Nechte prvňáčka pročíst se příběhem z Pekla i pekla!

Rubrika: Knihy pro děti a mládež, Kulturní a literární tipy, Rozhovory

Třída zvídavých dětí se vydá na výlet do Pekla. Nikdo však netuší, že najdou skutečné peklo a zažijí dobrodružství určené k četbě právě očím prvňáčka. Sama autorka mi potom poskytla pár tipů, jak s dětmi číst ;-).

Autorka a psycholožka Zuzana Pospíšilová má na kontě již hezkou řádku knih pro děti. Paní Pospíšilová pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením. Má dvě krásné dcery, které jsou spolu s manželem její hnací motor. Jak sama uznává, je šťastná a má koníček, který také pomáhá ostatním. Knihu určenou přede vším pro prvňáčky Výlet do Pekla vydalo nakladatelství Grada.

Rozdíl mezi Peklem a peklem

V příběhu se rozhodla paní učitelka odměnit pilnost a šikovnost dětí třídenním výletem do městečka Peklo. Výlet slibuje krásnou přírodu vhodnou pro pěší turistiku a děti se těší.
Již při ubytování zažívají děti překvapení.

Kdo myslíte, že je v penzionu U Čerta přivítal? Po vydatném, čertovském obědě následuje ještě vydatnější, zdravá procházka k rybníku. Není se tedy čemu divit, že jdou děti po večeři hupem do postýlek. Ne všem však spánek jde. Klučičí trojlístek v podobě Vojty, Lukáše a Marka se vydá ven za podivnými zvuky. Jen prozradím, že jim cestu zkříží ještě jedna osůbka, která spolu s nimi opravdu peklo najde. Seznámí se s šíleně čistotným čertíkem Kvidem, který má na tři sta let zakázán vstup do světa lidí. Dostanou se děti z pekla? A co Kvido, vyrovná se se svým čertovským údělem? … Nechte se překvapit ;-)!

Jak se mi výlet do Pekla i pekla líbil?

Děj je jednoduchý, skutečně šitý na míru prvňáčkovi. Kapitolky jsou krátké, takže neunaví a školák nebude muset přestat číst v polovině.
Knihu ilustrovala Jana Valentovičová a  jsou to ilustrace jak jinak než krásně barevné, veselé. Výtvarný doprovod pobavil i mě. Každá stránka je vyvedena v různých tlumených barvách, což bych řekla, že z ní činí pro děti ještě atraktivnější.
Velká „prvňáčkovská“ písmenka vyhovovala i mě :-D.
Zda bych něco změnila, či vylepšila? Ano, ráda bych pokračování! 🙂
Tuším, že se tato kniha snadno stane terčem zájmu našeho malého.

Paní Pospíšilová byla tak hodná a odpověděla mi na pár otázek „jak si doma vypěstovat čtenáře“ . 🙂

Marie Busolíni (MB): Já i manžel jsme na knihy velmi zatížení.  Ráda bych i v synovi tuto zdravou závislost vypěstovala. Četla jsem, že vedle samotného čtení je důležité, aby dítě vidělo, že sami rodiče čtou a pomáhá už to, že třeba občas řekneme „počkej, jen dočtu stránku a hned přijdu“. Jaký je Váš pohled na toto?

Zuzana Pospíšilová (ZP): Rodiče jsou dětem zcela nepochybně přirozeným vzorem. Když děti vidí své rodiče číst, považují čtení za běžnou součást života.

Děti, jejichž rodiče nečtou, to mají mnohem komplikovanější. Musí se ke knížkám dostávat složitější cestou, přes jiné pozitivní vzory jako jsou učitelé nebo kamarádi – čtenáři.

MB: Kdy začít dítěti číst na dobrou noc? Dost možná je to individuální záležitost, ale ve kterém období je dítě schopno vnímat četbu jako uklidnění? Náš téměř dvou a půlletý syn mi přijde, že by to bral jako hru a spíš by ho to ještě více probralo. 🙂

ZP: Opravdu je to zcela individuální. Já jsem první dceři četla ještě před druhým rokem a druhorozená dcera se svezla s tou starší, takže měla večerní „čtenku“ prakticky od narození. 🙂 Dodnes máme pravidelný večerní rituál.  I když si čtou holky každá svou knížku (je mezi nimi dvouletý věkový rozdíl, tak jsou i zájmy malinko odlišné), ale večer se dohodnou na společné knížce, kterou jim navíc předčítám já nebo manžel.

MB: Osobně jsem jako dítě měla nejvíce oblíbenou knížku „Ferda mravenec“ a maminku jsem tím občas doháněla k šílenství, protože sotva ji dočetla, další večer ji opět číst začínala a ono známé „tatí, Ferda se katí“ mě prostě bralo nejvíce. Jakou knihu jste měla vy nejoblíbenější?

ZP: Moje nejoblíbenější knížka byla Pohádky od Miloše Macourka. Když jsme se sourozenci odrostli, zdědili naše knížky bratranci a sestřenice. Když jsem se ale před manželem kdysi zmínila, že to byla moje zamilovaná knížka, neváhal a sehnal mi ji v antikvariátu. Udělal mi tím obrovskou radost. I dcerám se tyto pohádky líbí a občas se k nim vracejí. Vím, že knížka vyšla nedávno i v novém vydání.

MB: Pokud se dítě učí číst, jistě je i nutné vnímání textu.  Je dobré ptát se třeba po každé třetí větě, nebo je lepší nechat dítě dočíst do konce? Myslím, že čtení, pokud dítě nevnímá text, je o ničem a možná to vnímání textu je těžší se naučit, než „jen“ očima číst.

ZP: Z toho důvodu si myslím, že je skvělé, když vycházejí knížky prvního čtení, které jsou uzpůsobeny potřebám prvňáčků, mají krátké kapitoly a velká písmena. Také si myslím, že pro děti musí být text motivující, trochu napínavý, aby měly chuť ve čtení pokračovat. Jsem ráda, že mi vyšlo několik knížek prvního čtení v nakladatelství Portál (Školní strašidlo, Školní detektiv) a zejména v nakladatelství Grada (Lumpíček a Rošťanda, Kouzelná třída, Výlet do Pekla, Čarodějnice Eulálie, Letadélko Jurášek a další). Moc mě těší, že mi maminky píší děkovné dopisy, jak jejich ratolesti začaly číst díky mým knížkám. Chtěly knížku přečíst jedním dechem, aby se dozvěděly, jak to všechno dopadne.

Co se týče porozumění čtenému textu, spolupracuji s nakladatelstvím Modrý slon na jednom velice zajímavém projektu. Stručně řečeno vydávají knížky, které jsou vytištěny pro konkrétní dítě. Stačí tyto základní informace: jméno a příjmení dítěte (hlavního hrdiny), jméno kamaráda (vedlejšího hrdiny) a název města, ve kterém dítě bydlí (místo, kde se bude děj odehrávat). Vytvořené texty se podle toho upraví a vznikne jedinečná osobní knížka. Dítě se stává hlavním hrdinou a čte knížku přímo o sobě. Je tak velmi silně motivováno rozumět tomu, co čte.

Děkuji paní Pospíšilové za rozhovor a skvělé tipy a pokud Vás zajímá, co dalšího autorka připravuje, můžete se těšit na pokračování rozhovoru u další recenze, tentokrát u Pohádek pod polštář.


Výlet do pekla

Vydalo nakladatelství Grada

Autorka: Zuzana Pospíšilová

Formát: 17×22 cm
Počet stran: 72 stran
Datum vydání: 10. 01. 2012
ISBN: 978-80-247-4034-8

Knihu Výlet do pekla si můžete objednat například zde.


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991.

V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí.

Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Napsal/a: Marie Busolíni

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist