děti.
– 4 periodika – Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3 – 8.

Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Napsal/a: Bamiska

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist