Rok 2012 a co nám přinese

Rubrika: Aktuality

V neděli 1. ledna začal nový rok 2012.
Jak bylo avizováno, přináší rok 2012 řadu změn.
O některých jsme na stránkách VašeDěti.cz už psali.

Do praxe je uvedena sociální reforma.
Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připravilo přehledné stránky, na kterých naleznete přehled jednotlivých změn, kontakty, formuláře, nejčastější dotazy, důležité odkazy.

V platnost přichází další část zdravotnické reformy – mění se úhrady poplatku v lékárnách (platba za recept jako takový, ne za jednotlivou položku); některé léky jsou vyřazeny z úhrady zdravotního pojištění.

Více jsme o zdravotnické reformě psali zde.

Došlo také ke zvýšení snížené sazby DPH z 10% na 14%, což zdraží zejména potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu, knihy, časopisy a noviny, ubytovací služby, vstupné na kulturní akce, léky a zdravotnické pomůcky, dětské pleny či stavební práce.
Potraviny se zdražovaly postupně během posledních týdnů v roce, takže jejich zdražení v novém roce již nemusí být tak výrazné. Také některé dopravní společnosti změnily výši jízdného se změnou jízdních řádů v závěru roku.

Pro úplnost dodáváme, že od ledna 2013 se má sazba DPH sjednotit na 17,5% (bez výjimek).

Rok 2012 bude nejen ve jménu výše uvedených změn, ale dle čínské astrologie náš čeká rok ve znamení Vodního draka. Dle Evy Joachimové, která se mj. zabývá čínskou astrologií (autorka píše pro časopis Vitae), nás čeká úžasný rok, ale v žádném případě rok odpočinkový. V tomto roce můžeme hodně získat, ale i hodně ztratit. Jen se musíme zhluboka nadechnout, vzlétnout a nechat se unášet k velkým cílům. Šťastný let!

Na závěr jedna pranostika k 2. lednu (svátek sv. Makaria):
Jaké je počasí na Makaria,
takový měsíc září bývá.

Napsal/a: Jarmila Vrkošová

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (3 vyjádření)

  • Marinada
    Marinada

    Děkuji za skvělé shrnutí změn v novém roce. Ty změny teda skvělé nejsou – tak uvidíme, jak to půjde…

  • Danulka K.

    Výše uvedený článek je pouze shrnutí veškerých změn,které nás čekají. Pravidelně sleduji zprávy o reformách, vyhledávám podrobnosti na googlu a seznamu. Nejvíce mě zaráží změny v sociální oblasti a zdravotnictví, zejména,co se týče postižených obyvatel. Nechápu např. sociální dávku – příspěvek na provoz motorových vozidel pro postižené, když se vyplácela 1x ročně a nyní se bude vyplácet 1x měsíčně. Kde je tedy )spora??? a takových připomínek by se našla velká spousta. No, čeká nás rok plný překvapení, a to negativním slova smyslu.

  • bamiska

    tak první polovinu článku sjem si říkala že se řítíme opět přímo do….ale po přečtení posledního odstavce se nadechují a nechám se unášet k velkým cílům

    já si tak říkám že máme předem dané co a jak má být jen na nás záleží jakou cestou a jak se tam dostanem a jak to zvládnem….snad dobře…

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist