Po stopách praotce Čecha

Rubrika: Z našich cest

Vydat se do míst, kde podle pověstí začala historie naší země, považuji za jakousi „povinnost“ každého z nás. A i přesto, že jsem na hoře Říp byla několikrát, ráda jsem se tam vydala znovu, třeba jen kvůli nádhernému výhledu…

Jestli na Řípu skutečně před dávnými časy stanul praotec Čech či nikoliv je otázkou, která zaměstnává po několik generací nejen archeology. My jsme se s dětmi vydali po jeho stopách tak, jako kdyby sem tenkrát skutečně přišel. Vždyť pověsti jsou přece tak krásné…

Historie bájného místa

Hora Říp tvoří dominantu v oblasti mezi Prahou a Českým středohořím. Ať jedete z jakéhokoliv směru, nemůžete jej přehlédnout, protože vyčnívá v jinak rovinaté krajině. Jedná se původně o sopku a podle slov odborníka na vulkanické procesy Vladislava Rappricha byl Říp skutečný stratovulkán, dost explozivní, na jehož vrcholu nebyl zřejmě jen jeden kráter, ale šlo nejspíše o tzv. siamská dvojčata (Za sopkami po Čechách, Rapprich, Grada, 2012). Naposledy snad vybuchoval někdy v době třetihor. Sopečný kužel ale již dávno podlehl erozi.

Samotný název „Říp“ vychází zřejmě z původního jazyka zde žijících obyvatel – „hora“. Je vysoký 456 metrů, složený z nefelinitového čediče, který obsahuje, kromě jiného, také hodně magnetitu, proto tu údajně nefungují kompasy (já to nezkoušela…).

Zajímavostí jistě je, že původně tu nerostly vůbec žádné stromy, dokonce ještě ani v devatenáctém století.

Ve středověku patřil Říp strahovskému klášteru, od šestnáctého století byl ve vlastnictví Viléma z Rožmberka, po jeho smrti se majiteli stal rod Lobkowiczů, kterým patří i v dnešní době.

V roce 1848 tu bylo místo setkávání lidu, byl odsud přivezen základní kámen pro stavbu Národního divadla, oslavoval se tu konec první i druhé světové války. Jak hora Říp, tak rotunda jsou prohlášeny od roku 1962 národní kulturní památkou.

Co tu uvidíte

Na vrcholu vás zaujme nepochybně románská rotunda svatého Jiří. Postavil ji tady kníže Soběslav v roce 1126, ale podle historiků tu již před tím nějaká svatyně stála. Původně nesla jméno po svatém Vojtěchovi, někdy se ještě dnes uvádí obě jejich jména jako pojmenování této stavby. Údajně se kolem ní v osmnáctém století rozkládal hřbitov, protože sloužila jako farní kostel pro nedalekou obec Rovné.

Dnes se můžete dovnitř podívat jakožto na památku, i když bohoslužby se tu konají také, a to každou první neděli v měsíci. Nachází se tu Památník českého státu, socha svatého Jiří a další pamětihodnosti. Prohlídka je s průvodcem a trvá asi půl hodiny, takže pokud s sebou vezmete malé dítě, zvažte, zda jej toto bude zajímat.

Během výstupu nahoru a na vrcholu se můžete pokochat výhledem na krajinu. Nacházejí se tu tři vyhlídky – Mělnická, Pražská a Roudnická.

Na Mělnickou vyhlídku narazíte ještě před dosažením vrcholu. Bez problémů odtud uvidíte obce ležící pod Řípem, Mělník a při dobré viditelnosti i hrad Bezděz nebo Ještěd.


Roudnická vyhlídka
vám poskytne výhled na kopce Českého středohoří, jde se k ní od zadní zdi rotundy asi dvě stě metrů. Najdete tu i místo, odkud byl vylomen základní kámen pro Národní divadlo.

Poslední Pražská vyhlídka je vzdálena asi osmdesát metrů od rozcestí na vrcholu. Podle mě patří z těch tří nejkrásnějším. Uvidíte jak obce ležící v okolí Řípu, tak Mělník, při dobrém počasí i Prahu. Je tu i lavička sloužící k příjemnému posezení.

Na všech místech nechybí popisky a zajímavosti umístěné na malých panelech.

Odpočinek a jídlo

Na vrcholu Řípu se nachází turistická chata v malebném provedení s nepřehlédnutelným názvem na štítu: „Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp“. Tato stavba byla postavena v roce 1907 a dnes se v ní nachází občerstvení. Odpočinout si můžete na čistých lavičkách s velkými stoly – pro nejmenší děti je to ale trochu nedořešené, protože lavice nemají opěradla, takže musíte neustále dítě držet za záda, aby nepřepadlo. Plus musím dát velkým slunečníkům, které ochrání návštěvníky před někdy dotěrným sluncem, jež není nejvhodnější po náročném výstupu, a čistotě stolů.

Naopak mínus musím dát nabídce jídel. Sice tu naleznete v nabídce polévku (za naší návštěvy to byla česnečka), ale další skladba mi jako vhodná ve slunečných dnech, kdy by se mělo jednat hlavně o občerstvení těla, nepřijde a už vůbec ne pro děti, menší či větší. V nabídce je smažený sýr či hermelín, párky, klobásky, hranolky apod. Ochutnala jsem tedy párky, s chutí jsem spokojená nebyla, stejně tak chleba, jehož kůrka byla tvrdá a okoralá (rohlíky neměli). Navíc i ceny mi přišly trochu vyšší, zvláště vezmu-li v úvahu kvalitu a místo.

Pátrání po hrobu praotce Čecha

Když už se vydáte na Říp, neměli byste opomenout pátrání po jeho hrobu. Sice se jedná o nedoložený fakt, ale dětem taková „akce“ jistě přijde vhod. Místo, kde se hrob praotce Čecha nachází, je v rámci spekulací. My se vydali na to „nejpravděpodobnější“ místo.

Nachází se v obci Ctiněves, nedaleko od Řípu. V roce 1853 tu proběhl archeologický výzkum, při kterém byly nalezeny zbytky nějaké mohyly – původně byla tato stavba samozřejmě vyšší, zapůsobili ale lidé, kteří ji rozebrali. Byl tu nalezen také například tzv. sekeromat. Tyto vykopávky ale nepotvrdily, že by se tu nacházel hrob praotce Čecha.

Kde přesně má hrob ležet?

Ve vesničce najdete lehce kostelík sv. Matouše, který byl postaven ve třináctém století. Za jeho zadní zdí, za hřbitovem je zorané pole a právě tady by měl odpočívat praotec Čech. Lehce se tam dostanete z hlavní silnice po úzké vyšlapané cestičce, jak vidíte i níže na obrázku. Existují i jisté odhady, jež by přesněji ukazovaly na dané místo – to si ale musíte počkat na západ slunce a sledovat dopad stínu věže kostela apod.

Ať tak či tak, návštěva Ctiněvse je příjemným zážitkem. Její název je odvozen od uctívání, tedy bychom tomu měli rozumět jako uctívání hrobu praotce Čecha. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1318.

Nedaleko od Řípu leží obec Kleneč, která by údajně měla být nejstarší obcí u nás. Právě zde podle pověsti měl nechat Čech postavit dům pro svého syna Klenče.

Kudy kam

Autem: Po teplické dálnici k exitu 29, směr na Roudnici nad Labem, pak na obec Krabčice a Rovné. Dříve bylo parkoviště přímo pod horou Říp, dnes si budete muset projít cestu alejí po svých, vjezd je sem zakázán. Je to ale příjemná procházka. Svého plechového miláčka můžete zanechat na placeném parkovišti v obci Rovné, nedaleko aleje. Zaplatíte padesát korun za stání na den.
Vlakem
: Nejideálnější je spojení do Roudnice nad Labem, kde staví vlak nejčastěji. Odtud je to pak necelých sedm kilometrů pěšky. Můžete ale využít i zastávky v obcích Ctiněves, Mlčechvosty, Vražkov. Nejkratší je to asi ze Ctiněvsi (asi tři kilometry).
Autobusem
: Opět můžete využít zastávky v menších obcích, jako jsou Krabčice, Ctiněves, Jeviněves, Mlčechvosty s různou délkou k dosažení cíle. Nejkratší je to nejspíš opět ze Ctiněvsi.

Cesty jsou značeny turistickými značkami.

Poznámky

Vezmete-li s sebou malé dítě, určitě budete uvažovat, zda přibalit i kočárek. Cestu na vrchol zvládne pouze terénní kočárek. Místy jde o betonovou cestu, ale narazíte i na kamennou, po které se jde i běžně špatně, natož s kočárkem. Jedná se ale jen o pár metrů. Výstup je dost strmý, možná byste mohli zvážit spíše krosničku či nějaké nosítko, protože tlačit před sebou kočár mi přišlo dost obtížné. Navíc cesty z vrcholu na vyhlídky jsou nepřístupné pro kočárek, užší nebo plné kořenů. My jsme dcerku (dvacet měsíců) nechali šlapat bez vozítka a bez problémů došla až na vrchol (s poponesením několika metrů).

Vezměte si s sebou dostatek pití k občerstvení, věřte, že nahoře budete po náročném výstupu tekutiny, zvláště v letních teplech, potřebovat.

V turistické chatě mají k dispozici i suvenýry – pohledy, knížečky, turistické známky, turistické deníky apod. Na požádání vám orazítkují cokoli pamětním razítkem. Nevedou tady ale známky, takže pokud chcete poslat pozdrav známým, vezměte si je raději s sebou. Poštovní schránku najdete v obci Rovné a samozřejmě i v dalších.

Doporučuji si předem „nastudovat“ a děti seznámit se Starými pověstmi českými, vznik a činnost sopek, výskyt kamenů, vysvětlivky pojmů čedič apod. v těchto oblastech. Věřte mi, že se vám tyto obecné znalosti budou hodit, až vás vaše dítko zahrne otázkami, na které byste možná jen těžko hledali odpověď:-). Výsledkem bude příjemně prožitý den a získání nových znalostí – nejen pro vaše děti.

Více informací o hoře Říp najdete například na stránkách www.hora-rip.cz.
Česká televize odvysílala v jednom z dílů pořadu Záhady Toma Wizarda i pátrání po hrobu praotce Čecha, je to vcelku podařený dokument pro starší děti, najdete ho zde.

Foto: archiv autorky

Napsal/a: Ivča a Domča

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (3 vyjádření)

  • mura

    Zajimavé a hlavně poučné čtení,my jsme zde byli předloni-moc krásné místo a hlavně počasí přálo.

  • Jindriska8
    Jindriska8

    Krásné a zajímavé čtení,jako malá jsem tam byla se školou a chystáme se na Říp o prázdninách.

  • Hanzlici

    Hezké, taky jsme tady byli víckrát

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist